1500x600_Period-tracker.png

Als je zwanger wilt worden, kan het helpen om je ovulatie te berekenen. Terugrekenend is het gemakkelijk om de ovulatie te berekenen.

De eisprong vindt namelijk ongeveer 14 dagen voor je menstruatie begint plaats. De dagen voor en tijdens de eisprong zijn je meest vruchtbare dagen (ongeveer twee tot drie dagen rondom de ovulatie). Het eitje dat tijdens de ovulatie in de eileider zit blijft maximaal twee dagen vruchtbaar. Sperma kan echter nog tot ongeveer 72 uur in het lichaam blijven “leven”, dus zaadcellen die zich in het lichaam bevinden voor de eisprong kunnen nog steeds een eitje bevruchten. Bij een regelmatige cyclus is het gemakkelijker om je ovulatie te berekenen dan bij een onregelmatige cyclus. Als je onregelmatig ongesteld wordt, is het soms lastiger om zwanger te worden.

Lichamelijke kenmerken van vruchtbare dagen

Naast het berekenen van je ovulatie geeft ook moeder natuur je een aantal seintjes wanneer je vruchtbare dagen er aan komen. Wanneer je afscheiding elastisch en helder van kleur is duidt dit er op dat je ovuleert. Rond de eisprong maakt je lichaam namelijk extra veel oestrogeen aan dat zorgt voor de verandering van je afscheiding. Deze verhoogde hormonen in je lichaam kunnen ook voor een verhoogd libido zorgen tijdens je vruchtbare dagen. Sommige vrouwen kunnen er bijna niet omheen dat hun vruchtbare dagen zijn aangebroken, zij hebben namelijk last van ovulatiepijn. Zij voelen tijdens het vrijkomen van het eitje een pijn in hun linker of rechter eileider die de vergelijken is met menstruatiepijn.

Vruchtbare dagen en zwangerschapssymtomen

Heb je je ovulatie berekend en weet je dus het moment waarop je vruchtbaar bent? Heb je geslachtsgemeenschap gehad en wil je weten of symptomen die je ervaart PMS symptomen zijn of wijzen op een zwangerschap? Kijk dan eens bij ons lijstje “symptomen zwangerschap”. Als je zeker wilt weten of je zwanger bent, doe dan een test of breng een bezoek aan je huisarts.
 
Een menstruatiekalender kan ervoor zorgen dat je inzicht krijgt in je menstruatiecyclus en zo je ovulatie kunt berekenen. Ga langs je huisarts voor een dergelijke agenda of probeer een van de vele apps die beschikbaar zijn voor iOS en Android.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding