Bruine afscheiding wordt veroorzaakt doordat er een beetje bloed met je afscheiding meekomt. Dit is absoluut niet erg en je hoeft je er geen zorgen over te maken: bruine afscheiding is niet ongewoon.

Je vaginale afscheiding kan verschillende kleuren, geuren en substanties hebben. Een normale kleur van afscheiding is wit, je kunt ook gele afscheiding hebben. Wanneer je afscheiding bruin kleurt dan is dit vaak onschuldig. Bruine afscheiding komt vaak doordat er wat bloed is mee gekomen met de witte afscheiding. Er zijn echter wel enkele gevallen waarbij er een andere oorzaak de reden is voor bruine afscheiding. Als de bruine afscheiding na een paar dagen niet over is kan het ook andere oorzaken hebben.


Bruine afscheiding

Afscheiding kleurt ook donkerder wanneer het een tijdje in contact is geweest met de buitenlucht. Bijvoorbeeld als je je slipje of inlegkruisje niet tijdig hebt verschoond. De eerste keer ongesteld worden in de puberteit begint meestal met lichte spotting (doorbraakbloeding). Tijdens zo’n spotting zit er vaak ook een beetje bruine afscheiding in je onderbroek.

Afscheiding voor menstruatie

Je menstruatiebloed verandert van kleur tijdens je ongesteldheid. Op de dagen dat je het meest bloed verliest (de eerste 2 tot 3 dagen) zal het vaak roder van kleur zijn. Aan het einde van je ongesteldheid is het bloed meer gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding. Dan kleurt je menstruatie vaak donkerder en zie je bruine afscheiding in je slipje. Sommige vrouwen hebben ook bruine afscheiding voor de menstruatie of aan het begin van hun ongesteldheid. Bloed kan al bruin kleuren in je vagina op weg naar buiten of pas in je maandverband. Menstruatiebloed is dus niet altijd rood van kleur. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je voor of na je menstruatie wat bruine afscheiding ontdekt. Wanneer je onregelmatige menstruaties hebt of vaker ongesteld bent kun je hier dus onverwachts of vaker last van hebben.

Bruine vaginale afscheiding na de seks

Je kunt ook bruine afscheiding krijgen nadat je seks hebt gehad. Hiermee kan je te maken hebben als je seks hebt tijdens je menstruatie. Dit kan ook komen wanneer je vagina tijdens de seks te droog was en hierdoor is beschadigd en een bloedvaatje is geknapt tijdens de seks. Deze wrijving kan vervolgens dan voor bloedverlies zorgen. Dit komt vaker voor bij vrouwen die in de overgang zijn. Wanneer je in de overgang bent kan de huid in je schede namelijk dunner worden. En je kunt er ook droge slijmvliezen in je vagina van krijgen. Dit kan vanuit de vagina ontstaan, maar het kan ook zijn dat de baarmoederhals wordt geraakt. In het laatste geval duurt het even voordat het bloed naar buiten komt, waardoor het bloed bruin van kleur is. Als je dus bruine afscheiding hebt na de seks is er niets om je zorgen om te maken. Als je hier vaker mee te maken krijgt kan dit als onprettig worden ervaren. Je kunt daarom beter gebruikmaken van een glijmiddel.

In zeldzame gevallen kan dit ook wijzen op een baarmoederontsteking of zelfs baarmoederhals- of baarmoederkanker. Het bloedverlies na seks komt dan door een ontsteking van de baarmoedermond of door afwijkende cellen die kunnen wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dus je kan het voor de zekerheid ook laten controleren bij de huisarts. Aarzel echter nooit om bij abnormaal bloedverlies na de seks je huisarts te bezoeken.

Soa of vaginale infectie

Wanneer je normale of bruine afscheiding vervelend geurt, of gepaard gaat met jeuk of roodheid dan moet je even contact opnemen met je huisarts. Zeker als je te maken krijgt met symptomen als abnormaal bloedverlies, stinkende afscheiding of als de afscheiding gepaard gaat met pijn in de onderbuik of bekken. Het kan namelijk zo zijn dat je een vaginale infectie of een soa hebt opgelopen. Vooral bij chlamydia en gonorroe komt bloedverlies regelmatig voor. Vaak schamen vrouwen zich hiervoor en durven ze niet naar de dokter te gaan. Met een Soa is het vooral belangrijk dat je snel wordt geholpen om verder complicaties te voorkomen. Het is net als normale bruine afscheiding niets om je voor te schamen en het is belangrijk dat je naar de dokter gaat om zo de juiste behandeling voor je probleem te krijgen.

Bruine afscheiding door de pil

Als je kortgeleden met het slikken van de pil bent begonnen moet je lichaam hier aan wennen. Soms gebeurt het dat het achtergebleven menstruatiebloed van je vorige ongesteldheid dan naar buiten komt als bruine afscheiding. Bovendien kun je met de pil je eigen menstruatie regelen door de pil door te slikken in je stopweek en zo niet ongesteld te worden. Dit kan echter wel gepaard gaan met een zogenaamde doorbraakbloeding of bruine vaginale afscheiding.

Bruine afscheiding door de spiraal

Net als bij de pil, kun je bij de spiraal last hebben van wat bruine afscheiding. Dit komt doordat de hormoonspiraal hormonen afgeeft aan je lichaam. Hier moet je lichaam aan wennen en dit kan gepaard gaan met bruine afscheiding. Bruine afscheiding gebeurt dan ook vooral in de periode kort na het plaatsen van de spiraal. Meestal wordt de bruine afscheiding door de spiraal na verloop van tijd minder. Soms kan ook langer na het plaatsen van de spiraal nog bruine afscheiding plaatsvinden. Dit komt omdat de binnenkant van de baarmoeder 'schraal' wordt (atrofie) door de lokale hormoon afgifte. Deze schraalheid kan licht bloedverlies geven. Dit noemen we spotting.

Bruine afscheiding zwanger

Er zijn meerdere oorzaken van bruine afscheiding tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen hebben echter gedurende hun hele zwangerschap last van bruine afscheiding en dit hoeft dan ook helemaal niet te duiden op complicaties. 

Problemen met de placenta
Bruine afscheiding kan een symptoom zijn van problemen de placenta. Het kan zijn dat je last hebt van laagliggende placenta of voorliggende placenta. Mocht je last hebben van bruine afscheiding tijdens je zwangerschap is het aan te raden om direct een huisarts of gynaecoloog in te schakelen.

Innestelingsbloed
Bruine afscheiding kan ook duiden op een zwangerschap. Aan het begin van de zwangerschap kan de afscheiding namelijk overblijfselen van het innestelingsbloed bevatten waardoor het bruin kleurt. Dit kan soms gepaard gaan met innestelingspijn. Later in de zwangerschap kan bruine afscheiding ook duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een mola-zwangerschap of een miskraam.

Bruine afscheiding overgang

Tijdens de overgang vindt er een verandering in de hormoonlevels plaats. Waar de hormonen progesteron en oestrogeen eerst altijd met elkaar in balans waren, nemen ze tijdens de overgang langzaam af. Hierdoor raakt je lichaam in hormonale disbalans. In de zoektocht naar een nieuwe balans kun je tijdens de overgang last krijgen van bruine afscheiding. Veel van de vrouwen die in de overgang zijn hebben een andere afscheiding dan voorheen. Bruine afscheiding tijdens de overgang is dan ook heel normaal. Na menopauze, de term die de laatste menstruatie markeert is het niet normaal om nog bruine afscheiding te krijgen. Als je nog bloedverlies of bruine afscheiding ervaart na dit jaar raden wij aan om de huisarts te raadplegen.

Hygiëne

Bruine afscheiding is vaak onschuldig en van tijdelijke aard, maar toch kun je zeker wat doen om je klachten te verlichten. Als je last hebt van bruine afscheiding kun je je wat minder fris voelen. Je eigen hygiëne en dagelijkse intieme verzorging is daarom extra belangrijk. Het is belangrijk je minimaal 1 keer per dag je ondergoed verschoond. Je kunt beter geen tampon gebruiken, maar gebruik een inlegkruisje zoals die van DailyFresh. Ook om je kleding te beschermen tegen de bruine afscheiding, zodat je je schoon en prettig voelt. Overmatig wassen kan juist een negatief effect hebben en je pH balans in je vagina verstoren. Dagelijks wassen met water is daarom voldoende.

Noor Paridaans
Dit artikel is gecontroleerd door: Noor Paridaans

Noor Paridaans is sinds 2017 gynaecoloog. Na haar werkzaamheden binnen de gynaecologische oncologie werkt zij nu als gynaecoloog bij ‘Endometriose in Balans’ in Den Haag. Lees hier meer over Noor Paridaans

Ontvang onze nieuwste updates!

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding