Afscheiding is heel natuurlijk, alle vrouwen+ produceren het. Toch kan je vaginale afscheiding soms afwijken van de normale witte of doorzichtige kleur.

Het hebben van vaginale afscheiding is helemaal niet iets om je onzeker over te voelen. Je kan je wel onzeker gaan voelen wanneer de witte normale kleur van afscheiding veranderd naar een gele of groene kleur. Als je afscheiding bruin kleurt dan is dit vaak onschuldig. Deze afscheiding kan ook verward worden voor spotting. Het hebben van gele of groene afscheiding kan echter minder onschuldige oorzaken hebben. Voordat je gele en groene afscheiding krijgt, heb je vaak eerst een schuimige afscheiding. Naarmate de infectie vordert, neemt de vaginale afscheiding steeds meer het uiterlijk aan van geel, dan lichtgroen en vervolgens dik groene slijm.

Oorzaken van gele of groene afscheiding

Er zijn verschillende oorzaken waarom je afscheiding groen of geel kan zijn:
 
 • Een soa 
  Wanneer je afscheiding groen of geel is kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa wordt meestal veroorzaakt door het hebben van onbeschermde seks. De soa’s die als symptoom gele of groene afscheiding kunnen hebben zijn gonorroe, chlamydia en trichomoniasis. Bij chlamydia komt gele afscheiding vaak voor. Bij gonorroe heb je vaak weinig tot geen symptomen, maar je zou een dikke groene of gele afscheiding kunnen krijgen. Trichomoniasis of trichomonas-infectie veroorzaakt vaak veel afscheiding, een schuimende structuur, een onaangename geur en groengele afscheiding. Daarnaast kunnen een onaangename geur en jeuk ook tekenen van een soa zijn.
 • Een vaginale infectie
  Door het gebruik van antibiotica, een verminderde weerstand, gebruik van de pil of intiemsprays en wasmiddelen met zeep kan je vagina uit balans raken. Dit kan een vaginale infectie veroorzaken. Er zijn twee soorten infecties: schimmelinfectie en een bacteriële vaginose. Beide gaan gepaard met een afwijkende kleur van afscheiding, jeuk en pijn. Een vaginale infectie is geen soa en dit kan dus ook voorkomen als je niet seksueel actief zijn. Je kunt zo'n infectie krijgen als je intieme zone te warm wordt, door het regelmatig dragen van nylon broeken en te strakke jeans bijvoorbeeld. Gebruik ook liever geen geparfumeerde zeep, badschuim en douchegel voor de intieme zone, maar milde, ongeparfumeerde zeep of gewoon water.
 • Bekkenontsteking
  Een bekkenontsteking kan veroorzaakt worden door een soa, maar ook door een bevalling of een ingreep in de baarmoeder zoals het plaatsen van een spiraaltje. Dit ontstaat wanneer bacteriën binnen dringen en zich verspreiden via het slijmvlies van de eileiders, eierstokken en de baarmoeder. Naast groene of gele afscheiding kan je bij een bekkenontsteking ook last hebben van bekkenpijn, koorts en pijn tijdens de seks.

Andere symptomen bij gele en groene afscheiding

Naast dat je de kleur anders is en je vaak een stinkende afscheiding hebt zijn er ook andere symptomen die je in combinatie met groene en gele afscheiding kan hebben. Je kan bijvoorbeeld een branderig gevoel in je vagina hebben of een branderig gevoel tijdens het plassen. Als dit branderige gevoel gepaard gaat met vaker plassen kan dit ook duiden op een blaasontsteking. Het hebben van seks kan als onprettig of zelf pijnlijk worden ervaren en je zou na de seks bloed kunnen verliezen. Door de jeuk en irritatie kan je vagina pijnlijk aanvoelen en gezwollen zijn.

Wat te doen bij groene of gele afscheiding?

Raadpleeg bij groene, geelgroene of groengele afscheiding of bij één van de eerder genoemde symptomen zo snel mogelijk een dokter. Zeker als je zwanger bent. Dit kan spannend zijn, omdat je je misschien schaamt. Maar dit is niets om je voor te schamen. De meeste infecties die een groene vaginale afscheiding veroorzaken, zijn niet levensbedreigend of gevaarlijk en kunnen gemakkelijk genezen met antibiotica. Vier op de vijf vrouwen+ heeft namelijk wel eens last van afwijkende afscheiding. Het is wel belangrijk dat je er niet te lang mee blijft lopen.
 
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om de volgende zaken te onthouden in het voorkomen van gele of groene afscheiding.
 • Draag katoenen ondergoed
 • Was je vagina niet met zeep
 • Veeg met toiletpapier altijd van voor naar achter
 • Slaap zonder onderbroek
 • Vrij veilig

Hygiëne bij groene of gele afscheiding

Naast dat je een afspraak bij de dokter moet maken kan je ook op je hygiëne letten om je klachten te verlichten. Het hebben van groene of gele afscheiding kan er voor zorgen dat jij je onzekerder voelt over hoe je ruikt voor je omgeving en je minder fris voelen door de jeuk. Het is daarom goed om meer aandacht te besteden aan je hygiëne en dagelijkse intieme verzorging. Het is belangrijk je minimaal 1 keer per dag je ondergoed verschoond. Je kunt beter geen tampon gebruiken, maar gebruik een inlegkruisje zoals die van DailyFresh. Ook om je kleding te beschermen tegen de gele of groene afscheiding, zodat je je schoon en prettig voelt. Overmatig wassen kan juist een negatief effect hebben op de pH balans in je vagina verstoren. Dagelijks wassen met water is daarom voldoende.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.