Woman sitting down next to a period tracker on a tablet device

Heb je weleens een branderig gevoel of constante pijn aan je vulva?

Je bent niet de enige die hier weleens mee te maken heeft. Vulvodynie komt vaker voor en veroorzaakt een pijn aan je vulva die uit het niets kan optreden. Het kan zijn dat je een tampon probeert in te brengen, dat je het merkt tijdens de seks of zelfs tijdens een wandeling. Maar wat is deze aandoening precies?

Het is af een toe een hele uitdaging om ons lichaam te begrijpen en weten wat er aan de hand is. Helemaal in een delicaat en gevoelig gebied, zoals onze V-zone. Daarom vertellen we je graag meer over wat vulvodynie precies is, wat de oorzaak is en hoe je er mee om kunt gaan als je het vermoeden hebt dat je deze aandoening hebt.

Wat is vulvodynie?

Vulvodynie betekent letterlijk pijn aan de vulva en is een chronische pijnstoornis. Je kunt het herkennen wanneer je een pijnlijk of branderig gevoel merkt aan de buitenkant van je vulva. En hoewel er nog geen duidelijk oorzaak is gevonden naar het ontstaan van vulvodynie, kunnen de symptomen wel maanden en soms zelfs jaren aanhouden.

Probeer je hier niet al te veel zorgen over te maken. Niet alleen kunnen de symptomen van deze aandoening variëren van mild ongemak tot hevige pijn, maar ook betekent niet elke pijn rond je vulva dat je vulvodynie hebt.

Hoe ontstaat vulvodynie?

De exacte oorzaak van vulvodynie is vaak lastig te bepalen en verschilt per persoon. In de meeste gevallen is het een combinatie van meerdere factoren die deze aandoening veroorzaken, zoals een zenuwbeschadiging, overgevoeligheid en hormonale veranderingen. Het is daarom belangrijk om je symptomen in de gaten te houden en een afspraak te maken met een medisch specialist. Hij of zij kan onderzoeken wat de oorzaak is en welke behandeling het beste bij je past.

Laten we eens kijken wat de mogelijke oorzaaken zijn, zodat je weet waar je op kunt letten.

Overgevoeligheid

De zenuwen in je vulva kunnen de reden zijn dat je pijn aan je vulva hebt. Als deze geïrriteerd raken kunnen natuurlijke prikkels zoals lopen of zitten een intense pijn veroorzaken.

Hormonale veranderingen

Tijdens bepaalde periodes in je leven krijg je te maken met hormonale veranderingen, zoals tijdens de overgang of als je zwangerschap bent. Deze schommeling in hormonen kan invloed hebben op je vaginale slijmvlies vaginale droogheid veroorzaken en ervoor zorgen dat je gevoeliger bent. Het kan zelfs vasculaire veranderingen veroorzaken die direct de gevoeligheid van je vulva beïnvloedt en dus vulvodynie veroorzaken.

Vaginale infectie

Heb je in het verleden een vaginale infectie gehad? Je vulva is dan gevoeliger en eerder geïrriteerd, waardoor je een intense pijn kunt ervaren die vulvodynie veroorzaakt.

Allergische reactie

De stof van je ondergoed, het materiaal van condooms of het type glijmiddel kan een allergische reactie veroorzaken. Merk je kort na een verandering in een van deze items dat je vulvodynie hebt? Ga dan na welke je het laatst hebt gebruikt sinds de symptomen om te achterhalen wat de oorzaak is.

Erfelijk

Als je moeder of iemand anders in je familie een verhoogde gevoeligheid voor de vulva heeft gehad dan kan het waarschijnlijk zijn dat jij het ook hebt.

Zwakke bekkenbodem

Wanneer je een zwakke bekkenbodem hebt dan komt er meer gewicht op je blaas en vulva te staan. Dit kan zenuwcompressies veroorzaken, wat leidt tot verhoogde gevoeligheid en pijn.

Wat zijn de symptomen van vulvodynie?

