vrouw in douche

Heb je ooit een visachtige vaginale geur opgemerkt? Of een licht bedorven of zelfs metaalachtige geur die uit je vagina komt?

Dit zijn allemaal veel voorkomende vaginale geuren. Laten we eens kijken waarom je deze vaginale geur hebt.

Het is misschien moeilijk te geloven, maar elke vagina heeft een andere geur en nee, ze ruiken niet allemaal naar rozengeur en maneschijn - dat is eigenlijk niet de bedoeling.

pH waarde van je vagina

De geur van je vagina wordt voornamelijk bepaald door je vaginale pH - weet je nog dat je over pH hebt geleerd tijdens je scheikundeles? Nou, dit geldt ook voor je vagina. Als je vaginale pH onevenwichtig is (ofwel zuurder of alkalischer dan de optimale vaginale pH), dan tast dit de natuurlijke bacteriën in je vagina aan. Dit kan soms een beetje onaangenaam ruiken. Lees meer over de pH waarde van je vagina.

Wanneer je vagina interne vloeistoffen produceert, zoals afscheiding of ander vagina vocht, zullen deze uiteindelijk je lichaam verlaten via je vagina. Wanneer deze vloeistoffen in je vagina of ondergoed terecht komen kun je een lichte geur opmerken. Je kunt dit opmerken wanneer je je ondergoed verwisselt, onder de douche stapt of zelfs als je gewoon lekker op de bank ligt. Op sommige dagen kun je iets ruiken en op andere dagen ruik je niets - dit is volkomen normaal. Als je vagina een beetje vreemd ruikt, is er niets om je zorgen over te maken. Een onevenwichtige vaginale pH kan gemakkelijk worden hersteld. Sommige delen van je V-Zone, zoals de vulva en de V-vormige voorkant die je in de spiegel ziet (je schaambeen), kunnen een beetje zweterig zijn. Het kan zelfs je eigen natuurlijke geur zijn.

Kom meer te weten over wat enkele van de meest voorkomende vaginale geuren betekenen. Zo kun je deze geuren herkennen en begrijpen waarom je vagina stinkt of soms op een bepaalde manier kan ruiken. 

Enkele veel voorkomende vaginale geuren.

Visachtig

Een onevenwichtige vaginale pH kan een vaginale infectie veroorzaken die bacteriële vaginose wordt genoemd. Bacteriële vaginose kan een visachtige vaginale geur produceren, samen met een dunne, korrelige witte afscheiding. Een bacteriële vaginose kan ook een geelgroene afscheiding veroorzaken. Ook pijn en jeuk zijn veel voorkomende kenmerken van bacteriële vaginose. Dus als je een van deze symptomen hebt, bestaat de kans dat je dit bij jou het geval is.

Een vaginale infectie klinkt misschien eng, maar het is niets om je druk over te maken. Het is gemakkelijk te genezen met een vaginale crème of vaginale zetpil. Dus als je het gevoel hebt dat je een bacteriële vaginose hebt, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan je adviseren wat je het beste kunt gebruiken. Dit is vaak zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogist.

Metaal

Heb je ooit een metaalachtige, licht koperachtige geur van het bloed geroken als je per ongeluk in je vinger sneed? Dezelfde geur kan door menstruatiebloed uit je vagina komen. Bloed bevat over het algemeen veel ijzer. Als het bloed mengt met de afscheiding van je baarmoeder, is het normaal dat je vagina een beetje metaalachtig ruikt. Deze geur is echter alleen aanwezig als je ongesteld bent, en verdwijnt snel nadat deze is afgelopen [1]. Je kunt kunt deze geur ook ruiken wanneer je doorbraakbloedingen of bruine afscheiding hebt.

Bedorven

We hebben allemaal wel eens bedorven eten geroken en dit ruikt bepaald niet naar viooltjes. Als je vagina ruikt naar bedorven voedsel zoals bedorven vlees, dan ben je misschien vergeten je tampon eruit te halen. Als je je tampon voor een langere tijd in je vagina laat zitten, kan dat een sterke, doordringende geur veroorzaken.

Het wordt veroorzaakt door gifstoffen die aangemaakt worden door bacteriën die normaal gesproken op ons lichaam leven. Als deze bacteriën in je lichaam terecht komen, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten. We weten dat het niet altijd gemakkelijk is om te onthouden wanneer je een tampon in hebt. Je kunt jezelf eraan herinneren door een alarm of notitie in te stellen op je telefoon. Je kunt ook een briefje met een herinnering op de deur van je WC plakken elke keer dat je een tampon inbrengt.

