Als je de feiten kent en je cyclus geen geheimen meer voor je heeft, is het heel makkelijk om uit te vinden of je afscheiding normaal is of niet.

Afscheiding is de manier waarop je lichaam je baarmoederhals schoonhoudt. Normale vaginale afscheiding is kleurloos, melkwit of lichtgeel, afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus waarin je je bevindt. De afscheiding kan glibberig of klonterig zijn. Gezonde afscheiding heeft bijna geen geur als het je lichaam verlaat, maar het ruikt wel een beetje zuur. Net als de kleur is ook de geur in de verschillende fases van je cyclus iets anders, en je zult er al snel achter komen wat voor jou normaal is.

Als je je maar regelmatig doucht en elke dag schoon ondergoed aantrekt, hoeft de geur geen enkel probleem te zijn. Maar het kan een beetje vochtig worden daar beneden, sommige meisjes gebruiken dan ook inlegkruisjes om hun kleding te beschermen. En het is belangrijk om je intieme zone te laten 'ademen' door katoenen ondergoed te dragen, geen jeans aan te doen die te strak zijn in het kruis en geen ondergoed als je gaat slapen. Hierdoor wordt de kans op vaginale irritaties en infecties beperkt.

Wanneer je vaginale afscheiding slecht begint te ruiken, van kleur verandert, als er bloed bij zit of als het erg veel wordt, dan zou je een infectie kunnen hebben. Neem dan contact op met je huisarts. De meest voorkomende oorzaak is een candidainfectie, een schimmelinfectie. Je kunt zo'n infectie krijgen als je intieme zone te warm wordt, door het regelmatig dragen van nylon broeken en te strakke jeans bijvoorbeeld. Gebruik ook liever geen geparfumeerde zeep, badschuim en douchegel voor de intieme zone, maar milde, ongeparfumeerde zeep of gewoon water.

Verwar afscheiding niet met 'spotting', dat is licht bloedverlies tussen twee menstruaties in. Hoewel spotting normaal gesproken niet gevaarlijk is, is het toch een goed idee om ermee naar je huisarts te gaan. Het kan namelijk een teken zijn van een aandoening die behandeld moet worden.