Hoelang kan ik een tampon inhouden?

Misschien vraag je je af hoelang je een tampon kunt laten zitten.

Als je voor de eerste keer tampons gaat gebruiken, is het normaal dat je vragen hebt. Hoelang je een tampon kunt dragen, hangt af van de fase van je menstruatie en hoe zwaar je bloedverlies is. Tampons kunnen het best ongeveer om de vier uur vervangen worden. Als je merkt dat je vaker je tampon moet vervangen om doorlekken te voorkomen, heb je waarschijnlijk een tampon nodig met een hoger absorptieniveau. Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten.

Je moet je tampon altijd vervangen voordat hij begint te lekken. Dus als het touwtje nat wordt, is het tijd om je tampon te vervangen. Normaal gezien verlies je het meeste bloed op de tweede en derde dag van je menstruatie. Je zult waarschijnlijk je tampon de eerste paar dagen vaker moeten vervangen. Na een paar keer tampons gebruiken weet je beter hoelang je een tampon kunt inhouden.

Slapen met tampon

Het is geen enkel probleem om ’s nachts een tampon te gebruiken. Maar het is belangrijk om hem niet langer in te houden dan veilig is. Dus doe een nieuwe in voordat je naar bed gaat en zet je wekker om hem er acht uur later weer uit te halen. Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dan kun je ’s nachts beter maandverband gebruiken. Als je een tampon langer dan acht uur gebruikt, dan heb je een verhoogd risico op het toxischeshocksyndroom(TSS), dus het is belangrijk dat je dat niet doet. De kans op TSS is heel klein dus maak je niet te veel zorgen. Gebruik de laagste absorptievermogen en vervang je tampon regelmatig en je hoeft je hier niet druk over te maken.

Sporten en zwemmen met tampon

Je kunt rustig sporten en andere activiteiten doen, terwijl je een tampon draagt. De tampon zit namelijk goed verstopt en blijft op zijn plek zitten, hoeveel je ook beweegt. Maar je V-zone kan na het sporten gaan zweten, waardoor bacteriën worden aangetrokken en je vatbaarder bent voor vaginale infecties. Dus doe na het sporten een nieuwe tampon in.

In tegenstelling tot maandverband kun je tampons wel gebruiken bij het zwemmen, dus hoef je je geen zorgen te maken over vlekken in je zwemkleding. Doe een nieuwe tampon in voordat je gaat zwemmen en stop het touwtje goed onder je zwemkleding of tussen je schaamlippen, zodat hij niet te zien is. Haal je tampon er zo snel mogelijk na het zwemmen er weer uit. Je tampon zal wat water uit het zwembad absorberen, dus is hij na het zwemmen niet meer zo effectief. De tampon kan met dat water ook bacteriën hebben geabsorbeerd, dus ook vanuit hygiënisch oogpunt is het handig om je tampon direct te vervangen.

Wat moet ik doen als mijn tampon oncomfortabel aanvoelt?

Als je je tampon in je vagina kunt voelen als je hem eenmaal hebt ingebracht, dan zit hij waarschijnlijk niet helemaal op de goede plek. Vaak is dat omdat je het er niet ver genoeg in hebt gedaan. Als dat het geval is, gebruik dan het touwtje om je tampon eruit te trekken en probeer het opnieuw met een nieuwe tampon.

Het inbrengen van een tampon kan in het begin een beetje vreemd aanvoelen, maar onthoud dat het normaal is om ons eigen lichaam aan te raken. Het is niets om je voor te schamen. Het kan helpen om de eerste paar keer dat je tampons gebruikt dit in je eigen huis te doen om je meer ontspannen te voelen. Als je niet zeker weet of je het verder naar binnen moet duwen, onthoud dan dat je je geen zorgen hoeft te maken. Je tampon zit in je vagina en dankzij je baarmoederhals (het stukje dat de vagina met de baarmoeder verbindt), kan je tampon op geen enkele manier kwijtraken of je baarmoeder in duwen. Lees meer over hoe de V-Zone en hoe ons lichaam werkt.

Tampons: wat je wel en niet moet doen

Elke vier uur
Eerste

Vervang je tampon ongeveer om de vier uur.

Klok
Twee

Draag een tampon niet langer dan acht uur.

Bed
Derde

Doe een nieuwe tampon in voordat je naar bed gaat.

Veelgestelde vragen

Hoelang mag ik een tampon laten zitten?

Hoelang je een tampon kunt laten zitten, hangt af van de fase van je cyclus en hoe zwaar je bloedverlies is. Je kunt je tampon het best ongeveer om de vier uur vervangen. En als je merkt dat je vaker je tampon moet vervangen om doorlekken te voorkomen, heb je waarschijnlijk een tampon nodig met een hoger absorptieniveau. Tijdens je menstruatieperiode is hygiëne extra belangrijk. In het artikel ‘belang van hygiëne tijdens je menstruatie’ lees je waarom.

Kun je een tampon 's nachts dragen?

Het is veilig om ’s nachts een tampon te gebruiken, maar draag hem niet langer dan acht uur. Dus doe een nieuwe in voordat je naar bed gaat en zet je wekker om hem er acht uur later weer uit te halen. Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dat kun je ’s nachts beter maandverband gebruiken. Je kunt ook menstruatie ondergoed voor in de nacht gebruiken. Lees in het artikel 's nachts doorlekken voorkomen’ wat je kunt doen om in de ochtend in een schoon bed wakker te worden.

Hoeveel absorbeert een tampon?

Hoeveel bloed je tampon absorbeert hangt af van het absorptieniveau. Een mini tampon kan ongeveer 5 ml absorberen. Dit is ongeveer 1 theelepel. Deze tampon is de geschikt als je een lichte menstruatie hebt of aan het einde van je menstruatie. Medium grote tampons kunnen ongeveer 8 ml bloed opnemen en super tampons ongeveer 10 ml. Je verliest gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed tijdens je hele menstruatie. Dit is ongeveer tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Maar vergeet niet dat het meer lijkt dan het is. Dus wat eruitziet als een behoorlijk grote hoeveelheid bloedverlies, kan volstrekt normaal zijn. Lees meer over de hoeveelheid bloedverlies tijdens je menstruatie.

Kun je een tampon gebruiken bij hevig bloedverlies?

Ja dat kan. Normaal gezien verlies je het meeste bloed aan het begin van je menstruatie, dus moet je waarschijnlijk je tampon de eerste paar dagen vaker vervangen. Als je merkt dat je tampon vaker dan om de vier uur moet vervangen, dan heb je waarschijnlijk een tampon met een hoger absorptieniveau nodig. Wanneer je veel bloedverlies hebt, kun je er ook voor kiezen om zowel een tampon als maandverband voor extra bescherming te gebruiken. Hierdoor voel jij je zekerder, omdat je de kans op doorlekken verkleint. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt.

Bekijk in onderstaande artikelen hoe je een tampon kiest, hoe je een tampon inbrengt en hoe je deze het beste kan verwijderen. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je een tampon gebruikt. Wil jij meer weten of je al een kan beginnen met tampons gebruiken? Lees dan dit artikel.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.