Of het nu lichtgeel of bruingeel is, het kan er vreemd uitzien als je afscheiding plots van kleur verandert.

Tijdens je hele menstruatiecyclus produceer je afscheiding. Op deze manier spoelt je vagina dode cellen weg en beschermt het zichzelf tegen schadelijke bacteriën en infecties. De kleur en textuur van je afscheiding blijft echter niet hetzelfde en verandert zowel tijdens je cyclus als tijdens verschillende levensfasen.

Weet dat je dus niet de enige bent als je merkt dat je witte afscheiding een gelige kleur heeft gekregen. Dit komt vaker voor dan je denkt en kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we wat het betekent als je afscheiding een andere kleur krijgt.

Wat betekent gele afscheiding?

Gele afscheiding is meestal een natuurlijk onderdeel van je menstruatiecyclus en niks om je zorgen over te maken. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten gele afscheidingen die je tegen kunt komen.

Lichtgele afscheiding

Net voordat je ongesteld wordt kan je afscheiding veranderen en kun je merken dat het romig, plakkerig en bleek, gebroken wit of geel van kleur wordt.

Elke dag produceert je baarmoederhals een beetje slijm om je vagina te beschermen tegen schadelijke bacteriën en infecties. Vlak voordat je menstruatie begint, produceert je baarmoederhals meer slijm dan normaal. Als dit gaat mengen met bloed kan er een gele afscheiding ontstaan [1].

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je een lichtgele afscheiding hebt, zolang je daarnaast geen last hebt van andere symptomen, zoals een sterke geur, jeuk, branderig gevoel of ongemak.

Waterige, gele afscheiding

Niet alleen kan je afscheiding een lichtgele kleur krijgen, maar het kan qua textuur ook glibberig of bijna waterig aanvoelen. Dit is gewoon een beetje menstruatiebloed dat mengt met je normale afscheiding. In de meeste gevallen is het geen reden om je er zorgen over te maken.

Bruingele afscheiding

De eerste paar dagen na je menstruatie kun je een bruingele afscheiding tegenkomen. Hoewel het verontrustend kan lijken, is bruine afscheiding heel normaal. Het zijn namelijk restjes menstruatiebloed dat is gaan mengen met je gewone, dagelijkse afscheiding. Hierdoor kan je afscheiding een bruingele kleur krijgen.

Als je in de overgang zit kun je ook een bruingele afscheiding krijgen [2]. Dit is volkomen natuurlijk en komt door de hormonale veranderingen in je lichaam.

Als een vochtig gevoel in je ondergoed je ongemakkelijk maakt, kun je een inlegkruisje proberen, zoals onze All Fluid Regular inlegkruisje. Het absorbeert elk soort afscheiding, zodat jij verder kunt met je dag.

Wanneer moet je je zorgen maken over gele afscheiding?

In de meeste gevallen hoef jij je geen zorgen te maken als je gele afscheiding hebt. Krijg je daarbij last van ongemakkelijke symptomen? Het kan dan een infectie zijn.

Dikke, gele afscheiding

Als de textuur van je gele afscheiding dik wordt, kan het een teken zijn van een infectie. Voelt het ook plakkerig en klonterig aan, zoals cottage cheese, in plaats van vloeibaar? Je lichaam is dan waarschijnlijk een vaginale schimmelinfectie aan het bestrijden.

Een schimmelinfectie ontstaat meestal wanneer de natuurlijke vagina flora verstoord is. Je vagina reageert hierop door veel meer gist dan normaal te produceren.

Heb je daarnaast ook last van andere symptomen, zoals jeuk, huidirritatie, kloven (dit kan aanvoelen als kleine papier wondjes rond je vulva en in je vagina), zwelling rond je vulva of pijn bij het plassen [3]? Neem dan contact op met een dokter. Vaginale infecties komen vaak voor en zijn met medische hulp eenvoudig te behandelen.

Geelgroene of felgele afscheiding

Als je afscheiding plotseling geelgroen of felgeel wordt, kan het zijn dat je een bacteriële of seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebt. Wordt het felgeel en heeft het een sterke, onaangename geur (vooral na het vrijen)? Dit kan betekenen dat je een bacteriële vaginose hebt [4], wat kan leiden tot een abnormale, overmatige afscheiding met een visachtige geur.

Houd er rekening mee dat veel symptomen van een bacteriële vaginose niet altijd even duidelijk zijn. Het is dus belangrijk om regelmatig voor controle langs te gaan bij je dokter. Hij of zij kan vaststellen of er iets mis is. En ga natuurlijk meteen langs je huisarts als je vermoedens hebt van een bacteriële vaginose.

Er zijn ook andere soa’s, zoals trichomoniasis of chlamydia, met soortgelijke symptomen. Dus hoe weet jij of je er een hebt? Een van de veranderingen die je kunt merken is je afscheiding. Het zal een gele of groene kleur krijgen en een dunne, bijna bruisende textuur hebben. Ook kan het vies ruiken en samengaan met andere symptomen, zoals jeuk en pijn bij het plassen.

Probeer zo snel mogelijk langs een dokter te gaan als dit gebeurt. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn om over je seksleven te praten, is het goed om te onthouden dat soa’s vaker voorkomen. Je hoeft je hier dus niet voor te schamen.

Kan gele afscheiding een zwangerschapssymptoom zijn?

Ja, gele afscheiding kan een symptoom zijn dat je zwanger bent, maar dat is niet altijd het geval. Maak dus nog geen plannen. Gele afscheiding kan er ook op wijzen dat er bloed in je baarmoederhalsslijm zit. In sommige gevallen kan het komen door innestelingsbloeding tijdens het beginstadium van een zwangerschap.

Heb je onlangs onbeschermende penetratieve seks gehad en heb je gele afscheiding in je ondergoed? Je kunt dan overwegen om een zwangerschapstest te doen.

Gele afscheiding door de overgang

Velen van ons ervaren veranderingen voor, tijdens en na de overgang. Sommige kunnen zelfs last krijgen van vaginale infecties die een gele afscheiding veroorzaakt. Vooral bij postmenopauzale vrouwen+ komt het vaker voor, omdat vaginale infecties ontstaan wanneer de oestrogeenspiegels snel dalen. De vaginawand wordt door de daling dunner en droger, wat kan leiden tot ontstekingen en pijn. Ook kun je meer vaginale afscheiding krijgen, die een visachtige geur heeft en geelgroen van kleur is. 

Andere symptomen van een vaginale infectie kunnen bekkenpijn, pijn tijdens het vrijen en jeuk of een branderig gevoel in je vulva zijn. Hoe vervelend het ook klinkt, probeer je geen zorgen te maken! Met antibiotica verdwijnen de symptomen meestal binnen enkele dagen.

Onthoud dat het heel normaal is dat je afscheiding er soms anders uitzien en anders aanvoelt, vooral als de hormonen in je lichaam veranderen. Als iets echter niet goed voelt, vertrouw dan altijd op je instinct en neem contact op met je huisarts. Jij kent je lichaam immers het beste.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Homed IQ

[2] Ymea

[3] Thuisarts.nl

[4] Gezondheidsplein