Colourful underwear stained with period blood, surrounded by soap bars, bubbles and detergent bottles.

Doorlekken en bloedvlekken zijn een onderdeel van leven met menstruatie.

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met doorlekken en bloedvlekken, of het nu op je kleren, matras, lakens of je lievelingsondergoed is. Op dat moment kan het lijken als een verloren zaak, maar gooi niet meteen alles in de prullenbak. Wij hebben namelijk dé manieren om deze vervelende verrassingen zowel te verwijderen als te voorkomen.

Ongesteld zijn kan stressvol zijn. Naast pijn en stemmingswisselingen hebben sommigen van ons ook te maken met de angst voor doorlekken, vooral wanneer je voor het eerst ongesteld bent en tijdens het slapen. En hoewel menstruatie bloedvlekken lastig zijn, is het goed om onszelf eraan te herinneren dat we ons er niet voor hoeven te schamen. Het is volkomen normaal om een onvoorspelbare menstruatiecyclus te hebben en soms ontstaan er bloedvlekken ondanks dat we ons uiterste best doen om ze op afstand te houden.

Daarom hebben we hier een paar tips en trucs om die lastige bloedvlekken te verwijderen en ook hoe je kan voorkomen dat ze in de eerste plaats ontstaan.

Hoe krijg je menstruatiebloed uit je ondergoed en kleren?

Op elk moment van de dag kan het gebeuren; het vinden van druppels bloed in je ondergoed of kleding. Het kan zijn dat je last hebt van doorbraakbloeding, dat je eerder ongesteld bent geworden of dat je denkt klaar te zijn met bloeden om vervolgens nog een paar laatste druppels te vinden. Zelfs als je verwacht dat je gaat bloeden kan het ook zijn dat je die dag niet een goed absorptie level van je menstruatie product hebt gekozen.

Maak je geen zorgen als je een keer toch wat menstruatiebloed aantreft in je ondergoed. Voor alles is er een oplossing. Overweeg bijvoorbeeld om een reserve onderbroek in je tas te bewaren, zodat je jouw bevlekte ondergoed kunt vervangen en jij je comfortabeler voelt. Het geeft je ook wat tijd om te kijken hoe je het beste het bloed eruit kunt krijgen.

Of het bloed nu alleen in je ondergoed zit of ook op je kleren, er zijn verschillende manieren om menstruatiebloed te verwijderen. Zo kun jij onbevreesd weer verder gaan met je dag.

Koud water behandeling

In feite geldt hoe verser een bloedvlek, hoe makkelijker deze te verwijderen is. Dus als je bloed op je kleren ziet, probeer het dan zo snel mogelijk te verwijderen. Als je het geen kans geeft om op te drogen is het veel makkelijker om deze later te verzorgen. Moet je eigenlijk direct weg en ben je al te laat? Dan kun je het beste de stof in koud water leggen en laten weken.

De temperatuur van het water is hier wel het belangrijkst! Vooral als het een licht gekleurd kledingstuk is en het gemaakt is van lichtgewicht materialen, zoals een katoenen onderbroek of je favoriete zomerjurkje. Koud water is in dit geval je beste vriend.

Hoewel we allemaal weten dat een lekkere warmwaterkruik kan helpen tegen menstruatiepijn, is warm water juist een no-go als je een bloedvlek wilt verwijderen. Laat je stof onder warm water lopen dan wordt de vlek alleen maar harder, waardoor het nog moeilijker is om de vlek te verwijderen.

De week en dep techniek. Voeg ook een scheut zout toe!

De week en dep techniek is heel eenvoudig en werkt het beste op wat dikkere stoffen, zoals je spijkerbroek.

  1. Om te beginnen; week een washandje of andere stof die je niet meer gebruikt in koud water, wring het uit en dep de vlek ermee van binnenuit. Blijf deppen tot er geen bloed meer van je washandje komt. Probeer wrijven te vermijden. Dit verspreid het bloed alleen maar meer.
  2. Week het kledingstuk voor 30 minuten in koud water.
  3. Gooi het daarna in de wasmachine met koud water en zacht wasmiddel.

Blijft de vlek na het weken en deppen nog zitten? Probeer dan zout. Dit heeft namelijk een sterke en uitdrogende eigenschap. Daarnaast kan zout water en bloed absorberen en dient het feitelijk als een super vlekverwijderaar. Maak een pasta van zout en koud water en breng dit aan op de plek van je menstruatie bloedvlek. Laat het een paar uur of zelfs de hele nacht intrekken, voordat je het zoals gewoonlijk in de was gooit.

Hoe krijg je menstruatiebloed uit je lakens?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt; midden in de nacht een verrassingsbezoek krijgen van onze menstruatie en er de volgende dag achter komen dat er overal bloed op je lakens zit. Ugh! Dit zijn niet de beste ochtenden, maar probeer geduldig te zijn, deze dingen gebeuren. Het goede nieuws is dat er een paar trucjes zijn om van die vervelende bloedvlekken af te komen.

Verwijder gedroogde bloedvlekken met azijn, citroensap of waterstofperoxide

Waarschijnlijk heb je iets sterkers nodig om opgedroogde bloedvlekken op je lakens aan te pakken. Gelukkig kun je hiervoor nog steeds gewone huishoudelijk artikelen gebruiken, zoals azijn, citroensap of waterstofperoxide. Dit is hoe je het doet:

  1. Week een spons in azijn, citroensap of waterstofperoxide
  2. Dep de met bloed besmeurde plek
  3. Laat de vlek onder koud water lopen
  4. Herhaal dit totdat je zoveel mogelijk van de vlek hebt verwijderd.

Deze ingrediënten werken fantastisch op lichtgekleurde stoffen, maar houd er rekening mee dat ze kleurverlies en vervaging kunnen veroorzaken op donkere stoffen. Het is dus een goed idee om het voor de zekerheid eerst op een kleine oppervlak uit te testen.

Gebruik een vlekverwijderaar

Vlekverwijderaars zijn een geweldige oplossing! Strip je lakens, giet een vlekverwijderaar naar keuze direct op de vlek en laat het een paar minuten intrekken. Je kan ervoor kiezen om het wat te verdunnen met water, afhankelijk van de gebruiksaanwijzing. Dep tot slot de vlek voorzichtig met een natte handdoek en stop de lakens in de wasmachine.

Hoe krijg je menstruatiebloed uit je matras?

Lakens zijn niet het enige slachtoffer tijdens de nachten dat we ongesteld zijn. Sommige bloedingen zijn zo heftig dat ze verder gaan dan alleen je lakens. Het kan vervelend lijken, aangezien een matras niet in een wasmachine kan, maar geef de hoop niet op! Het betekent alleen dat je de bloedvlekken wel zo snel mogelijk (het liefst direct) moet aanpakken.

De magie van baking soda

Wist je dat baking soda geweldig is voor het behandelen van lastige menstruatie bloedvlekken? Baking soda werkt namelijk als een ruwe exfoliant.

  1. Maak een pasta door baking soda met een beetje koud water te mengen en doe dit over de vlek op je matras. De hoeveelheid hangt af van hoe groot de plek is waar je mee te maken hebt.
  2. Laat de pasta ongeveer 30 minuten intrekken
  3. Schrob het gebied met een zachte borstel, zoals een oude tandenborstel
  4. Maak het proces af met de week en dep techniek die je op kleding zou gebruiken.

Voorkom menstruatie bloedvlekken

Hoewel vlekken door menstruatiebloed volkomen normaal zijn, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het in zijn geheel te voorkomen.

Juiste absorptievermogen

Het komt vaak neer op het dragen van de juiste bescherming en absorptievermogen. Heb je bijvoorbeeld hevige bloedingen? Dan kun je beter kiezen voor een maandverband of tampon met een hoog absorptievermogen of menstruatie ondergoed speciaal voor hevige bloedingen. Voor de nachten is er ook maandverband dat speciaal ontworpen is voor extra bescherming tijdens het slapen, zoals onze Goodnight Ultra Extra maandverband met vleugels.

Plan en wees voorbereid

Als je weet dat je menstruatie eraan komt, kan het dragen van een inlegkruisje helpen om bloedvlekken te voorkomen. Het kan je ook een droog en zelfverzekerd gevoel geven. Heb je last van bloedvlekken op je matras? Dan kan een goede waterdichte matrasbeschermer je ook wat extra gemoedsrust geven terwijl je slaapt.

Met de juiste menstruatieproducten en een goede planning kom je al een heel eind, maar soms gebeurt er iets onverwachts en dat is niet erg. Als het niet lukt om bloedvlekken in één keer te verwijderen, probeer het dan opnieuw. Zoals bij de meeste dingen die met je menstruatie te maken hebben, moet je het soms meer dan één keer proberen om het goed te doen.

Wil je meer hierover leren? Lees dan onze artikelen over hoe je nachtelijk urineverlies kunt voorkomen en hoe je kunt merken dat je ongesteld gaat worden.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.