Niet iedereen met vulvodynie krijgt te maken met dezelfde symptomen en de intensiteit ervan kan verschillen per persoon. Wel zijn een pijnlijk of branderig gevoel aan de vulva een van de meest voorkomende symptomen. Deze pijn kan continue zijn, maar het kan ook zijn dat je het alleen merkt wanneer je fietst, lang stil zit of tijdens de seks.

Andere symptomen die je kunt ervaren zijn jeuk aan je vulva, een prikkelend gevoel of vaginale droogheid. Het dragen van te strakke kleding of het inbrengen van een tampon zou de pijn kunnen verergeren. Probeer dit dus te vermijden en gebruik in plaats daarvan een ander menstruatieproduct, zoals maandverband of menstruatie ondergoed.

Vulvodynie wordt vaak verward met candida, een vaginale infectie. De grootste verschillen tussen deze aandoening is dat vulvodynie geen inwendig branderig gevoel veroorzaakt en het geen verandering in de kleur en geur van je afscheiding veroorzaakt.

Het is belangrijk om een afspraak met je dokter te maken wanneer je een van de symptomen ervaart. Hij of zij kan je helpen met het vinden van de juiste behandeling.

Hoe kun je vulvodynie behandelen?

Er bestaat niet één dezelfde behandeling voor vulvodynie, omdat de oorzaak en symptomen per persoon verschillen. Welke behandeling voor jou werkt is afhankelijk van jouw specifieke symptomen en wat de aandoening heeft veroorzaakt.

In de meeste gevallen is een combinatie van meerdere behandelingen de beste manier om vulvodynie te behandelen. Dit kan zijn:

  • Topische medicijnen – Dit is een crème met een plaatselijk verdovingsmiddel, zodat het alleen op bijvoorbeeld je huid of slijmvlies werkt. De pijn kan met deze medicatie vermindert worden.
  • Orale pijnstillers – Pijnstillers kunnen helpen om de ontsteking en pijn te verminderen.
  • Bekkenbodemoefeningen – Sommige oefeningen kunnen helpen om je bekkenbodem te versterken en zo de pijn te verlichten.
  • Hormonale therapie – Als je vulvodynie wordt veroorzaakt door hormonen, dan kunnen supplementen helpen om je hormonen in balans te brengen.
  • Ontspanningstherapie – Therapieën die helpen om je spierspanning onder controle te houden kunnen verlichting bieden rond je V-zone.

Uiteindelijk is de beste manier om erachter te komen welke behandeling geschikt is voor jou door een afspraak te maken met je dokter. Hij of zij kan na een onderzoek bepalen wat voor jou gaat werken.

Hoe verzorg je je vulva dagelijks?

Het goed verzorgen van je V-zone is altijd belangrijk voor je algehele gezondheid, maar ook kun je hiermee de kans op vulvodynie verminderen. Laten we daarom kijken hoe je het beste voor jouw V-zone kunt zorgen.

Gebruik je een intieme zeep? Het is belangrijk om een zeep te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor je intieme zone en pH neutraal is. Probeer ook om zoveel mogelijk katoenen ondergoed te dragen om mogelijke irritaties door wrijving of allergieën te voorkomen.

Als je ongesteld bent is het belangrijk om regelmatig je menstruatieproducten te vervangen. Hiermee voorkom je dat bacteriën van vaginaal zweet en vaginaal vocht zich gaan vermenigvuldigen, waardoor infecties kunnen ontstaan.

Als je een pijnlijk of branderig gevoel merkt aan je vulva, waardoor zelfs het inbrengen van een menstruatiecup of tampon pijnlijk is, maak dan een afspraak met je huisarts. Hoewel niet alle pijn aan je vulva betekent dat je vulvodynie hebt, is het wel goed om het te laten onderzoeken door een medisch specialist. Hij of zij kan je helpen met het vinden van de juiste behandeling.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bronnen:

[1] NVHP

[2] Mens en gezondheid