Vrouw in badkamer

Er wordt niet veel gepraat over afscheiding, maar waarschijnlijk ben je er wel bekend mee.

Heb je weleens vochtigheid in je ondergoed gevoeld? Dacht je toen dat je ongesteld was geworden, maar kwam je er vervolgens achter dat het iets anders was? Geen zorgen, je bent niet de enige! De meeste van ons hebben het wel eens meegemaakt. Maar wat is dat vocht eigenlijk en moet je je er zorgen over maken?

We vertellen je hier alles wat je moet weten over de verschillende soorten afscheiding en wat ze betekenen, van waterige en brokkelige tot gele en grijze afscheiding.

Wat is vaginale afscheiding?

Afscheiding is vocht dat wordt gemaakt door kleine klieren in je vagina en baarmoederhals. Hoewel we er soms door verrast kunnen worden, is het volkomen natuurlijk en normaal. Het speelt namelijk een belangrijke rol in het voorkomen van vaginale infecties en zorgt ervoor dat dode cellen en bacteriën worden weggespoeld. Hierdoor blijven je voortplantingsorganen schoon en gezond.

Net zoals menstruaties bij iedereen anders zijn, geldt dit ook voor afscheiding. De hoeveelheid, kleur, textuur en geur kan veranderen door hormonale schommelingen en leeftijd. Zo kan het zijn dat je tijdens bepaalde momenten in je cyclus meer afscheiding hebt dan normaal, terwijl anderen bijna geen verschil merken. Per persoon is het anders en daarom is het goed om er meer over te weten. Zo weet je wat voor jou normaal is en weet je ook wanneer er misschien iets aan de hand is.

Kleuren en texturen afscheiding

De kleur en textuur van je afscheiding kan je veel vertellen over je V-zone en je lichaam. Gezonde afscheiding is meestal helder en heeft een lichtgele of melkachtige witte kleur. Toch kan het voorkomen dat je afscheiding er soms anders uitziet. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals hormonen, voeding en stress. Hoewel veranderingen in de meeste gevallen normaal zijn, kunnen grote afwijkingen in kleur, geur of textuur ook betekenen dat er iets anders aan de hand is dat wellicht medische aandacht nodig heeft.

Laten we daarom eens naar enkele kleuren en texturen kijken:

  • Witte afscheiding: Een witte, lichtgele of melkachtige witte kleur betekent dat je afscheiding gezond is.

  • Roze afscheiding: Een roze kleur kan aan het eind van je cyclus komen als je minder bloedverlies hebt. Het kan ook implantatiebloeding zijn.

  • Bruine afscheiding: Een bruine kleur zie je meestal aan het begin of aan het einde van je menstruatiecyclus en is vaak oud bloed.

  • Groene of gele afscheiding: Een groene of gele kleur kan duiden op een infectie, vooral als het ook een onaangename geur heeft.

  • Grijze afscheiding: Merk je een grijze tint in je afscheiding? Het kan beteken dat je mogelijk een bacteriële vaginose hebt.

  • Waterige afscheiding: Ben je niet zwanger? Dan betekent deze textuur dat je afscheiding gezond is.

  • Brokkelige afscheiding: Heb je naast een brokkelige textuur ook jeuk en irritaties? Het kan zijn dat je een schimmelinfectie hebt.

  • Stinkende afscheiding: Net als groene, gele of grijze afscheiding kan een stinkende afscheiding wijzen op een infectie, zoals een soa of spruw hebt.

Merk je een van bovenstaande kleuren en texturen die anders zijn dan je normale afscheiding? Waarschijnlijk probeert je lichaam je te waarschuwen voor een infectie, zoals spruw of een bacteriële infectie. Maak een afspraak met je huisarts om het te laten controleren.

Soorten afscheiding tijdens je cyclus

Je menstruatiecyclus speelt een van de belangrijkste rollen in hoe je afscheiding eruitziet. Dit komt doordat tijdens elke fase je hormonen veranderen, wat ervoor zorgt dat de kleur, textuur en hoeveelheid van je afscheiding anders is. Laten we daarom kijken wat je in elke fase kunt verwachten.

Menstruatie fase

Je menstruatiecyclus begint met de menstruatiefase, die begint op de eerste dag dat je ongesteld bent geworden. In deze fase bestaat je afscheiding voornamelijk uit baarmoederslijmvlies en bloed. Wat je zult merken is dat de kleur van je afscheiding verandert in deze fase. De eerste dagen van je menstruatie is het meestal helderrood, maar aan het eind zal het meer donkerbruin worden. Dit komt doordat het bloed langer in je baarmoeder heeft gezeten.

Folliculaire fase

De tweede fase van je cyclus is de folliculaire fase. Aan het begin van deze periode zul je niet veel afscheiding hebben, omdat je hormoonniveaus nog aan het stijgen zijn. Later in deze fase zal je afscheiding helder van kleur zijn, waterig en wellicht een beetje elastisch qua structuur worden. Dit is omdat je lichaam en je afscheiding zich voorbereiden op een mogelijke bevruchting in de ovulatiefase.

Ovulatie fase

De derde fase is de ovulatiefase en in deze periode zul je de grootste verandering in je afscheiding merken. Net voor je ovulatie kun je te maken krijgen met meer afscheiding en zal het ook doorzichtig en elastisch van structuur zijn. In deze vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling, zodat zaadcellen sneller naar je eileiders kunnen. Hierdoor verandert de kleur en structuur van je afscheiding. Nadat een ovulatie heeft plaatsgevonden, wordt het weer ondoorzichtig en kan het soms wat korrelig van structuur zijn.

Luteale fase

In de laatste fase van je menstruatiecyclus, ofwel de luteale fase, wordt heb je minder afscheiding en verandert de textuur. Je kunt merken dat het dikker, romiger of plakkerig gaat worden en het een witte of lichtgele kleur heeft. De verandering in kleur komt door de stijging in progesteron, een hormoon dat je baarmoederslijmvlies voorbereid op een eventuele zwangerschap. Aan het eind van deze fase, net voordat je weer ongesteld wordt, wordt je afscheiding iets wateriger en kan het toenemen in hoeveelheid. Je lichaam is zich dan aan het voorbereiden op je nieuwe cyclus.

Wat kun je doen aan afscheiding?

Zolang je je vulva wast en elke dag je ondergoed verschoond, hoef je normaal gesproken niets te doen aan je afscheiding. Het is namelijk heel normaal. Sommige mensen voelen zich echter niet op hun gemak met dat vochtige gevoel in hun onderbroek en dragen liever de hele dag een inlegkruisje.

Omdat vagina’s zelfreinigend zijn, hoef je de binnenkant niet te wassen. Het is zelfs een slecht idee om dit te doen, omdat het de natuurlijk pH-waarde van je vagina en de bacteriële balans kan verstoren. Als gevolg kun je te maken krijgen met onaangename aandoeningen, zoals spruw of bacteriële vaginose.

Probeer daarnaast geparfumeerde zepen, bubbelbaden en douchegels te vermijden. Dit kan abnormale afscheiding veroorzaken, vooral als je een gevoelige V-zone hebt. Gebruik in plaats daarvan intieme wasmiddelen die de natuurlijke pH-waarde van je vagina ondersteunen en je een fris en comfortabel gevoel geven, zelfs na het douchen.

Vergeet niet dat het leren kennen van je V-Zone tijd kost, maar uiteindelijk zul je ontdekken wat voor jou normaal is. Wanneer je een verandering in je afscheiding ontdekt, dan kan dat verontrustend zijn, maar het goede nieuws is dat de meeste vaginale infecties gemakkelijk behandeld kunnen worden met de juiste medicijnen.

Het beste wat je kunt doen is een afspraak maken met je huisarts zodra je merkt dat er iets vreemds aan de hand is. Hoewel het een beetje gênant kan voelen, bedenk dat velen van ons hier mee te maken kunnen krijgen en dat artsen gewend zijn om infecties te behandelen - ze hebben het allemaal al eerder gezien!

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.