
Lichte incontinentie: slechts een paar druppels
Incontinentie kan eng klinken, maar een paar druppeltjes plas verliezen is iets waar veel mensen om allerlei redenen mee te maken krijgen.
Zweet, afscheiding en spotting zijn verschillende soorten vaginaal vocht die je dagelijks op elke leeftijd kan ervaren. In de meeste gevallen is dit zelfs een teken van een gezonde vagina. Naast dit soort vochtverlies, kun je ook af en toe een paar druppeltjes plas verliezen.
Lichte incontinentie is niets om je voor te schamen. Het is tenslotte maar een klein beetje plas. Het is belangrijk om er achter te komen waarom je dit misschien ervaart, zodat je de ondersteuning en behandeling kunt krijgen die je nodig hebt. Laten we meer te weten komen over waarom dit kan gebeuren en wat je eraan kunt doen.
Wat is lichte incontinentie?
De uitdrukking 'urine incontinentie' betekent simpelweg een gebrek aan vrijwillige controle over de sluitspieren van je blaas. Men denkt vaak dat het alleen oudere mensen zijn die last hebben van incontinentie. De waarheid is dat het iedereen kan treffen, zowel mannen als vrouwen, op elke leeftijd.
Er zijn een paar verschillende soorten incontinentie:
- Stress incontinentie betekent dat je een klein plasje loslaat wanneer je je inspant. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je hoest, niest, een zwaar voorwerp tilt of als je ongecontroleerd lacht;
- Een ander veel voorkomend type is aandrangincontinentie. Hierbij voel je een plotselinge, wanhopige drang om te plassen en ben je niet in staat om op tijd naar het toilet te gaan.
Lichte incontinentie is wanneer je op bepaalde tijden of in bepaalde situaties druppeltjes plas verliest. Ondanks dat lichte incontinentie heel gewoon is, schamen velen van ons zich nog steeds hierover. Het wordt tijd dat we het ter sprake brengen, om het stigma weg te nemen waar veel mensen nog steeds mee te maken hebben. Het kan een wereld van verschil maken om je zorgen te kunnen delen met een dierbare of om lichte incontinentie te zien als iets gewoons in plaats van vreemd en beschamend.
Waardoor kan ik last hebben van lichte incontinentie?
Er zijn allerlei oorzaken en redenen voor het ervaren van lichte incontinentie. Je bent niet de enige - 1 op de 4 vrouwen+ boven de 30 jaar heeft last van ongewild urineverlies [1].Lichte incontinentie kan door allerlei oorzaken veroorzaakt worden. Het kan een aandoening zijn die invloed heeft op je urethra, de buis van je blaas waar je plas uit komt. Een andere oorzaak kan een blaasontsteking zijn of door het nemen van bepaalde medicijnen die invloed hebben op je hoeveelheid plas. Als je geboren bent als man, kan het ook te maken hebben met problemen rond de prostaatklier.
Er zijn een paar veelvoorkomende oorzaken die verklaren waarom je meer kans kan hebben op incontinentie:
Zwangerschap
Tijdens een zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen om een baby te dragen. Zwangere vrouwen hebben meestal ook een kleinere blaascapaciteit. Het feit dat sommige baby’s het leuk vinden om tegen je blaas te trappen als een voetbal helpt hier niet bij. Daarnaast kunnen de hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap ook je spieren verzwakken en je perineum (het gebied tussen je vulva en anus) beïnvloeden. De spieren rond je blaas komen onder grote druk te staan.
We hebben een artikel geschreven over hoe je lichaam verandert na een bevalling. Lees in dit artikel om meer te weten te komen over wat je kunt verwachten na je zwangerschap en hoe je vagina verandert na een bevalling.
Bevallen
De geboorte van een baby kan wonderbaarlijk, beangstigend en rommelig zijn. We hoeven je niet uit te leggen dat het veel veranderingen in ons leven en aan ons lichaam met zich mee zal brengen. Hoewel veel vrouwen er niet over praten, kunnen sommigen na de bevalling last krijgen van rupturen, scheurtjes en een verzwakte blaas. Bij ongeveer 39% van de vaginale bevallingen wordt de vagina ingeknipt [2]. Het is dus iets waar veel vrouwen mee te maken hebben. Lees meer over wat je kunt verwachten tijdens een bevalling.
