wanneer beginnen met tampons

Van maandverband naar tampons

Denk je erover om over te stappen van maandverband naar tampons, maar weet je niet zeker of ze iets voor jou zijn? Dan heb je geluk. Wij hebben alle antwoorden die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.

Soorten tampons

Er zijn twee verschillende soorten tampons. Eén die je inbrengt met je vinger en één die een inbrenghuls heeft om je te helpen de tampon in te brengen. Welke je ook kiest, als je een tampon eenmaal draagt, vergeet je bijna dat het er is. Je ziet ook niet dat je ongesteld bent, omdat het bloed wordt geabsorbeerd voordat het je lichaam verlaat.

Vindt je discretie belangrijk? Dan heb je misschien liever een tampon zonder inbrenghuls. Deze zijn namelijk zo klein dat je ze gemakkelijk in je broekzak kunt stoppen op weg naar het toilet. Daarnaast is de verpakking zo klein en compact dat het nauwelijks ruimte inneemt in je tas.

Naast de verschillende soorten tampons zijn er ook drie verschillende maten; mini voor licht bloedverlies, normaal voor gemiddeld bloedverlies en extra voor hevig bloedverlies. Het is belangrijk om een tampon te gebruiken met het laagste absorptievermogen dat nodig is voor jouw cyclus. Anders loop je het risico op een zeer zeldzame maar gevaarlijke aandoening, tamponziekte (TSS).

Tampons en sporten

Tampons zijn erg praktisch om te gebruiken als je actief bent of gaat sporten. Als je eenmaal een tampon draagt dan blijft het namelijk op zijn plek zitten, hoeveel je ook beweegt. Wanneer je maandverband gebruikt dan kan het zijn dat jij je misschien wat ongemakkelijk voelt in strakke sportkleding, maar met tampons is dat geen probleem. Ze zijn ook perfect om te gebruiken als je gaat zwemmen, omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat je in je badpak lekt.

Persoonlijke keuze

Niet voor iedereen zijn tampons een geschikte keuze. Sommige vinden het namelijk lastig om een tampon in te brengen. Daarnaast is het ook niet aan te raden om te slapen met een tampon, behalve als je een wekker zet. Het langer dan acht uur dragen van dezelfde tampon kan leiden tot een infectie. Al met al is het een persoonlijke keuze om tampons te dragen. Probeer ze eens uit om te zien of deze vorm van bescherming geschikt is voor jou. Of lees ons artikel over welke menstruatieproducten er zijn voor meer informatie over je opties.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.