Hevige menstruatie

Hevige menstruatie, ook wel 'menorragie' genoemd, is een aandoening die veel vrouwen+ kunnen ervaren.

Hevig menstrueel bloedverlies, ook wel menorragie genoemd, houdt in dat vrouwen+ tijdens de menstruatie meer bloed verliezen dan zij gewend zijn. Hevig menstrueel bloedverlies komt veel voor. Ongeveer 10-35 procent van de vrouwen geeft aan hevig menstrueel bloedverlies te hebben. Van deze vrouwen consulteert 5 procent hiervoor een arts tussen haar 30ste en 49ste levensjaar. Hoewel bij een groot deel van de vrouwen geen aanwijsbare oorzaak gevonden wordt, zijn er soms redenen om er verder onderzoek naar te laten doen [1].

Het is belangrijk voor je gezondheid en je welzijn dat je erachter probeert te komen waardoor ze veroorzaakt worden. Hoewel een menstruatie die voelt als een soort waterval aan bloed even schrikken kan zijn, is dit vaak niet een reden tot bezorgdheid. Lees meer over de oorzaken.

Wat is menorragie

Net als al het andere dat te maken heeft met onze maandelijkse cycli, varieert de hoeveelheid bloed tijdens een menstruatie van persoon tot persoon. Zelfs voor dezelfde persoon kan de menstruatiecyclus van cyclus tot cyclus veranderen. Soms heb je slechts wat bruine afscheiding en andere maanden heb je het gevoel dat je leeg loopt.

Als je menstruatie vaak lang, zwaar of beide is, kan het helpen om je meer gerust te stellen. Leer hoe je ermee om kunt gaan door de juiste menstruatieproducten te gebruiken of je eigen kleine hacks uit te zoeken. Om meer te weten te komen ​​of je menstruatie zwaar, regelmatig, licht of ergens daar tussenin is, lees dan verder om meer te weten te komen.

Hoeveel menstruatie bloed is normaal?

Misschien heb je ooit naar je maandverband of tampon gekeken toen je deze ging vervangen en dacht je dat het verloren bloed genoeg zou zijn om een emmer te vullen. Schijn bedriegt, want het lijkt vaak meer dan het in werkelijkheid is. Gemiddeld verliezen de meesten van ons slechts 2 tot 3 eetlepels bloed (30-40 ml) [2]. Dit betekent dat we de neiging hebben om een ​​veel grotere hoeveelheid waar te nemen dan het in werkelijkheid is. Dus wat een bijzonder zware menstruatie lijkt, kan in feite volkomen normaal zijn.

Wat is een hevige menstruatie?

Menstruatie van ongeveer 8 eetlepels (120 ml) worden niet langer als normaal beschouwd. Dit komt bij ongeveer 20% van de vrouwen+ in Nederland voor [3]. Je zult waarschijnlijk zelf niet de apparatuur hebben om al je menstruatiebloed af te nemen en te meten. Gelukkig zijn er een paar andere manieren waarop je kunt zien of je menstruatie heviger is dan normaal. Bijvoorbeeld als er je meerdere keren per dag het dikste maandverband of tampon moet vervangen of een dubbele bescherming nodig hebt (maandverband en tampon). Soms moet je je al verschonen na twee uur om doorlekken te voorkomen. Ook dikke bloedstolsels (stukjes bloederig weefsel) of lange menstruaties (langer dan 7 dagen) wordt als een hevige menstruatie gezien [4].

Wat zijn de oorzaken van hevige menstruatie?

Er is geen eenvoudig antwoord op de oorzaak van een hevige menstruatie. In veel gevallen wordt er geen onderliggende aandoening gevonden [3]. Er zijn een paar redenen die je hevige menstruatie kunnen verklaren:

Hormonale problemen of veranderingen

Dit komt omdat hormonen (vooral oestrogeen en progesteron) in principe de leiding hebben over alles wat met je menstruatie te maken heeft. Als er dus iets mee aan de hand is, kan je menstruatie ook een beetje anders gaan werken. Aandoeningen zoals PCOS, endometriose/adenomyose, schildklierproblemen en stress kunnen er allemaal voor zorgen dat menstruaties langer duren en/of zwaarder zijn. Het is ook mogelijk dat sommige vormen van anticonceptie, zoals het koperspiraaltje de eerste 3 tot 6 maanden na het inbrengen de menstruatie heviger maken. Lees meer over hoe anticonceptie invloed kan hebben op je menstruatie.

Vleesbomen of poliepen

Een menstruatie is in feite een extra baarmoederslijmvlies dat via de vagina wordt afgestoten. Dit betekent dat veranderingen in het baarmoederslijmvlies , zoals vleesbomen of poliepen, ook de menstruatie kunnen verergeren. Dit kan eng klinken, maar dit is meestal goedaardig en kan zo klein zijn als een appelpitje en zo groot worden als een grapefruit. Een behandeling is niet altijd nodig, maar het is wel belangrijk om dit door een gynaecoloog te laten controleren [5].

Hemofilie

Hevige menstruaties kunnen een teken kan zijn van een onderliggende bloedafwijking, zoals hemofilie. Hemofilie is een erfelijke aandoening waarbij je bloed niet goed stolt. Er zijn twee soorten: type A en B. Het komt vaker voor bij mannen, maar sommige vrouwen+ hebben milde symptomen van hemofilie omdat ze dragers zijn van het gen. Grof geschat heeft 1 op de 100 vrouwen een erfelijke stollingsziekte zoals hemofilie. Slechts een klein gedeelte van de vrouwen met bloedingssymptomen krijgen daadwerkelijk een diagnose. Velen leven met een dergelijke aandoening zonder dit te weten.

Wat kun je doen tegen een hevige menstruatie?

Bij een hevige menstruatie moet je ook gewoon een normaal leven kunnen leiden en het moet je niet weerhouden van dingen doen die je graag doet. Velen van ons zullen dit herkennen: constant onze broek in de spiegel controleren of midden in de nacht wakker te schrikken, om te controleren of je bent doorgelekt. Misschien heb je zelfs plannen afgezegd, alleen maar omdat je bang bent voor mogelijke ongelukken. Hoewel de wetenschap geen manier heeft gevonden om de menstruatie uit te schakelen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen. Dit zou het gemakkelijker kunnen maken op de dagen dat je menstruatie misschien iets zwaarder aanvoelt dan normaal.

Luister naar je lichaam

Jarenlang werd een hevige menstruatie (menorragie) als iets normaals beschouwd en moesten vrouwen er maar mee leren leven. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en als het je weerhoud van je normale leven te leiden, dan kun je beter contact opnemen met je huisarts. Misschien heeft het een andere oorzaak. Om je gerust te stellen is het goed om te weten dat een hevige menstruatie vaak voorkomt en niet altijd een gevolg is van een onderliggende aandoening. Het is belangrijk dat je de veranderingen in de hoeveelheid bloedverlies bijhoudt. Hou dit samen met je cycluslengte bij in bijvoorbeeld je notities. Hierdoor kun je een plotselinge verandering in je menstruatie of extreme PMS-symptomen die je niet gewend bent opmerken. Wanneer dit het geval is kan het een goed idee zijn om contact op te nemen met je huisarts voor een medisch advies. Zelfs als het uiteindelijk geen oorzaak heeft, kan het fijn zijn om een bevestiging te hebben dat alles in orde is.

Gebruik de juiste bescherming

Maandverband en andere menstruatieproducten die speciaal zijn ontworpen voor hevige menstruaties kunnen doorlekken voorkomen. Daarnaast kan het vinden van het beste product dat bij je menstruatie past een echte game-changer zijn. Dit kan je helpen om je meer ontspannen en comfortabeler te laten voelen tijdens je menstruatie. Experimenteer met verschillende soorten absorberende maandverband, tampons, of zelfs maandverband met vleugels om voor jouw vulva de goede pasvorm te vinden. Het vinden van de juiste menstruatieproducten kunnen echt een verschil maken bij het omgaan met hevige menstruaties.

Vraag je huisarts om advies

Hoewel je menstruatie veel zwaarder kan aanvoelen dan het in werkelijkheid is, kun je ook echt een hevige menstruatie hebben. Maak een afspraak met je huisarts als je ondanks het gebruik van juiste menstruatieproducten voortdurend doorlekt of vaak dikke klonten bloed ziet. Het kan nog steeds betekenen dat er niets aan de hand is en je hoeft je dus niet direct zorgen te maken. Je menstruatie moet je geen stress opleveren of je leven in de weg staan, dus vraag om advies wanneer dit wel zo is.

Je menstruatiecyclus zal in de loop van je leven veranderen; van je eerste menstruatie tot de perimenopauze en alles daartussenin. Het omgaan met hevige menstruaties kan veel energie en soms schone broeken kosten. Het is ook een manier om meer controle te krijgen over je menstruatie en je lichaam beter te leren kennen. Je kunt ook je zorgen delen (hoe groot of klein je zorgen ook zijn) met mensen die je vertrouwt, zoals je ouder, zus of vriendin.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bronnen:

[1]Gezondheid en wetenschap

[2]Hevig bloedverlies

[3]Thuisarts

[4] Hevig bloedverlies

[5] Hevig bloedverlies

Noor Paridaans
Dit artikel is gecontroleerd door: Noor Paridaans

Noor Paridaans is sinds 2017 gynaecoloog. Na haar werkzaamheden binnen de gynaecologische oncologie werkt zij nu als gynaecoloog bij ‘Endometriose in Balans’ in Den Haag. Lees hier meer over Noor Paridaans

Lees verder