Een vaginale infectie komt vaak voor en is vervelend, maar niets om je voor te schamen.

Veel van ons krijgen weleens een infectie. Het is dus niet iets om je voor te schamen als je er last van hebt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is een vaginale infectie geen soa, maar een verstoring van de bacteriën en schimmels in je vagina.

In de meeste gevallen is het ook niet ernstig en gaat het vanzelf weer over. Wel is het belangrijk om de symptomen te herkennen en te behandelen om verdere klachten te voorkomen. Weten welke soorten vaginale infecties er zijn en wat de symptomen zijn kan helpen om op tijd de nodige hulp en/of behandeling te krijgen. 

Soorten vaginale infecties

Vaginale infecties vormen een veelvoorkomend gezondheidsprobleem en kunnen diverse oorzaken hebben. Ze ontstaan wanneer de balans in je vagina verstoord raakt, waardoor bacteriën, schimmels, parasieten of virussen de overmacht krijgen.

De meest voorkomende infecties zijn vaginale schimmelinfectie en bacteriële vaginose. Laten we hier eens dieper op ingaan en er meer over leren.

Vaginale schimmelinfectie

Vaginale candidiasis, ofwel een vaginale schimmelinfectie, is een veelvoorkomende infectie die wordt veroorzaakt door een overgroei aan schimmels. Hoewel iedereen altijd een kleine hoeveelheid hiervan met zich meedraagt, zijn er bepaalde factoren die kunnen leiden tot een disbalans. De schimmel kan zich hierdoor ongecontroleerd vermenigvuldigen, met als gevolg een vaginale schimmelinfectie.

In de meeste gevallen is het te herkennen door symptomen zoals, jeuk, een branderig gevoel, irritatie in en rond je vagina, witte brokkelige afscheiding of pijn tijdens het plassen.

Bacteriële infectie

Een van de meest voorkomende vaginale infecties is een bacteriële vaginose (BV). Deze infectie wordt veroorzaakt wanneer bacteriën in je vagina niet meer in balans zijn. Je vagina bestaat uit een combinatie van verschillende bacteriën, waarvan de meeste nuttig zijn en een beschermende functie hebben. In het geval van een bacteriële vaginose, verdubbelen bepaalde schadelijke bacteriën ongecontroleerd. Hierdoor worden ze dominanter en is de gezonde balans in je vagina verstoord.

Vaak gaat het gepaard met symptomen als jeuk of irritatie rond je vagina, dunne grijswitte afscheiding of een visachtige geur.

Oorzaken van een vaginale infectie

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een vaginale infectie. Een van deze oorzaken is een schommeling in je hormonen door je menstruatie. Dit kan ervoor zorgen dat de pH balans in je vagina verstoort, wat de groei van schimmels bevordert. Andere mogelijke oorzaken zijn een verzwakt immuunsysteem, te strakke kleren, onbeschermde seks of het gebruiken van geparfumeerde zeep.

Daarom is het belangrijk om je V-zone met alleen water of een pH neutrale zeep te wassen. Vermijd ook strakke synthetische kleding. Probeer in plaats daarvan kleding van katoen te dragen en een goede persoonlijke hygiëne routine te maken voor jezelf.

We begrijpen dat het vervelend kan zijn om te maken te krijgen met een vaginale infectie. Gelukkig gaan ze vaak vanzelf over of met producten die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Twijfel je of je een vaginale infectie hebt of heb je last van enkele symptomen? Neem dan contact op met je huisarts om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Kan een vaginale infectie veroorzaakt worden door inlegkruisjes?

Wanneer je last hebt van een infectie is het belangrijk dat je geen nylon ondergoed of een strakke broek draagt. Daarnaast is het belangrijk dat je je inlegkruisje op tijd vervangt en af en toe alleen katoenen ondergoed draagt. Gebruik uitsluitend inlegkruisjes die ademend zijn en geen chemische stoffen zoals bleekmiddelen bevatten. Hierdoor wordt de kwetsbare huid van je vagina niet nog meer aangetast. Dat is precies iets wat je wilt voorkomen. Het Libresse PureSensitive™ inlegkruisje is hier uitermate geschikt voor.

Wist je dat je tijdens je menstruatie iets meer kans hebt op een vaginale infectie? Dan is je intieme hygiëne dus extra belangrijk. Was jezelf 2 keer per dag met alleen lauwwarm water. Hierdoor houd je jezelf fris en help je geurtjes voorkomen.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.