Menstruatiekrampen

We stellen vaak de vraag - "waarom doet menstrueren soms pijn?" Lees in dit artikel meer over de oorzaken en symptomen. Zo weet jij waardoor je deze menstruatiekrampen hebt.

Waarom is menstrueren voor sommigen vrouwen altijd pijnlijk, voor anderen wisselend of helemaal niet pijnlijk? Hieronder zullen we het hebben over de oorzaken en wat je aan menstruatiekrampen kunt doen.

Wat veroorzaakt menstruatiekrampen en pijnlijke menstruatie?

Menstruatiekrampen kunnen een vervelend onderdeel zijn van je menstruatiecyclus. Terwijl sommige mensen namelijk last hebben van krampen, hoeven anderen helemaal geen ongemakken ervaren. Het kan ook per cyclus verschillen. Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die je kunt doen om menstruatiekrampen te verminderen.

In een onderzoek van het Radboudumc gaf 85% aan maandelijks last te hebben van menstruatiepijn (pijn tijdens ongesteldheid). Ongeveer één op de drie vrouwen gaf aan dat ze tijdens de menstruatie niet al hun dagelijkse bezigheden, zoals werk of taken thuis, volledig uit kunnen voeren [1]. Je bent dus niet de enige die in deze tijd op de bank ligt te knuffelen met een warmwaterkruik. Tijdens je menstruatie gebeurt een aantal dingen die dit kunnen veroorzaken. Aan de ene kant trekt de baarmoeder samen om het baarmoederslijmvlies af te werpen. Aan de andere kant zorgen hormoon-achtige stoffen, prostaglandinen genaamd, ervoor dat je baarmoederspieren nog meer samentrekken tijdens je menstruatie. Prostaglandinen kunnen ook hetzelfde samentrekkende effect hebben op je darmen en spijsverteringsstelsel, wat kan leiden tot darmklachten tijdens de menstruatie.

Er zijn ook enkele andere oorzaken die menstruatiekrampen kunnen veroorzaken. Als je je elke maand een paar dagen ziek moet melden en in bed ligt door de buikpijn, is het raadzaam om dit met je huisarts te bespreken. Er zou sprake kunnen zijn van een onderliggende oorzaak voor de menstruatiepijn, zoals bijvoorbeeld endometriose.

Hoe voelen menstruatiekrampen?

Menstruatiekrampen kunnen optreden in intense spasmen die voelen alsof je van binnenuit met een puntig voorwerp wordt gestoken. Je kunt ook een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik ervaren. Deze pijn komt van de spierkrampen die optreden wanneer je baarmoederspieren samentrekken om je baarmoederslijmvlies als menstruatiebloed af te stoten. Je kunt deze pijn rond je buik voelen, maar het kan zich ook uitbreiden naar andere delen van je lichaam, zoals je onderrug of benen.

Zeer hevige pijn kan er soms toe leiden dat iemand moet overgeven, dit is gelukkig zeldzaam bij menstruatiepijn. Wat normaal is verschilt van persoon tot persoon. Dus hoewel wat je ervaart normaal voor je is, is het goed om te onthouden dat iedereen menstruatiepijn anders doormaakt.

Je merkt misschien dat de pijn het hevigst is wanneer je bloeding het hevigst is, dus het kan handig zijn om dit te noteren, zodat je jouw krampen beter kunt controleren. Er zijn diverse menstruatie-apps waarin je kunt bijhouden op welke dagen van je menstruatiecyclus je het meest last hebt van menstruatiekrampen. Ook wanneer je als tiener pijn begint te ervaren, is dit vaak het moment waarop het ergst is. Onthoud dat de pijn vaak minder wordt naarmate je ouder wordt.

Wat zijn de symptomen van menstruatiekrampen?

Hoewel je menstruatiekrampen zou kunnen associëren met het gebied rond je buik, kun je menstruatiekramp ook krijgen in andere delen van je lichaam. Dit zijn je:

  • Bekken 
  • Rug 
  • Dijen 
  • Maag

De ernst van deze menstruatiekrampen verschilt van persoon tot persoon. Ze kunnen variëren van een milde pijn tot een meer ernstige pijn. Soms gaat dit gepaard met ook andere symptomen, zoals:

  • Braken 
  • Duizeligheid 
  • Hoofdpijn 
  • Diarree 
  • Vermoeidheid 
  • Opgeblazen gevoel

Wat moet ik doen als ik constant of heel hevige menstruatiepijn heb?

Als je hebt geprobeerd de symptomen te verlichten met pijnstillers of andere zelfhulpmaatregelen en de menstruatiepijn je leven nog steeds in de weg zit, dan is het misschien tijd om naar je huisarts te gaan. Vooral als je ernstige of constante menstruatiepijn hebt of je normale menstruatiecyclus verandert.

Hoewel krampen een natuurlijk onderdeel zijn van je menstruatie, zijn er veel manieren waarop je de pijn zo veel mogelijk kunt verlichten. Lees in het artikel ‘wat te doen tegen menstruatiepijn’ tips om de pijn te verlichten. Lees meer over een eventuele diagnose of behandeling op de website van De Gynaecoloog.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.[Bronnen]  

[1] Schoep et al. Productivity loss due to menstruation-related symptoms: a nationwide cross-sectional survey among 32 748 women. BMJ Open 2019

[2] https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/menstruatieklachten#wat-zijn-menstruatieklachten

Dit artikel is gecontroleerd door: Dr. N. van Hanegem

Dr. N. (Lennie) van Hanegem is gynaecoloog bij het UMC Utrecht en maakt zich hard voor vrouwen met gynaecologische problemen. Ze streeft ernaar om voor iedere vrouw met dit soort problemen een passende behandeling te vinden. Lees hier meer over Dr. N. (Lennie) van Hanegem

Lees verder