1500x600_Bathroom-shelf.png

Een vaginale infectie komt bij veel vrouwen voor en is heel vervelend, maar niets om je voor te schamen.

In tegenstelling tot wat veel meisjes en vrouwen denken, is een vaginale infectie geen SOA maar een verstoring van de natuurlijke balans in je vagina. In de meeste gevallen is een vaginale infectie niet ernstig en gaat het vanzelf weer over. Soms moeten er echter medicijnen gebruikt worden om van je vaginale infectie af te komen en is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Twee soorten vaginale infecties

Er zijn twee verschillende soorten vaginale infecties, namelijk infecties veroorzaakt door schimmels en infecties veroorzaak door bacteriën. En vaginale infectie die veroorzaakt wordt door schimmels wordt ook wel vaginitis genoemd. Dit is een ontsteking binnenin en/of rond de ingang van de vagina. Het wordt veroorzaakt door een overgroei aan gist. Iedereen draagt gist bij zich. Het wordt op peil gehouden door goede bacteriën, die het eten als voedsel. Als deze bacteriën vernietigd worden, neemt de hoeveelheid gist toe, en ontstaat er een schimmel. De gist neemt toe wanneer de bacteriën gedood worden door bijvoorbeeld: het gebruik van zeep, een zwakke weerstand, bij suikerziekte of bij gebruik van bepaalde antibiotica.
 
Kenmerken van van een vaginale schimmelinfectie zijn een veranderde vaginale afscheiding, een onaangename geur bij de vagina of afscheiding, jeuk, roodheid en zwelling rondom de vagina en schaamlippen en (branderige) pijn bij het vrijen en/of plassen.
 
Een infectie van de vagina die is veroorzaakt door bacteriën noemen we bacteriële vaginose. Deze vaginale infectie wordt veroorzaakt door een te sterke groei van bacteriën die altijd al in de vagina voorkomen. Het gaat gepaard met een vaginale afscheiding die abnormaal kan zijn in hoeveelheid, kleur (bijvoorbeeld bruine afscheiding) of geur. Ook pijn en jeuk zijn veel voorkomende kenmerken van bacteriële vaginose.

Oorzaken van een vaginale infectie

Een vaginale infectie kan het gevolg zijn van het gebruik van intiemsprays, bubbelbaden, wasmiddelen, zaaddodende gels, bepaalde glijmiddelen of andere irriterende chemische stoffen. Daarnaast kunnen er nog andere oorzaken zijn voor het krijgen van een vaginale infectie, zoals:
  • het dragen van niet ademend ondergoed
  • het lang niet verwisselen van een tampon
  • het te lang in je houden van sperma
  • verkeerd afvegen na wc gebruik (van achter naar voren in plaats van zoals het hoort van voren naar achter afvegen)
  • een verminderde weerstand
  • een SOA

Kan een vaginale infectie veroorzaakt worden door inlegkruisjes?

Wanneer je last hebt van een vaginale infectie is het belangrijk dat je geen nylon ondergoed of een strakke broek draagt. Daarnaast is het heel belangrijk dat je je inlegkruisje op tijd vervangt en af en toe enkel katoenen ondergoed draagt.
 
Wist je dat je tijdens je menstruatie iets meer kans hebt op een vaginale infectie? Dan is je intieme hygiëne dus extra belangrijk. Was jezelf 2 keer per dag met (alléén) lauwwarm water. Hierdoor houd je jezelf fris en help je geurtjes voorkomen.

Lees verder