Bij het te lang inhouden van je tampon heb je een hoger risico op Toxic Shock Syndrome (TSS), ook wel tamponziekte genoemd. Als het niet lukt om je tampon te verwijderen, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts. Mogelijk verwijst je huisarts je direct door naar de spoedeisende hulp, zodat zij de tampon kunnen verwijderen. Artsen en verpleegkundige hebben het allemaal al eens eerder gezien, dus je kunt erop vertrouwen dat zij weten hoe ze je vagina moeten verzorgen. Vaak heb je vervolgens een antibiotica behandeling nodig.

Chemicaliën

Soms ruikt je vagina een beetje naar chemicaliën of zelfs bleekmiddel. Een vagina die naar een schoonmaakmiddel ruikt kan verontrustend zijn. Wees gerust want het zijn slechts wat urineresten die deze specifieke geur veroorzaken. Ook al komt er geen urine uit de vagina zelf, kan er door het afvegen wat urineresten terecht komen in de algemene V-Zone (de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien).

Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt. De hoeveelheid ammoniak in je plas gaat omhoog als je uitgedroogd bent, waardoor de geur sterker kan worden. Drink daarom genoeg water. Het kan ook komen door een teveel aan eiwitten in je lichaam. Dit wordt met de urine uitgescheiden, waardoor je plas een ammoniakgeur krijgt [2].

Hoe kom ik van een stinkende vagina af?

Soms ruikt je vagina een beetje anders dan je gewend bent en merk je het misschien niet eens. Wanneer je jezelf ruikt is het begrijpelijk als je je daardoor een beetje ongemakkelijk of onzeker voelt. Terwijl je met je vrienden een beetje lichaamsgeur kunt weglachen na een zweterige gymsessie, is vaginageur een ander verhaal. Vooral omdat praten over intieme details van je vagina heel persoonlijk kan voelen. Dit kan het extra lastig maken om er met anderen over te praten.

Het is belangrijk om met iemand te praten die je vertrouwt, zoals een goede vriend, familielid of medische professional. Zij kunnen je de steun en het advies geven die je nodig hebt om je meer op je gemak te voelen.

Bovendien hoort je vagina, zoals we eerder al zeiden, een natuurlijke geur te hebben. De unieke combinatie van bacteriën in je vagina zal een geur produceren, en dat is juist een teken dat je vagina gezond is. Probeer te voorkomen dat je vaginale pH-waarde in de war raakt door geparfumeerde producten te vermijden. De binnenkant van je vagina kun je beter volledig vermijden. Dit kan de natuurlijke bacteriën in je vagina verstoren, waardoor je vagina kan gaan ruiken. De afscheiding die je produceert zorgt ervoor dat het vochtig en schoon blijft. De juiste pH-waarde wordt hierdoor behouden om de goede bacteriën te beschermen die de intieme zone gezond houden. Lees meer over hoe je dagelijks je V-Zone kunt verzorgen.

Het beste wat je kunt doen, is je vagina voor zichzelf laten zorgen. Je kunt dit proces helpen door regelmatig je menstruatie producten en ondergoed te verschonen. Het is ook een goed idee om veel water te drinken en je te wassen na het sporten, of na een lange dag. Onthoud dat je je vagina niet inwendig moet reinigen. Het is een goed excuus om regelmatig een ontspannend bad of een douche te nemen. Als er geen douche beschikbaar is, kun je ook een vochtig washandje gebruiken.

Wanneer naar de huisarts

Als je naast een stinkende vagina ook last hebt van pijn in de onderbuik kan dit een symptoom zijn van een bekkenontsteking. Neem direct contact op met je huisarts wanneer je bent vergeten je tampon te verwijderen. Houdt de geur voor langere tijd aan? Neem dan contact op met je huisarts, vooral als je een soa of ontsteking vermoedt. Bacteriële vaginose gaat meestal vanzelf over [3].

Dus de volgende keer als je denkt dat je vagina stinkt, probeer je niet al te onzeker te voelen - alle vagina's hebben een natuurlijke geur en die van jou is net zo uniek als jij bent. Wil je meer nuttige informatie over het welzijn van V-Zone lezen? Bekijk dan ook onze artikelen over puistjes of bultjes op schaamlippen en schaamhaar verwijderen.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] SHE.Health - Geur vaging

[2] SHE.Health - Geur plas

[3] Gezondheidsplein