1500x600_Underwear-washing-line.png

Bruine afscheiding wordt veroorzaakt doordat er een beetje bloed met je afscheiding meekomt. Dit is absoluut niet erg en je hoeft je er geen zorgen over te maken: bruine afscheiding is niet ongewoon.

Afscheiding kleurt ook donkerder als het een tijdje in contact is geweest met de buitenlucht. Bijvoorbeeld als je je slipje of inlegkruisje niet tijdig hebt verschoond. De eerste keer ongesteld worden begint meestal met lichte spotting (doorbraakbloeding). Tijdens zo’n spotting zit er vaak ook een beetje bruine afscheiding in je onderbroek.

Bruine afscheiding

Je menstruatiebloed verandert van kleur tijdens je ongesteldheid. Op de dagen dat je het meest bloed verliest (de eerste 2 tot 3 dagen) zal het vaak roder van kleur zijn. Aan het einde van je ongesteldheid is het bloed meer gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding. Dan kleurt je menstruatie vaak donkerder en zie je bruine afscheiding in je slipje. Sommige vrouwen hebben ook bruine afscheiding voor de menstruatie of aan het begin van hun ongesteldheid. Bloed kan al bruin kleuren in je vagina op weg naar buiten of pas in je maandverband. Menstruatiebloed is dus niet altijd rood van kleur. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je wat bruine afscheiding ontdekt.

Overige oorzaken bruine vaginale afscheiding

Bruine afscheiding is in veel gevallen dus heel normaal. Er zijn echter wel een aantal gevallen waarbij er een andere oorzaak aan bruine afscheiding ten grondslag ligt.

SOA of vaginale infectie

Wanneer je normale of bruine afscheiding vervelend geurt of gepaard gaat met jeuk of roodheid dan moet je even contact opnemen met je huisarts. Het kan namelijk zo zijn dat je een vaginale infectie of een SOA hebt opgelopen. Vaak schamen vrouwen zich hiervoor en durven ze niet naar de dokter te gaan. Het is net als normale bruine afscheiding niets om je voor te schamen en het is belangrijk dat je naar de dokter gaat om zo de juiste behandeling voor je probleem te krijgen.

Bruine afscheiding door de pil

Als je onlangs met het slikken van de pil bent begonnen moet je lichaam hier aan wennen. Soms gebeurt het dat het achtergebleven menstruatiebloed van je vorige ongesteldheid dan naar buiten komt als bruine afscheiding. Tevens kun je met de pil je eigen menstruatie regelen door de pil door te slikken in je stopweek en zo niet ongesteld te worden. Dit kan echter wel gepaard gaan met een zogenaamde doorbraakbloeding of bruine vaginale afscheiding.

Bruine afscheiding tijdens de zwangerschap

Er zijn meerdere oorzaken van bruine afscheiding tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen hebben echter gedurende hun hele zwangerschap last van bruine afscheiding en dit hoeft dan ook helemaal niet te duiden op complicaties. 

Problemen met de placenta
Bruine afscheiding kan een symptoom zijn van problemen de placenta. Het kan zijn dat je last hebt van laagliggende placenta of voorliggende placenta. Mocht je last hebben van bruine afscheiding tijdens je zwangerschap is het aan te raden om direct een huisarts of gynaecoloog in te schakelen. 

Innestelingsbloed
Bruine afscheiding kan ook duiden op een zwangerschap. Aan het begin van de zwangerschap kan de afscheiding namelijk overblijfselen van het innestelingsbloed bevatten waardoor het bruin kleurt. Later in de zwangerschap kan bruine afscheiding ook duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een mola-zwangerschap of een miskraam. 

Endometriose

Bij endometriose vormt zich niet alleen slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder, maar ook op andere plaatsen zoals de buikholte. Wanneer het lichaam het slijmvlies afbreekt en het bloed probeert af te voeren zoals bij een ‘normale’ menstruatie kan het bloed nergens heen. Dit gaat gepaard met hevige pijn en kan leiden tot ontstekingen, cysten en littekens. Eén van de kenmerken van endometriose is bruine afscheiding. Neem contact op met je dokter of gynaecoloog wanneer je denkt dat je hier last van hebt.

Lees verder