endometriose op de darm

Je hebt misschien gehoord van endometriose, maar weet je wat endometriose op de darm is?

Hoewel het niet zo vaak voorkomt, heeft naar schatting 2 tot 10% van de mensen die menstrueren last van endometriose [1]. Bij een groep daarvan bevindt de endometriose zich op de darm. Laten we meer lezen over symptomen en behandelingen hiervan.

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies groeit op plaatsen waar het niet zou moeten. Hoewel het de afgelopen jaren meer aandacht heeft gekregen, is het niet algemeen bekend dat het in vele vormen kan bestaan. Deze verschillende soorten hebben te maken met waar het weefsel groeit. Endometriose op de darm bevindt zich dan ook rondom de darm en vaak heel laag in de bekken [2].

Hoewel velen van ons door deze aandoeningen worden getroffen, komt een verkeerde diagnose of helemaal geen diagnose nog steeds voor. Dit ondanks het feit dat wereldwijd 176 miljoen vrouwen+ door endometriose worden getroffen [3]. Als je meer weet over hoe je endometriose op de darm kunt herkennen, dan is het makkelijker om hulp te zoeken van een specialist.

Wat zijn de tekenen en symptomen van endometriose van de darm?

Als je endometriose hebt (of vermoedt dat dit het geval is), wil je misschien meer weten ​​wat de specifieke symptomen zijn voor darm endometriose. Ze zijn eigenlijk vergelijkbaar met andere darm gerelateerde aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) of aambeien. Ze zijn zo vergelijkbaar dat ze vaak verward worden dat het lijkt alsof de symptomen een verkeerde diagnose krijgen. Het is dus zeker de moeite waard om een ​​medisch advies in te winnen als je een van deze symptomen opmerkt:

  • Pijn als je poept of een scheet laat. De wetenschappelijke naam hiervoor is dyschezia.
  • Loze aandrang
  • Menstruatiepijn of krampen
  • Darmklachten tijdens je menstruatie
  • Bekkenpijn tijdens seks, ook bekend als dyspareunie.
  • Cyclisch bloedverlies uit de anus - dit is wanneer er bloed uit je anus komt [2]. Dit opmerken kan schrikken zijn, maar probeer kalm te blijven en erachter te komen of er een patroon is voordat je conclusies trekt.

Bij endometriose op de darm kunnen de symptomen vóór of tijdens je menstruatie verergeren. Het bijhouden van je symptomen in een dagboek of op je telefoon is een goed begin om een ​​verband te vinden. Deze gegevens helpen je arts - samen met een vaginaal onderzoek of echografie - om een diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen.

Wat zijn de behandelingsopties voor endometriose op de darm?

Endometriose is een chronische aandoening, wat betekent dat het niet volledig kan worden genezen. Het is wel mogelijk om het te behandelen zodat je door kunt gaan met je leven. Er zijn een paar opties:

Vrij verkrijgbare pijnstillers

Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn van endometriose op je darm te verminderen. Je huisarts kan ook sterkere pijnstillers voorschrijven om eventuele ongemakken te verlichten.

Hormoonbehandelingen

Hormoonbehandelingen zoals de anticonceptiepil of een spiraaltje (om er maar een paar te noemen) verminderen of stoppen je eisprong, waardoor je menstruatie lichter en minder pijnlijk wordt.

Chirurgie

In sommige gevallen kan een operatie worden uitgevoerd om het aangetaste gebied rond je darm te verwijderen. Afhankelijk van hoe diep dit is, zijn er verschillende opties waar je arts je meer over kan vertellen [2].

Het kan even schrikken zijn als je de diagnose darm endometriose krijgt, maar als je er meer over te weten komt, kan dit helpen om je gerust te stellen. Ook kan het delen van je gevoelens of praten met iemand die je vertrouwt je echt helpen om je gesteund en gerustgesteld te voelen. Niemand mag in stilte lijden. Overweeg om met goede vrienden en familie te praten of je huisarts te raadplegen voor geruststelling en een medisch advies. Door dit te doen, zul je beseffen dat veel andere mensen hetzelfde doormaken. Je kunt ook je endometriose verhaal met ons delen. Gebruik hiervoor onderstaand formulier. Bekijk hieronder andere ervaringen met endometriose.

Disclaimer

Deze informatie over endometriose is in samenwerking geschreven met en gecontroleerd door de Endometriose Stichting. Op hun website kun je meer informatie lezen over endometriose en aanmelden voor interessante webinars.


Bronnen:

[1] Endometriose stichting

[2] Endometriose stichting

[3] Endometriosis