Ovulatie berekenen

Ovulatie berekenen

Als je zwanger wilt worden, kan het helpen om je ovulatie te berekenen. Terugrekenend is het gemakkelijk om de ovulatie te berekenen.

De eisprong vindt namelijk ongeveer 14 dagen voor je menstruatie begint plaats. Hiermee bereidt je lichaam zich eigenlijk iedere menstruatiecyclus voor op een eventuele zwangerschap. De dagen voor en tijdens de eisprong zijn namelijk je meest vruchtbare dagen. Om precies te zijn ben je het meest vruchtbaar de twee tot drie dagen voor de ovulatie en op de dag van de ovulatie zelf. Het eitje dat tijdens de ovulatie in de eileider zit blijft maximaal twee dagen vruchtbaar. Sperma kan echter nog tot ongeveer 72 uur in het lichaam blijven “leven”, dus zaadcellen die zich in het lichaam bevinden voor de eisprong kunnen nog steeds een eitje bevruchten. Het voorspellen van de precieze datum en lengte van je ovulatie is soms lastig. Gebruik onderstaande calculator om jouw persoonlijke ovulatie te berekenen.

Op welke datum was je had je de laatste dag van je ongesteldheid?

Eerste dag van je laatste menstruatie

Hoe veel dagen was je de laatste keer ongesteld?

Hoe veel dagen duurde je laatste menstruatie?

Na hoeveel dagen na je laatste dag van menstruatie wordt je normaal gesproken weer ongesteld?

Hoe veel dagen duurt je cyclus ongeveer?

De resultaten van onze menstruatietool zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig en dat komt omdat elk lichaam en elke cyclus anders is.

Jouw cyclus

 • dagen voor je menstruatie
 • menstruatie
 • dagen na je menstruatie
 • ovulatiepiek
 • Dagen voor je menstruatie Tijdens deze dagen kun je PMS symptomen hebben zoals krampen, eetbuien of stemmingswisselingen

  Menstruatie Wanneer je menstruatie begint en het bloeden begint

  Dagen na je menstruatie De dagen na je menstruatie, maar wanneer je eventueel nog wel wat bruinige afscheiding hebt.

  Ovulatiepiek Tijdens deze periode komt er een eicel vrij en kan je afscheiding veranderen.

De resultaten van onze menstruatietool zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig en dat komt omdat elk lichaam en elke cyclus anders is.

Vruchtbare dagen bepalen zonder je ovulatie te berekenen

Je ovulatie berekenen is iets dat je zelf kunt doen met bovenstaande tool maar je kunt je ovulatie berekenen ook aan moeder natuur overlaten. Je lichaam geeft namelijk bepaalde signalen af wanneer je vruchtbare dagen eraan komen. Zo kun je bijvoorbeeld wat afleiden uit de samenstelling van je afscheiding. Je afscheiding kan verschillende kleuren hebben zoals geel of groen, of soms bruin, maar wanneer je afscheiding elastisch en helder van kleur is duidt dit er op dat je ovuleert. 

Rond de eisprong maakt je lichaam namelijk extra veel oestrogeen aan dat zorgt voor de verandering van je afscheiding. Deze verhoogde hormonen in je lichaam kunnen ook voor een verhoogd libido zorgen tijdens je vruchtbare dagen. Sommige vrouwen kunnen er bijna niet omheen dat hun vruchtbare dagen zijn aangebroken, zij hebben namelijk last van ovulatiepijn. Zij voelen tijdens het vrijkomen van het eitje een pijn in hun linker of rechter eileider die de vergelijken is met menstruatiepijn of krampen. Door af te gaan op deze ovulatie symptomen hoef je dus niet zelf je ovulatie te berekenen.

Je ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus

Niet iedere vrouw heeft een regelmatige menstruatiecyclus. Dit betekent niet ineens dat je menstruatie niet normaal is. Zo zijn er bijvoorbeeld vrouwen die heel vaak menstrueren en vrouwen die minder menstrueren. Dit kan verschillende redenen hebben zoals stress, het net begonnen zijn met menstrueren of de overgang. Het hebben van een onregelmatige menstruatie kan je ovulatie berekenen moeilijker maken. Doordat je niet altijd rond dezelfde tijd menstrueert, is het lastiger om je ovulatie te berekenen en daarom soms ook moeilijker om zwanger te worden. Als je je hier zorgen overmaakt (wat heel begrijpelijk is) kun je het beste naar je huisarts gaan. Een onregelmatige cyclus is ook een symptoom van PCOS. Lees meer over waarom PCOS kan zorgen voor een onregelmatige cyclus

Je ovulatie berekenen met een ovulatie kalender

Je ovulatie berekenen wordt met behulp van onze ovulatietool een stuk makkelijker. Een menstruatiekalender maakt inzichtelijk wat je menstruatiecyclus is. Een ovulatietool kan op veel verschillende manieren hulp bieden. Zo kan een ovulatietool je helpen om je cyclus te berekenen, je vruchtbare dagen te berekenen of aan te geven wanneer je ovulatie zal plaats vinden. Je kunt er nauwkeurig je menstruatiecyclus mee inzien, je weet hoe je menstruatiecyclus eruit ziet en dus ook wanneer je menstrueert. Heb je je ovulatie berekend met behulp van onze tool en weet je dus het moment waarop je vruchtbaar bent? Of heb je geslachtsgemeenschap gehad en wil je weten of de symptomen die je ervaart PMS-symptomen zijn, of wijzen op een zwangerschap? Kijk dan eens bij ons lijstje met symptomen zwangerschap. Als je zeker wilt weten of je zwanger bent, doe dan een test of breng een bezoek aan je huisarts.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder