wat te doen tegen menstruatiepijn

Een van de minst leuke dingen van ongesteld zijn, is menstruatiepijn.

Volgens onderzoek heeft tot 80% [1] van de vrouwen last van pijn of ongemak voor en tijdens hun menstruatie. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Als je kort geleden voor het eerst ongesteld bent geworden dan kunnen deze nieuwe ongemakken als extra vervelend worden ervaren.

Als eerste is het belangrijk dat wanneer je last hebt van menstruatiepijn dat je extra lief voor jezelf moet zijn. Wist je dat vrouwen in landen zoals Japan, Taiwan, Zambia, Indonesië en India een extra dag vrij krijgen als ze ongesteld zijn?

Menstruatiepijn

Menstruatie klachten

De meesten krijgen deze krampachtige pijn vlak voordat ze ongesteld worden en hebben daar dan een dag of twee last van. Je kunt pijn voelen in je bekken, onderrug, dijen of maag. De pijn begint meestal net onder je navel en straalt dan uit naar je dijen en onderrug. De hevigheid van deze menstruatiepijn is voor elke vrouw anders. Sommigen voelen maar een lichte pijn. Anderen hebben erg veel pijn en moeten zelfs overgeven. Andere symptomen van menstruatiepijn zijn diarree, hoofdpijn en duizeligheid. Helemaal niet leuk. Sommige vrouwen hebben naast deze menstruatie klachten ook last van een zeer hevige menstruatie en lekken vaak door en vragen zich af hun menstruatie wel normaal is.

Als vrouwen een manier vinden om de menstruatiepijn te stoppen, kijken ze heel anders tegen hun menstruatie aan. Voor de meesten kan de pijn niet helemaal worden weggenomen, maar met enkele eenvoudige stappen kun je de pijn wel verminderen.

Pijn baarmoeder

Een eenvoudige pijnstiller kan de krampen in je baarmoeder onderdrukken, maar die moet je altijd innemen bij het eten of met een glas melk om je maagwand te beschermen. En je moet er misschien niet aan denken, maar beweging zoals sporten, zwemmen - zelfs een wandelingetje - helpt om de doorbloeding, het zuurstofniveau en het endorfineniveau te verhogen (natuurlijke pijnstillers en feelgood-hormonen). Dit helpt om je lichaam te ontspannen. Massage en warmte helpen ook om je spieren te ontspannen, dus een warm bad of met een kruik op de bank zijn allebei aan te raden. Ook ijs kan helpen. Het heeft geen geneeskrachtige werking, maar je wordt er wel vrolijk van. Iets minder voor de hand liggend, maar wat ook als natuurlijke pijnstilling werkt en positief is voor het endorfineniveau en ontspanning is seks tijdens je menstruatie. Het is wel belangrijk dat je hierbij goed let op de hygiëne en je ook bewust van bent dat er een kleine kans is dat je zwanger kan worden als je ongesteld bent.


Dysmenorroe

In een aantal gevallen is de menstruatie zo pijnlijk, ook wel dysmenorroe genoemd, dat het normale leven ernstig verstoord wordt. In een onderzoek zei 14% van de vrouwen dat ze vaak niet naar hun werk kunnen vanwege menstruatiepijn [2]. Maar je hoeft niet te lijden. Als je menstruatiepijn zo hevig is, ga dan naar je huisarts. In sommige gevallen kan de menstruatiepijn beperkt worden door hormonale anticonceptie. Soms wordt menstruatiepijn veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals endometriose, Premenstrueel syndroom (PMS) of pelvic inflammatory disease. Maar meestal is er geen onderliggende medische aandoening en wordt de hevigheid van de menstruatiepijn vanzelf minder als je ouder wordt en ook als je kinderen hebt gekregen.

[References]

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding