Als je zwanger wilt worden, kan het helpen om je ovulatie te berekenen. Terugrekenend is het gemakkelijk om de ovulatie te berekenen.

De eisprong vindt namelijk ongeveer 14 dagen voor je menstruatie begint plaats. Hiermee bereidt je lichaam zich eigenlijk iedere menstruatiecyclus voor op een eventuele zwangerschap. De dagen voor en tijdens de eisprong zijn namelijk je meest vruchtbare dagen. Om precies te zijn ben je het meest vruchtbaar de twee tot drie dagen voor de ovulatie en op de dag van de ovulatie zelf. Het eitje dat tijdens de ovulatie in de eileider zit blijft maximaal twee dagen vruchtbaar. Sperma kan echter nog tot ongeveer 72 uur in het lichaam blijven “leven”, dus zaadcellen die zich in het lichaam bevinden voor de eisprong kunnen nog steeds een eitje bevruchten.

Je ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus

Niet iedere vrouw heeft een regelmatige menstruatiecyclus. Dit betekent niet ineens dat je menstruatie niet normaal is. Zo zijn er bijvoorbeeld vrouwen die heel vaak menstrueren en vrouwen die minder menstrueren. Dit kan verschillende redenen hebben zoals stress, het net begonnen zijn met menstrueren of de overgang. Het hebben van een onregelmatige menstruatie kan je ovulatie berekenen moeilijker maken. Doordat je niet altijd rond dezelfde tijd menstrueert, is het lastiger om je ovulatie te berekenen en daarom soms ook moeilijker om zwanger te worden.

Vruchtbare dagen bepalen zonder je ovulatie te berekenen

Je ovulatie berekenen is iets dat je zelf kunt doen maar je kunt je ovulatie berekenen ook aan moeder natuur overlaten. Je lichaam geeft namelijk bepaalde signalen af wanneer je vruchtbare dagen eraan komen. Zo kun je bijvoorbeeld wat afleiden uit de samenstelling van je afscheiding. Je afscheiding kan verschillende kleuren hebben zoals geel of groen, of soms bruin, maar wanneer je afscheiding elastisch en helder van kleur is duidt dit er op dat je ovuleert. 

Rond de eisprong maakt je lichaam namelijk extra veel oestrogeen aan dat zorgt voor de verandering van je afscheiding. Deze verhoogde hormonen in je lichaam kunnen ook voor een verhoogd libido zorgen tijdens je vruchtbare dagen. Sommige vrouwen kunnen er bijna niet omheen dat hun vruchtbare dagen zijn aangebroken, zij hebben namelijk last van ovulatiepijn. Zij voelen tijdens het vrijkomen van het eitje een pijn in hun linker of rechter eileider die de vergelijken is met menstruatiepijn. Door af te gaan op deze ovulatie symptomen hoef je dus niet zelf je ovulatie te berekenen.

Je ovulatie berekenen met een ovulatie kalender

Je ovulatie berekenen wordt met behulp van onze menstruatietool een stuk makkelijker. Een menstruatiekalender maakt inzichtelijk wat je menstruatiecyclus is. Een menstruatietool kan op veel verschillende manieren hulp bieden. Zo kan een menstruatietool je helpen om je cyclus te berekenen, je vruchtbare dagen te berekenen of aan te geven wanneer je ovulatie zal plaats vinden. Je kunt er nauwkeurig je menstruatiecyclus mee inzien, je weet hoe je menstruatiecyclus eruit ziet en dus ook wanneer je menstrueert. Dit maakt het voor de menstruatiekalender gemakkelijk om je ovulatie te berekenen. Heb je je ovulatie berekend met behulp van onze menstruatietool en weet je dus het moment waarop je vruchtbaar bent? Of heb je geslachtsgemeenschap gehad en wil je weten of de symptomen die je ervaart PMS-symptomen zijn, of wijzen op een zwangerschap? Kijk dan eens bij ons lijstje met symptomen zwangerschap. Als je zeker wilt weten of je zwanger bent, doe dan een test of breng een bezoek aan je huisarts.

menstruatie berekenen

Wanneer word ik ongesteld?

Bereken met onze tool de verschillende fases van je menstruatiecyclus

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding