wanneer kun je weer tampons gebruiken na een bevalling

Wacht na een bevalling minstens zes weken voordat je een tampon gebruikt, anders loop je kans op een infectie.

Als je net bent bevallen kan het even duren voordat je weer ongesteld wordt. Dit verschilt allereerst per persoon, maar is ook afhankelijk van of je borst- of flesvoeding geeft. Bij borstvoeding zal het iets langer duren dan bij flesvoeding, omdat de melkproducerende hormonen je progesteron en oestrogeenniveaus laag houden. Juist deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de eisprong en je menstruatie.

Houdt er rekening mee dat als je weer ongesteld wordt het een tijdje kan duren voordat je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Vooral als je borstvoeding geeft duurt het iets langer.

Tampons na de bevalling

Als je voor je zwangerschap tampons gebruikte dan is het gebruikelijk dat je dit menstruatieproduct wilt gebruiken zodra je menstruatie weer normaal is. Het kan wel zijn dat je een grotere tampon nodig hebt als je een natuurlijke bevalling hebt gehad. Dat komt omdat je vagina verandert na een bevalling. Je kunt daardoor moeite hebben om een tampon vast te houden.

In veel gevallen is het een kwestie van een tampon kiezen die één maat groter is dan je gewend was. Wel raden we aan om verschillende tampons te proberen totdat je de juiste maat en absorptieniveau hebt gevonden. En vergeet niet om elke vier uur je tampon te vervangen!

Extra bescherming

Gebruikte je voordat je zwanger was tampons met een hoog absorptieniveau en merk je dat deze nu niet meer goed blijven zitten? Het kan zijn dat je even moet wachten totdat je bekkenbodem voldoende versterkt is, voordat je weer tampons kunt gebruiken. Je kan aan je arts of gynaecoloog vragen om bekkenbodemoefeningen om je vaginale spieren aan te spannen.

Na een bevalling is het heel normaal als je een tijdje extra bescherming nodig als je weer tampons gaat gebruiken. Het is daarom verstandig om naast een tampon ook maandverband of een inlegkruisje te gebruiken om je kleding te beschermen tegen eventueel doorlekken.

Belangrijk is dat je voor je postnatale controle géén tampons gebruikt. Doe dit alleen zodra je toestemming hebt gekregen van je verloskundige of gynaecoloog.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.