Wanneer de productie van eicellen stopt en je eierstokken geen oestrogeen meer afgeven dan kom je als een vrouw in een overgang terecht. Het is per vrouw afhankelijk hoe geleidelijk dit gaat en ook wanneer. De leeftijd waarop je begint met de overgang, is erfelijk vastgesteld. Het kan al beginnen als je 40 bent, maar ook pas rond je 60ste. De gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint is met 51 jaar. De symptomen en klachten beginnen al een paar maanden of jaren voordat je stopt met menstrueren, de 'perimenopauze', en houden meestal nog vier jaar aan na het stoppen met menstrueren.Voordat je lichaam stopt met ovuleren kun je al te maken krijgen met verschillende overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten en onregelmatige menstruatie. Weet je niet precies wat een ovulatie is? Lees hier dan meer over in ons artikel over symptomen van ovulatie. Ook kun je te maken krijgen met plotselinge doorbraakbloedingen. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De periode voor en tijdens menopauze kunnen heel wat ongemakken met zich mee brengen.

Over deze overgangsongemakken en symptomen kun je lezen in onderstaande artikelen. Of je nou vragen hebt over de eerste menstruatie van je dochter of je eigen laatste menstruatie, wij van Libresse informeren je graag.

Overgangsklachten

Tijdens de overgang krijg je te maken met verschillende overgangsklachten. De overgang is een geleidelijk proces dat in fases verloopt, waarbij iedere fase weer haar eigen kenmerkende klachten en symptomen heeft. Een van de belangrijkste symptomen tijdens de overgang is een verandering in het patroon van je menstruatie. Zo kan het kan zijn dat je te maken krijgt met hevig bloedverlies, terwijl je dat nog nooit eerder hebt gehad. Of je menstruaties worden juist lichter met onregelmatige bloedingen. Je bent misschien elke twee of drie weken ongesteld, of pas na een hele maand weer. Uiteindelijk zal je menstruatiecyclus volledig stoppen en zal je niet meer ongesteld worden. Over dit en nog veel meer symptomen en overgangsklachten lees je op deze pagina meer over.

Helaas bestaat er veel onbegrip over het onderwerp overgang en de daarbijhorende overgangsklachten. Dat is vreemd, want het is net als menstruatie een normaal en natuurlijk proces. Maar omdat het voor veel vrouwen een moeilijk onderwerp blijft om over te praten, kan het best lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten. Maar als je er meer van weet, kun je er makkelijker mee omgaan.

De meest voorkomende overgangsklachten zijn opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid, slapeloosheid en vaginale droogheid. Maar er zijn nog veel meer symptomen, zoals duizeligheid, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename, stemmingswisselingen, hoofdpijn en verlies van libido

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je helemaal geen overgangsklachten ervaart. Wanneer je echter deze symptomen bij jezelf herkent is het aan te raden om naar je huisarts te gaan voor advies. En onthoud: je bent niet alleen en je hoeft je niet te schamen.