Verlies van libido kan een van de moeilijkste symptomen van de overgang zijn, vaak omdat het lastig kan zijn om erachter te komen dat je de drive om fysiek en intiem te zijn met je partner hebt verloren.

Wat is libido?

Om goed te begrijpen wat libido verlies inhoudt, is het belangrijk om in te gaan op de definitie van het libido. De term libido is lang gebruikt om de seksuele drift van een persoon en zijn verlangen naar seks te omschrijven. Het libido verschilt per persoon en kan gedurende een mensenleven verschillende hoogtes aannemen. Bij de meeste mensen ontstaat tijdens de puberteit de eerste interesse in seks. Alles is nieuw en je lichaam begint hormonen aan te maken, daarom is het libido tijdens de puberteit vaak op een hoogtepunt. Gedurende je leven is het normaal dat je libido verlaagt waardoor je uiteindelijk minder of geen zin in seks meer hebt. Het ontstaan van een laag libido kan dus een natuurlijk proces zijn, maar ook een bepaalde oorzaak hebben, zoals de overgang. Dit is vervelend maar met wat tips kun je een laag libido gemakkelijk verminderen en er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat je weer meer zin zult krijgen in seks!

Libido verlies

Verlies van libido, medisch aangeduid als "hypoactieve seksuele lust stoornis", is een vermindering of gebrek aan interesse en verlangen in seksuele activiteit. Verlies van libido wordt voornamelijk gekenmerkt door een gebrek aan interesse of verlangen naar seksuele activiteit. Velen merken dat ze minder in contact staan met hun seksualiteit. Seksuele gevoelens en verlangens komen minder vaak voor en energie voor seks neemt drastisch af of verdwijnt volledig uit het leven.

Laag libido tijdens overgang

Wanneer de ovulatie stopt, gaat dit meestal gepaard met het ontstaan van verschillende overgangsklachten. Een paar veel voorkomende klachten zijn het hebben van opvliegers, hoofdpijn, stemmingswisselingen, een onregelmatige menstruatie of het verliezen van libido. Het verliezen van libido betekent kort gezegd dat je minder of geen zin in seks meer hebt. Hoewel het verlies van libido verschilt van het onvermogen om opgewonden te raken of een orgasme te bereiken, kan je in de overgang deze symptomen van seksuele disfunctie ook ervaren. Andere symptomen van de overgang, zoals vaginale droogheid en irritatie, kunnen ook samen gaan met de symptomen van verlies van libido. Iedereen heeft weleens te maken met een laag libido, maar bij vrouwen+ komt het vaker voor en kan het worden veroorzaakt door de overgang. Het is dan ook belangrijk om te erkennen dat het verlies van libido tijdens de overgang veel voorkomt, bij maar liefst 20 tot 40% van ons. Informatie vergaren over het verlies van het libido, de verschillende oorzaken en hoe het kan worden beheerst, kan niet alleen gemoedsrust brengen, maar het is ook de eerste stap naar het oplossen van dit complexe symptoom van de overgang. Verlies van libido is een complex fenomeen met psychologische, relationele, fysieke en hormonale dimensies die even uniek zijn als de persoon die ze ervaart.

Het ontstaan van een laag libido

Verlies van libido en het uiteindelijk geen zin in seks hebben zijn veel moeilijker om mee om te gaan als je niet weet wat er aan de hand is. Samen met de experts van Libresse wordt onderzocht welke veranderingen zich op het moment van de overgang in je lichaam voordoen, evenals de beste tips om je te helpen. Een laag libido is een veel voorkomend symptoom van de overgang dat moeilijk en verwarrend kan zijn. Zelfs als je altijd een gezond seksleven hebt, kunnen de hormonale veranderingen sommige van de veranderingen onvermijdelijk maken en kan het lastig zijn om libido te verhogen. Leer wat je in deze periode kunt verwachten, zodat je op de hoogte blijft en onnodige zorgen kunt voorkomen. Zoals veel symptomen van de overgang is hormoonbalans de belangrijkste factor achter het verlies van libido. Echter, fysieke, psychologische en relatieproblemen verminderen ook de zin in seks tijdens de overgang.

Hormonale oorzaken laag libido

Net als tijdens de pubertijd, vinden er tijdens de overgang veel hormonale veranderingen plaats. Tijdens de overgang is een van de meest voorkomende identificeerbare oorzaken van een laag libido dan ook een hormonale onbalans. Een afname van de oestrogeen-, progesteron- en testosteron productie kan er voor zorgen dat je minder of geen zin in seks meer hebt.

De rol van oestrogeen tijdens de overgang

  • Oestrogeen speelt een vitale rol in je seksualiteit door het verhogen van gevoelens, het helpen bij de productie van vaginale afscheiding en het handhaven van de gezondheid van vaginaal weefsel. Als je de overgang nadert, begint je lichaam minder oestrogeen te produceren. Dit kan veel symptomen veroorzaken die bijdragen aan een laag libido, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, onregelmatige menstruatie en vaginale droogheid.

De rol van progesteron tijdens de overgang

  • Het hormoon progesteron is ook een integraal onderdeel van het behoud van seksuele gezondheid. Wanneer de niveaus tijdens de menopauze te laag worden, kunnen de resulterende onregelmatige menstruatie, vermoeidheid en andere symptomen van de menopauze leiden tot een laag libido.

De rol van testosteron tijdens de overgang

  • Zoals met oestrogeen, begint het lichaam lagere niveaus van testosteron te produceren met het toenemen van de leeftijd. Experts geloven dat deze daling van het testosteron er ook voor kan zorgen dat je libido verliest rond het tijdstip van de overgang. Terwijl hormonale veranderingen vaak een belangrijke oorzaak zijn van het hebben van minder of geen zin in seks tijdens de menopauze, kunnen andere factoren ook bijdragen aan het symptoom.

Tips tegen een laag libido

Maak het bespreekbaar! Deze tip ligt misschien voor de hand maar is toch voor velen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Praten over seks kan soms ongemak en schaamte met zich meebrengen, zeker het praten over een laag libido zal niet altijd makkelijk zijn. Begin dan ook met kleine stapjes. Kaart het subtiel aan bij je partner. Mocht je dit nou toch te lastig vinden dan kan het goed zijn om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een huisarts of overgangsconsulente. Seks. Deze tip lijkt misschien gek in combinatie met het hebben van minder of geen zin in seks, maar een van de meest natuurlijke manieren om een laag libido tegen te gaan is door het hoofdonderwerp gewoon in praktijk te brengen. Ga samen met je partner op zoek naar elementen die ervoor zorgen dat jullie beiden fijn zijn om in de stemming te raken of probeer bijvoorbeeld eens wat nieuwe dingen uit. Het hebben van een gezonde levensstijl. Een eerste stap is bijvoorbeeld het goed verzorgen van je V-zone. Dit is niet alleen gezond maar kan ook het libido verhogen. Verder is een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en het doen van leuke dingen altijd goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en voor uiteindelijk je libido.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.