Vraag jij je af of je tijdens je menstruatie toch zwanger kunt worden? Het antwoord is: ja!

Wanneer vruchtbaar?

Je kunt tijdens ieder moment van je menstruatiecyclus zwanger raken. De kans is op sommige momenten kleiner, maar zeker aanwezig. De tijd voor en tijdens de eisprong is de periode tijdens je menstruatiecyclus waarin je bevrucht kunt worden. Als je een korte cyclus hebt en relatief vaak menstrueert, kun je al ovuleren (dus vruchtbaar zijn) tijdens je menstruatie en toch zwanger raken. Hieronder lichten we daarover meer toe.

Ongesteld en zwanger - kan dat?

Wanneer je ongesteld bent en onveilige seks hebt gehad, kun je zwanger raken. De kans is relatief klein maar wel aanwezig. Om te begrijpen waardoor je zwanger kunt raken, en je misschien wel voor te bereiden op een eventuele bevalling, terwijl je ongesteld bent is het goed om te weten hoe je menstruatiecyclus werkt.

Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en is voor veel herkenbaar door de menstruatiepijn die ermee gepaard gaat. Meestal duurt je cyclus tot de eerste dag van je volgende menstruatie. Ongeveer 14 dagen voor je volgende menstruatie vindt de eisprong, of ook wel de ovulatie plaats. Dit is het moment in je cyclus waarop er in je eierstokken een eicel tot rijping komt en in je eileider belandt. Hierdoor kan een eicel bevrucht worden en is de kans groot dat je zwanger raakt als je onveilige seks hebt gehad. De twee/drie dagen rond je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Omdat de lengte van een menstruatiecyclus per persoon verschilt, is het ook mogelijk om zwanger te raken wanneer je ongesteld bent. Wanneer je kort menstrueert, duurt het ook korter totdat de eisprong plaatsvindt. Hierdoor zou je tot vijf dagen na je menstruatie zwanger kunnen raken omdat sperma tot vijf dagen na geslachtsgemeenschap kan overleven.

Als je geen anticonceptiepil slikt en niet zwanger wilt worden, gebruik dan een condoom of ander soort conceptie, zoals een spiraal of prikpil! Twijfel je of je door seks tijdens je menstruatie, toch zwanger bent geworden, doe dan een zwangerschapstest of ga naar je huisarts. Lees voordat je een zwangerschapstest doet, goed de bijsluiter!

Ongesteld en toch zwanger terwijl je de pil gebruikt

Als je op de voorgeschreven manier de pil slikt en in je stopweek zit, dan ben je beschermd tegen zwangerschap (maar niet tegen SOA’s!). Echter heb je bij correct gebruik van de pil toch tussen de 0,2% en 10% kans op zwangerschap.

Daarnaast is de kans op zwangerschap, terwijl je ongesteld en aan de pil bent, afhankelijk van een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt. Begin je bijvoorbeeld na je stopweek een dag te laat of vergeet je de pil een dag te slikken, probeer dan zo snel mogelijk alsnog de pil te slikken om de kans op zwangerschap te verkleinen. Er mag niet meer dan 36 uur tussen twee pil innames zitten. Als je de pil gebruikt en je moet overgeven of diarree hebt, ben je niet meer volledig beschermd tegen een zwangerschap. Gebruik dan voor de zekerheid extra anticonceptie.

Ongesteld tijdens je zwangerschap

Ongesteld en zwanger? Ja, op het moment dat je zwanger bent geraakt, kun je nog steeds ‘ongesteld’ worden. ‘Ongesteld’ is hier eigenlijk het verkeerde woord omdat het om een ander soort bloeding gaat. Doordat je zwanger bent komt er namelijk geen eitje vrij en wordt de bloeding niet veroorzaakt door je lichaam dat het niet bevruchtte eitje uitstoot. Het bloedverlies dat plaatsvindt tijdens je zwangerschap kan bijvoorbeeld innestelingsbloed zijn. Dit gaat soms samen met innestelingspijn. Het kan ook onttrekkingsbloed zijn. Onttrekkingsbloed is een soort nagemaakte menstruatie en kan plaatsvinden als je de pil slikt en in je stopweek zit. Door het gebruik van de pil wordt de eisprong geremd en kun je niet zwanger raken, maar tijdens de stopweek heb je wel bloedverlies. Dit bloedverlies kan blijven optreden als je de pil blijft slikken terwijl je zwanger bent. In dit geval kun je het beste maandverband of een inlegkruisje gebruiken.

Doordat de baarmoeder goed doorbloed is tijdens een zwangerschap, kan een nies of het optillen van iets al voor een bloeding zorgen. In uitzonderlijke gevallen kunnen je ook last hebben van een zogenaamde pseudo-menstruatie. Wanneer je zwanger bent wordt het hormoon HCG geproduceerd. Dit hormoon zorgt er voor dat er tijdens je zwangerschap geen eitjes meer tot rijping komen en je dus niet ongesteld wordt. Wanneer je last hebt van pseudo-menstruatie dan wordt er te weinig van het HCG hormoon geproduceerd en weten je hersenen niet dat er geen eitjes meer vrij komen. Dit leidt tot een nepmenstruatie, waar geen eitje bij vrij is gekomen. Meestal is dit niet ernstig, maar mocht het een aantal keren voorkomen dan is het goed om de dokter in te lichten.

Je kent vast de horrorverhalen over ongesteld zijn en geen idee hebben dat ze in verwachting zijn. Door de pseudo-menstruatie is dit in theorie dus wel mogelijk, maar gebeurt het bijna nooit. Bij twijfel is het altijd verstandig om een zwangerschapstest te doen.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.