Hoelang kan ik een tampon inhouden?

Het is heel normaal als je wat vragen hebt als je voor het eerst tampons gaat gebruiken.

Hoelang je een tampon kan inhouden hangt af van de fase van je menstruatie en de hoeveelheid bloedverlies. Op de dagen dat je het zwaarst ongesteld bent, moet je ze misschien wat vaker vervangen of een tampon met een hoger absorptievermogen gebruiken. Hoewel het wordt aangeraden om je tampons elke vier uur te vervangen, kun je ze maximaal acht uur veilig inhouden. Probeer ze in ieder geval te vervangen voordat het zijn volledige absorptievermogen heeft bereikt. Er bestaat anders een mogelijkheid dat je gaat doorlekken.

De reden waarom het wordt afgeraden om tampons langer dan acht uur te dragen is dat het je risico op Toxic Shock Syndrome (TSS) kan verhogen. Probeer je hier echter niet al te veel zorgen over te maken of je te weerhouden om tampons te gebruiken. Zolang je de laagste absorptie kiest om je menstruatiebloed op te vangen en je je tampons regelmatig vervangt, is het risico op TSS klein.

Na een paar keer tampons gebruiken, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om te weten hoelang je ze precies kunt inhouden. En als je nog een beetje twijfelt kan het helpen om onze gids over het kiezen van een tampon te lezen.

Tampons en hevig bloedverlies

Ook als je veel bloedverlies hebt kun je tampons gebruiken. Er zijn alleen een paar dingen waar je op moet letten. De eerste paar dagen is je menstruatie meestal het zwaarst en kan het voorkomen dat jij je tampons vaker moet vervangen. Heb je heel veel bloedverlies en moet je ze vaker dan om de vier uur vervangen? Overweeg dan om een tampon met een hoger absorptievermogen te kiezen.

Slapen met een tampon

Het is helemaal prima om te slapen met een tampon. Wel is het belangrijk om hem niet langer dan acht uur in te houden. Als je een nieuwe tampon indoet net voordat je naar bed gaat en hem op tijd weer vervangt, dan kun je er gewoon mee slapen. Slaap je liever wat langer? We raden dan aan om maandverband te gebruiken. Je kunt ook proberen om te slapen met menstruatie ondergoed, zodat jij je comfortabel en beschermd voelt.

Sporten en zwemmen met tampons

Tampons zijn een perfecte keus om te gebruiken als je wilt sporten tijdens je menstruatie. Ze zijn niet zichtbaar en blijven op zijn plek zitten, hoeveel je ook beweegt of hoe strak je sportbroekje ook zit.

Houd er alleen wel rekening mee dat je V-zone zweterig kan worden tijdens het sporten. Dit kan bacteriën aantrekken en je vatbaarder maken voor infecties. Het is daarom goed om je tampon of maandverband zo snel mogelijk na het sporten te vervangen.

Niet alleen voor sporten, maar ook als je gaat zwemmen zijn tampons een goede optie. Om maximaal beschermd te blijven in het water, raden we wel aan om van tevoren een nieuwe tampon in te doen. Vervang hem ook direct als je het water uitkomt. Waarom? Tampons absorberen niet alleen je menstruatiebloed, maar ook een deel van het water waardoor ze niet meer zo effectief zijn. Het is ook mogelijk dat het bacteriën uit het water absorbeert. Voor je eigen hygiëne is het beter om voor de zekerheid een nieuwe tampon in te doen. Verder kun je gewoon zwemmen, duiken en peddelen zonder je zorgen te hoeven maken over je menstruatie.

Wat moet je doen als je tampon ongemakkelijk aanvoelt?

Als je je tampon voelt nadat je hem hebt ingebracht, dan zit hij waarschijnlijk niet helemaal goed op zijn plek. Vaak komt het omdat je hem niet ver genoeg hebt ingebracht. Als dat het geval is, verwijder dan je tampon en probeer het opnieuw met een nieuwe.

Op het begin kan het een beetje onwennig aanvoelen om een tampon in te brengen, maar onthoud dat het normaal is om ons lichaam aan te raken. Het is niets om bang voor te zijn of je voor te schamen. Vooral wanneer je tampons voor het eerst gaat gebruiken, kan het fijn zijn om het eerst een paar keer thuis te proberen. Hier voel jij je immers het meest ontspannen en op je gemak. Probeer je ook geen zorgen te maken als je niet zeker weet hoe ver je een tampon moet inbrengen. Dankzij je baarmoederhals kun je ze op geen enkele manier kwijtraken.

Top 3 dingen om te onthouden:

  1. Vervang je tampon om de vier uur
  2. Gebruik tampons niet langer dan acht uur
  3. Vergang je tampon voordat je naar bed gaat

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.