Inbrengen

Het is heel normaal als jij je een beetje overweldigend voelt om voor de eerste keer een tampon in te doen.

Tampons hebben net als maandverband verschillende absorptieniveaus die passen bij jouw menstruatie, van licht tot zwaar en alles daartussenin. Om je te helpen je comfortabel en beschermd te voelen is het belangrijk dat je een tampon kiest die past bij het bloedverlies op dat moment van je menstruatiecyclus. Het kan ook helpen om te beginnen met een mini tampon als je besluit om voor het eerst een tampon te gaan gebruiken. Zodra je jouw menstruatieproducten hebt en je menstruatie begint is het tijd om te proberen. Het kan zijn dat je een paar keer moet oefenen hoe je een tampon in brengt, maar geloof ons na een paar keer ben jij een tamponpro!

De eerste keer een tampon gebruiken

Wil je voor het eerst een tampon gaan gebruiken? Met de volgende instructies wordt het inbrengen van een tampon heel gemakkelijk.

 1. Was eerst grondig je handen.
 2. Het is een goed idee om eerst te kijken waar je tampon in moet. Zoek met behulp van een spiegel met je vingers je schaamlippen. Dit zijn de 'lippen' van je vulva die aan beide zijde van de ingang van je vagina zitten. In deze ingang doe je een tampon in. Houd je spiegel in de buurt voor het geval je hem nodig hebt tijdens het inbrengen.
 3. Verwijder de verpakking van de tampon en rol het touwtje uit. Dit is belangrijk om te doen, hiermee verwijder je namelijk later je tampon mee.
 4. Wanneer je een tampon probeert in te doen is het belangrijk om je vaginale spieren te ontspannen. Dit zijn de spieren die je gebruikt om je plas in te houden. Span je deze spieren aan dan wordt het veel moeilijk om een tampon in te brengen. Haal desnoods een paar keer diep adem om je zenuwen af te schudden.
 5. Houd nu je tampon aan de onderkant bij het touwtje vast en ga in een comfortabele houding staan. Het kan helpen om met een voet op de rand van het bad of de wc te staan. Belangrijk is dat het een comfortabele positie is voor jou.
 6. Terwijl je met een hand je schaamlippen uit elkaar houdt plaats je de punt van de tampon met je andere hand bij je vaginale opening. Duw de tampon voorzichtig naar binnen in de richting van je onderrug. Let op dat je het niet recht omhoog duwt!
 7. Breng de tampon langzaam op zijn plaats, zodat alleen nog het touwtje buiten je vagina is.
 8. Vergeet niet om daarna je handen weer grondig te wassen.

Voilà, je bent helemaal klaar!

Zodra de tampon is ingebracht zou je hier geen ongemak van moeten voelen. Is dit wel het geval dan kan dat betekenen dat je tampon er niet helemaal goed in zit. Misschien moet het wat dieper of moet je de tampon eruit halen en het met een nieuwe tampon opnieuw proberen.

Je weet wanneer een tampon op de juiste plaats zit als je hem niet voelt zitten. En maak je geen zorgen - een tampon kan nooit te diep zitten, want de ingang van je baarmoeder (de baarmoederhals) is te klein voor een tampon om er doorheen te kunnen.

Hoe doe je een tampon in met een inbrenghuls?

Er zijn ook tampons verkrijgbaar met een inbrenghuls die je helpen om een tampon in je lichaam in te brengen. Met dit type tampon gebruik je niet je vingers maar de inbrenghuls om de tampon in je lichaam te doen. Sommige mensen geven de voorkeur om hun vingers te gebruiken, terwijl andere liever een inbrenghuls hiervoor gebruiken. Weet dat er geen goed of fout is, alleen wat jij fijn vindt!

 1. Volg stap 1 tot en met stap 4 van hierboven - was je handen, vindt de ingang van je vagina, haal de tampon uit de verpakking en ontspan. Bij sommige tampons met een inbrenghuls moet je de onderste helft eerst eruit trekken voordat je begint. Controleer de instructies op de verpakking om er zeker van te zijn.
 2. Houd het bovenste deel van de inbrenghuls vast bij de basis. Hier kunnen soms wat ribbels zitten om je meer grip te geven.
 3. Breng de inbrenghuls met tampon voorzichtig in je vagina in de richting van je onderrug. Stop wanneer je vingers je lichaam raken.
 4. Duw met je wijsvinger het onderste deel van de inbrenghuls, welke buiten je lichaam is gebleven, helemaal naar boven. Hierdoor springt de tampon als het ware uit de omhulsing en in je vagina.
 5. Verwijder de inbrenghuls daarna langzaam uit je lichaam. Je tampon moet nu in de juiste positie zitten en het touwtje is buiten je vagina.
 6. Net als bij de vorige instructies, was ook daarna je handen grondig.

Ook met een inbrenghuls kan het zijn dat je tampon niet in een keer helemaal goed zit, vooral als je er nog niet aan gewend bent. Het is prima om het een paar keer te oefenen hoe je een tampon in doet totdat je er tevreden en zelfverzekerd over bent. Soms kan het helpen om een vriendin of familielid te vragen om de stappen met je door te nemen terwijl jij voor het eerst een tampon inbrengt.

Het kan zijn dat je na een paar keer tampons te hebben gebruikt er achter komt dat je ze niet prettig vindt. Misschien geef je wel de voorkeur aan andere menstruatieproducten, zoals maandverband, menstruatiecup of menstruatie ondergoed. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze en gaat het erom wat jij prettig vindt tijdens jouw menstruatie.

Als je meer wilt weten lees dan onze artikelen over hoe je een tampon verwijdert en waar je op moet letten als je een tampon gebruikt.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.