ovulatiepijn

Ovuleren is een belangrijk onderdeel van je menstruatiecyclus. En hoewel niet iedereen een ovulatie voelt, kan het wel erg pijnlijk zijn voor anderen.

Ovulatiepijn, ook wel bekend als mittelschmerz [1], is een pijn die sommige voelen wanneer er een eisprong plaatsvindt, wat meetal halverwege je menstruatiecyclus is. Het kan aanvoelen als een scherpe, plotse stekende pijn of een doffe kramp die je meestal aan één kant van je onderbuik voelt. Hoelang ovulatiepijn duurt verschilt per persoon, zo kan het een paar minuten tot enkele uren duren of in sommige gevallen zelfs twee dagen.

Maar wat is de oorzaak van ovulatiepijn en wat kun je tegen de pijn doen? Lees dan snel verder.

Wanneer voel je ovulatiepijn?

Je kunt op meerdere momenten tijdens je menstruatiecyclus te maken krijgen met ovulatiepijn. Elke cyclus vindt er een ovulatie plaats, wat inhoudt dat een van je eierstokken een eicel vrijgeeft. Deze eicel gaat vervolgens via je eileider richting je baarmoeder. Sommige voelen dit proces of kunnen het zelfs als pijnlijk ervaren.

Ook is het mogelijk dat je ovulatiepijn ervaart op het moment dat een follikel openbarst. Wanneer dit gebeurt kan er namelijk een beetje bloed en follikelvloeistof vrijkomen. Het bloed en de follikelvloeistof kunnen het slijmvlies van je buik irriteren en een pijn veroorzaken [1].

Ovulatiepijn kun je zowel aan de linker- als de rechterkant van je buik voelen. Dit is afhankelijk van welke eierstok een eicel vrijgeeft. Hierdoor kan het zijn dat je ovulatiepijn niet altijd aan de zelfde kant van je buik voelt. De pijn zelf kan variëren van een doffe pijn tot scherpe steken die soms enkele minuten maar ook twee dagen kan aanhouden.

Wat kun je doen tegen ovulatiepijn?

Het is natuurlijk niet fijn als je last hebt van ovulatiepijn. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om de pijn te verminderen, zoals door het nemen van een warm bad of een paracetamol. Laten we eens kijken wat je kunt doen tegen ovulatiepijn.

Pijnstilling

Er zijn een paar soorten pijnstillingen die kunnen helpen bij ovulatiepijn. Met een paracetamol kun je eventuele krampen en pijn in je baarmoeder onderdrukken. Neem deze wel altijd bij het eten of met een glas melk om je maagwand te beschermen. Je kan ook kiezen voor een natuurlijke pijnstilling, zoals kamillethee of gemberthee.

Lichaamsbeweging

Als we ongesteld zijn of pijn hebben is het waarschijnlijk het laatste waar je aan denken, maar lichaamsbeweging helpt om pijn te verlichten. Het hoeft geen zware of intensieve beweging te zijn. Sporten, zwemmen of een wandeling helpt al om de doorbloeding, het zuurstofniveau en je endorfineniveau te verhogen. Endorfines worden ook wel feelgood hormonen genoemd, waardoor jij je beter voelt.

Ontspannen

Wist je dat je spieren ontspannen door warmte? We raden daarom aan om een lekker warm bad te nemen of met een warme kruik op de bank te zitten om je ovulatiepijn te verminderen. Mediteren en ademshalingoefeningen kunnen ook helpen om onspannen te worden en de pijn te verlichten.

Anticonceptie

Er zijn verschillende soorten anticonceptie die een ovulatie kunnen stoppen, zoals de pil of een implantaat. Dit kan ovulatiepijn verminderen, onderdrukken of zelfs helemaal verhelpen.

Is ovulatiepijn iets om je zorgen over te maken?

Wanneer je last hebt van ovulatiepijn hoef je je er niet direct zorgen over te maken, maar probeer het ook niet te negeren. Er bestaat namelijk een kans dat de pijn een teken is van iets ernstiger. Hoewel ovulatiepijn regelmatig voorkomt en meestal ongevaarlijk is, kan het ook een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening.

Enkele onderliggende aandoeningen kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, waardoor je niet of moeilijk zwanger kunt worden.

Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel op een ander plek in je lichaam groeit. Je lichaam probeert dit weefsel kwijt te raken, maar omdat het nergens heen kan, kan het een ernstige pijn veroorzaken.

Littekenweefsel

Heb je in het verleden een operatie, zoals een keizersnede of het verwijderen van je blindendarm? Het littekenweefsel van deze operatie kan je eierstokken beperken en ovulatiepijn veroorzaken.

Soa

Een soa, zoals chlamydia, kan zorgen voor ontstekkingen en littekens rond je eileiders. Hierdoor kun je te maken krijgen met ovulatiepijn.

Vleesbomen

Een vleesboom, ook wel baarmoederfibroom genomend, zijn goedaardige gezwellen van het spierweefsel zowel in als rond je baarmoeder. Hoewel ze meestal niets zijn om je zorgen over te maken, kunnen vleesbomen wel pijn, bloedingen en een vol gevoel in je buik veroorzaken.

Heb je veel pijn van je ovulatie? Belemmert het je in het dagelijks leven? Neem dan direct contact op met je huisarts of een medisch specialist.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Encyclopedie

[2] University of Florida Health

[3] BSL Huisarts