Je bekkenbodem (de spieren die je bekken ondersteunen) kan ook een tijdje uitgerekt zijn na de bevalling. De schatting is dat bij een vaginale bevalling de kans op stress incontinentie verdubbelt of verdriedubbelt [3]. Het is dus iets dat je moeder, oma, zussen en vrienden misschien ook hebben meegemaakt en overwonnen. Lichte incontinentie is dus iets wat vaker voorkomt na een bevalling, maar het is iets wat we niet bespreekbaar maken. Postnatale fysiotherapie of bekkenfysiotherapie is een van de opties om deze spieren weer te trainen.
Overgang
Naast het stoppen van je menstruatie en de gevreesde opvliegers, is een ander symptoom een vermindering van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De vermindering van de aanmaak van oestrogeen zorgt ervoor dat het weefsel rond deze gebieden droger, dunner en minder elastisch worden. Je bekkenbodemspieren kunnen ook verzwakken doordat deze minder intensief worden gebruikt en door de afname van oestrogeen [4]. Dit kan er allemaal toe leiden dat er af en toe een paar druppels plas in je slip terecht komen.
Velen van ons ervaren lichte incontinentie om verschillende redenen, maar het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen. Dit kan je helpen om zelfverzekerd te zijn , ongeacht of je last hebt van een paar druppeltjes plas die je blaas zomaar verlaten.
Wat te doen bij lichte incontinentie?
Het gebrek aan informatie en het taboe om hierover te praten, zorgt ervoor dat veel mensen zich onzeker voelen. Hierdoor gaan ze twijfelen over wat ze moeten doen als ze af en toe een paar druppels plas verliezen. Het goede nieuws is dat er, ongeacht de oorzaak van je lichte incontinentie, altijd manieren zijn om de aandoening zelf te behandelen en te verbeteren. Het vocht dat je vagina verliest is geen taboe. Dus laten we vanaf nu gewoon erkennen dat het er is.
Voeding
Sommige voedingsproducten of dranken kunnen je blaas irriteren, zoals cafeïne, alcohol, koolzuurhoudende dranken, zuur fruit, pittig eten en zelfs chocolade (hier zit ook cafeïne in) [5]. Maak je geen zorgen, je kunt nog steeds genieten van je favoriete lekkernijen. Eenvoudige veranderingen in je levensstijl zoals nadenken over wat je consumeert en wanneer, kan een grote effect hebben. Het drinken van liters koolzuurhoudende dranken voor het slapen gaan kun je bijvoorbeeld beter niet doen.
Bekkenbodem trainen
Een andere manier om lichte incontinentie tegen te gaan is het sterk houden van je bekkenbodem door de inwendige spieren te trainen. Zelfs een paar minuten per dag kan al helpen en je kunt de oefeningen gemakkelijk doen terwijl je tv kijkt, door sociale media scrolt of naar je favoriete muziek luistert.
Naar de huisarts
Als je last hebt van lichte incontinentie, ook al zijn het maar een paar druppels, raadpleeg dan je huisarts. Hij of zij kan helpen om de oorzaak te vinden en om het beste behandelplan voor je op te stellen. Dit kan bijvoorbeeld een verwijzing naar een bekkenbodemfysiotherapeut of medicatie zijn.
Bescherming
Om lichte incontinentie in de tussentijd te verhelpen, kan het dragen van een inlegkruisje je de zekerheid geven die je nodig hebt. Onze All Fluid Protection inlegkruisjes kunnen alles aan en geven je een fris gevoel. Ze zijn daarom ook wel onze superheld onder de inlegkruisjes. Ze absorberen maar liefst 30% meer vocht en helpen geurtjes te neutraliseren . Dat maakt dat deze inlegkruisjes ideaal zijn voor lichte incontinentie. Zo zorgen wij dat jij je fris en zelfverzekerd voelt, zodat je het leven kunt blijven leiden dat je wilt.
Medische disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bronnen: