wat te doen tegen menstruatiepijn

Eén van de grootste uitdaging van menstrueren kan omgaan met menstruatiepijn zijn.

In een onderzoek van het Radboudumc gaf 85% aan maandelijks last te hebben van menstruatiepijn. Ongeveer één op de drie vrouwen gaf aan dat ze tijdens de menstruatie niet al hun dagelijkse bezigheden, zoals werk of taken thuis, volledig uit kunnen voeren [1]. De menstruatiepijn wordt vooral veroorzaakt doordat de baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Als je kort geleden voor het eerst ongesteld bent geworden dan kunnen deze nieuwe ongemakken als extra vervelend worden ervaren.

Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om je menstruatiepijn te verlichten en je in het algemeen te helpen om je krampen je dagelijks leven niet in de weg te laten staan. Lees hier meer wat de oorzaak is van deze menstruatiekrampen. Laten we eens kijken naar enkele van de beste manieren hoe je menstruatiekrampen kunt verminderen. En kijk ook even op de website van degynaecoloog.nl waar je veel betrouwbare informatie kunt vinden.

Wist je dat vrouwen in landen zoals Japan, Taiwan, Zambia, Indonesië en India een extra dag vrij krijgen als ze ongesteld zijn?

Menstruatiepijn

Menstruatie klachten

De meesten krijgen deze krampachtige pijn vlak voordat ze ongesteld worden en hebben daar dan een dag of twee last van. Je kunt pijn voelen in je bekken, onderrug, dijen of maag. De pijn begint meestal net onder je navel en straalt dan uit naar je dijen en onderrug. De hevigheid van deze menstruatiepijn is voor elke vrouw anders. Sommigen hebben maar een lichte pijnlijke menstruatie. Anderen hebben veel pijn en moeten zelfs overgeven. Andere symptomen van menstruatiepijn zijn diarree, hoofdpijn, opgeblazen gevoel en duizeligheid. Sommige vrouwen hebben naast deze menstruatie klachten ook last van een hevige menstruatie en lekken vaak door en vragen zich af hun menstruatie wel normaal is.

Als vrouwen een manier vinden om de menstruatiepijn te stoppen, kijken ze anders tegen hun menstruatie aan. Voor de meesten kan de pijn niet helemaal worden weggenomen, maar met enkele eenvoudige stappen kun je de pijn wel verminderen.

Wat kun je er aan doen?

Als vrouwen een manier vinden om de menstruatiepijn te stoppen of verminderen, kijken ze anders tegen hun menstruatie aan. Voor de meesten kan de pijn niet helemaal worden weggenomen, maar met enkele eenvoudige stappen kun je de pijn wel verminderen.

Ontspannen - Massage en warmte helpen ook om je spieren te ontspannen, dus een warm bad of met een kruik op de bank zijn allebei aan te raden en werken bewezen pijnstillend. Ook kunnen mediteren, yoga of ademhalingsoefeningen je helpen om te ontspannen.

Pijnstilling - Een eenvoudige pijnstiller, een NSAID (zoals ibuprofen, advil of Aleve) kan de krampen en pijn in je baarmoeder onderdrukken, maar die moet je altijd innemen bij het eten om je maagwand te beschermen. Bij voorkeur neem je de pijnstiller in voor dat de pijn of zijn hevigst is en houdt de bijsluiter aan voor de dosering. Je kunt ook kiezen voor natuurlijke pijnstilling zoals gember- of kamillethee.

Meer bewegen - Je moet er misschien niet aan denken, maar beweging zoals sporten, zwemmen - zelfs een wandelingetje - helpt om de doorbloeding, het zuurstofniveau en het endorfineniveau te verhogen (natuurlijke pijnstillers en feelgood-hormonen). Dit helpt om je lichaam te ontspannen.

Seks hebben - Iets minder voor de hand liggend, maar wat ook als natuurlijke pijnstilling zou kunnen werken en zorgt voor ontspanning is (solo)seks tijdens je menstruatie. Het is wel belangrijk dat je hierbij goed let op de hygiëne en je ook bewust van bent dat er een kleine kans is dat je van seks met een mannelijke partner zwanger kan worden als je ongesteld bent.

Gezond eten - We weten dat troost eten een aantrekkelijke optie kan zijn, maar het verlagen van je vetinname en meer groente eten kan de pijn verlichten door ervoor te zorgen dat je lichaam extra voedingsstoffen en hydratatie krijgt. Meer vocht zoals water of thee drinken kan ook helpen, omdat uitdroging spierkrampen kan veroorzaken. Kruidenthee - vooral die met pepermunt en kamille - is rustgevend en kan je kalm en ontspannen laten voelen, waardoor je door de pijn heen kunt komen.

Suiker laten staan - Ook al zal je trek in zoete snacks groter zijn, kan suiker de menstruatie alleen maar erger maken. Door het eten van suiker veroorzaak je schommeling in je hormoonspiegel en die wil je juist in balans houden om de pijn te verminderen.

Wanneer naar de dokter gaan?

In enkele gevallen ervaren vrouwen een zeer pijnlijke menstruatie, ook wel dysmenorroe genoemd dat het normale leven ernstig verstoort. Als je menstruatiepijn zo hevig is, dat je niet naar school of werk kunt en je elke maand een paar dagen ziek moet melden, ga dan naar je huisarts. In sommige gevallen kan de menstruatiepijn beperkt worden door bovenstaande adviezen of het starten van een hormonale behandeling (die vaak ook als anticonceptie werkt). Soms wordt menstruatiepijn veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals endometriose of adenomyose, of vleesbomen. Vaak is er geen onderliggende medische aandoening en wordt de hevigheid van de menstruatiepijn vanzelf minder wanneer je ouder wordt en ook als je kinderen hebt gekregen.[2]

Er zijn diverse menstruatie-apps waarin je kunt bijhouden op welke dagen van je menstruatiecyclus je het meest last hebt van menstruatiepijn. Hierdoor kun je eventueel in de toekomst hier rekening mee houden. Je kunt ook vrienden bellen en vragen wat ze doen om krampen te verlichten. Erover praten kan je helpen om met emoties om te gaan en misschien krijg je ook nog geweldige aanvullende tips.

[Bronnen]

[1] https://www.radboudumc.nl/nieuws/2019/menstruatieklachten-belemmeren-dagelijks-functioneren

[2] https://www.mijnapotheker.nl/write/Bestanden/400027_menstruatiepijn.pdf

Dit artikel is gecontroleerd door: Dr. N. van Hanegem

Dr. N. (Lennie) van Hanegem is gynaecoloog bij het UMC Utrecht en maakt zich hard voor vrouwen met gynaecologische problemen. Ze streeft ernaar om voor iedere vrouw met dit soort problemen een passende behandeling te vinden. Lees hier meer over Dr. N. (Lennie) van Hanegem

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding