Vraag jij je af of je tijdens je ongesteldheid toch zwanger kunt worden? Het antwoord is: ja!

Je kunt tijdens ieder moment van de menstruatiecyclus zwanger worden. De kans is op sommige momenten kleiner, maar zeker aanwezig. De tijd voor en tijdens de eisprong is de periode tijdens je menstruatiecyclus waarin je bevrucht kunt worden. Als je een korte cyclus hebt, kun je al ovuleren (dus vruchtbaar zijn) tijdens je ongesteldheid en toch zwanger raken.

Ongesteld en zwanger worden

Als je op de voorgeschreven manier de pil slikt en in je stopweek zit, dan ben je wel beschermd tegen zwangerschap (maar niet tegen SOA’s!). Bij gebruik van de pil heb je tussen de 0,2% en 10% kans om toch zwanger te raken. Dit is voornamelijk afhankelijk van hoe goed je de pil gebruikt. Begin je na je stopweek een dag te laat of vergeet je de pil een dag te slikken probeer dan zo snel mogelijk alsnog de pil te slikken. Er mag niet meer dan 36 uur tussen twee pil innames zitten. Ook wanneer je moet overgeven of diarree hebt, ben je niet meer volledig beschermd tegen een zwangerschap. Gebruik dan voor de zekerheid extra bescherming. 
 
Als je geen anticonceptiepil slikt en niet zwanger wilt worden, gebruik dan een condoom! Twijfel je of je door seks tijdens je ongesteldheid, toch zwanger bent geworden, doe dan een zwangerschapstest of ga naar je huisarts. Lees voordat je een zwangerschapstest doet, goed de bijsluiter!

Ongesteld en toch zwanger

Op het moment dat je zwanger bent geraakt, kun je nog steeds ongesteld worden. Maar dit mag geen ongesteldheid heten, het is een ander soort bloeding. Doordat je zwanger bent komt er namelijk geen eitje vrij en wordt de bloeding niet veroorzaakt door je lichaam dat het niet bevruchtte eitje uitstoot. Dit bloedverlies kan bijvoorbeeld innestelingsbloed zijn of onttrekkingsbloed. Het bloedverlies van een vrouw die de anticonceptiepil slikt en in haar stopweek zit, noemt men ook wel onttrekkingsbloed. Het is een soort nagemaakte menstruatie. Door pilgebruik wordt de eisprong geremd en kun je niet zwanger raken, maar tijdens de stopweek heb je wel bloedverlies. Dit bloedverlies kan blijven komen als je de pil blijft slikken en tegelijk zwanger bent.
 
Doordat de baarmoeder zeer goed doorbloedt is tijdens een zwangerschap kan bij sommige vrouwen niezen of iets optillen al voor een bloeding zorgen. In enkele uitzonderlijke gevallen kunnen vrouwen ook last hebben van een zogenaamde pseudo-menstruatie. Wanneer je zwanger bent wordt het hormoon HCG geproduceerd. Dit hormoon zorgt er voor dat er tijdens je zwangerschap geen eitjes meer tot rijping komen en je dus niet ongesteld wordt. Bij vrouwen met pseudo-menstruatie wordt er te weinig van het HCG hormoon geproduceerd en weten je hersenen niet dat er geen eitjes meer vrij komen. Dit resulteert in een nepmenstruatie, waar geen eitje bij vrij is gekomen. Meestal is dit niet ernstig, maar mocht het een aantal keer voorkomen dan is het wijs om de dokter in te lichten.
 
Je kent vast de horrorverhalen van vrouwen die ongesteld werden waardoor ze geen idee hadden in verwachting te zijn. Door de pseudo-menstruatie is dit in theorie dus wel mogelijk, maar gebeurt het bijna nooit. Mocht je wel ongesteld worden, maar toch het vermoeden hebben zwanger te zijn is het altijd verstandig om een zwangerschapstest te doen. Zo weet je het altijd zeker.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding