Verlies van libido kan een van de moeilijkste symptomen van de overgang zijn, vaak omdat een vrouw niet begrijpt hoe en waarom ze de drive heeft verloren om fysiek en intiem te zijn met haar partner.

Het is belangrijk om te erkennen dat het verlies van libido tijdens de overgang veel voorkomt, bij maar liefst 20 tot 40% van de vrouwen.
 
Informatie vergaren over het verlies van het libido en de verschillende oorzaken hoe het kan worden beheerst, kan niet alleen gemoedsrust brengen, maar het is ook de eerste stap naar het oplossen van dit complexe symptoom van de overgang. Verlies van libido is een complex fenomeen met psychologische, relationele, fysieke en hormonale dimensies die even uniek zijn als de vrouwen die ze ervaren.
 
De term libido is lang gebruikt om de seksuele drift van een persoon en zijn verlangen naar seks te omschrijven. Verlies van libido, medisch aangeduid als "hypoactieve seksuele lust stoornis", is een vermindering of gebrek aan interesse en verlangen in seksuele activiteit.
 
Verlies van libido wordt voornamelijk gekenmerkt door een gebrek aan interesse of verlangen naar seksuele activiteit. Veel vrouwen met verlies van libido merken dat ze minder in contact staan ??met hun seksualiteit. Seksuele gevoelens en verlangens komen minder vaak voor, en energie voor seks neemt drastisch af of verdwijnt volledig uit het leven van een vrouw.
 
Hoewel het verlies van libido verschilt van het onvermogen om opgewonden te raken of een orgasme te bereiken, kunnen vrouwen in de overgang deze symptomen van seksuele disfunctie ook ervaren. Andere symptomen van de overgang, zoals vaginale droogheid en irritatie, kunnen ook samen gaan met de symptomen van verlies van libido.
 
Klik op de volgende link voor meer informatie over verlies van het libido als symptoom van de overgang, of lees verder hieronder om erachter te komen wat tijdens de overgang verlies van libido kan veroorzaken. 
 
Verlies van libido en vaginale droogheid zijn veel moeilijker om mee om te gaan als je niet weet wat er aan de hand is. Samen met de experts van Libresse wordt onderzocht welke veranderingen zich op dit moment in je lichaam voordoen, evenals de beste tips om je te helpen. Verlies van libido is een veel voorkomend symptoom van de overgang dat moeilijk en verwarrend kan zijn.  Zelfs als je altijd een gezond seksleven hebt, kunnen de hormonale veranderingen sommige van de veranderingen onvermijdelijk maken. Leer wat u in deze periode kunt verwachten, zodat u op de hoogte blijft en onnodige zorgen kunt voorkomen. Zoals veel symptomen van de overgang is hormoonbalans de belangrijkste factor achter het verlies van libido. Echter, fysieke, psychologische en relatieproblemen verminderen ook de zin in seks tijdens de overgang.
 
Hormonale oorzaken van verlies van libido tijdens de overgang 
 
Tijdens de overgang is een van de meest voorkomende identificeerbare oorzaken van verlies van libido een hormonale onbalans. Een afname van de oestrogeen-, progesteron- en testosteron productie kan een negatief effect hebben op het verlangen naar seks.
 
Hormonale schommelingen tijdens de overgang
 
De rol van oestrogeen tijdens de overgang
  • Oestrogeen speelt een vitale rol in vrouwelijke seksualiteit door het verhogen van gevoelens, het helpen bij de productie van vaginale smering en het handhaven van de gezondheid van vaginaal weefsel. Als een vrouw de overgang nadert, begint haar lichaam minder oestrogeen te produceren. Dit kan veel symptomen veroorzaken die bijdragen aan het verlies van het libido, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, onregelmatige menstruatie en vaginale droogheid.
De rol van progesteron tijdens de overgang
  • Het hormoon progesteron is ook een integraal onderdeel van het behoud van seksuele gezondheid. Wanneer de niveaus tijdens de menopauze te laag worden, kunnen de resulterende onregelmatige menstruatie, vermoeidheid en andere symptomen van de menopauze leiden tot verlies van libido.
De rol van testosteron tijdens de overgang
  • Zoals met oestrogeen, begint het lichaam lagere niveaus van testosteron te produceren met het toenemen van de leeftijd. Experts geloven dat deze daling van het testosteron er ook voor kan zorgen dat vrouwen libido verliezen rond het tijdstip van de overgang. Terwijl hormonale veranderingen vaak een belangrijke oorzaak zijn van verlies van libido tijdens de menopauze, kunnen andere factoren ook bijdragen aan het symptoom. Lees verder om meer te weten te komen over deze andere mogelijke oorzaken.

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding