Wat is ovulatie en wat zijn de symptomen

Heb je weleens gehoord van ovulatie, maar weet je niet precies wat het betekent of wanneer het gebeurt?

Tijdens je menstruatiecyclus is er een moment dat altijd plaatsvindt wanneer een eicel vrijkomt uit je eierstokken. Dit moment noemen we de ovulatie, ofwel de eisprong! Maar hoe en waarom vindt een ovulatie plaats?

Elke maand zorgen hormonale veranderingen ervoor dat een van je eierstokken een rijpe eicel afgeeft, die in een van je eileiders terechtkomt. Als het eitje tijdens zijn reis richting je baarmoeder een zaadcel tegenkomt dan kan het bevrucht worden en kun je zwanger worden. Als de eicel niet bevrucht wordt dan verlaat het je lichaam samen met wat bloed en baarmoederslijmvlies, dat wat dikker is geworden om zich voor te bereiden op een bevruchte eicel. Deze combinatie van bloed en slijmvlies is je menstruatie.

Als je meer wilt weten over de lichaamsdelen die betrokken zijn bij een ovulatie dan kan ons artikel over het leren kennen van je V-zone je helpen. Wil je meer weten over de ovulatie zelf? Lees dan snel verder.

Wat zijn symptomen van een ovulatie?

Sommige mensen voelen precies wanneer hun eisprong plaatsvindt en andere voelen hier niks van. Dat is heel normaal. Wel zijn er een paar duidelijke symptomen die aangeven dat je ovulatie plaatsvindt.

Een van die symptomen is Mittelschmerz, waarbij je een plotselinge constante pijn in je onderbuik voelt. Dit is meestal een milde pijn. Dus als je pijn hebt of de pijn houdt lang aan, dan kan dat een teken zijn van iets anders, zoals endometriose. Maak dan een afspraak met je huisarts.

Er zijn nog andere symptomen die je zou kunnen opmerken en een hint kunnen zijn naar wat er in je lichaam gebeurt. Denk aan een doffe pijn in je rug of een plotselinge daling van je lichaamstemperatuur. Een veelvoorkomend symptoom is dat je afscheiding glibberig kan worden, als rauw eiwit, of dat je borsten gevoelig worden. Sommige merken dat ze gevoeliger worden voor smaak en geur.

Het is normaal dat je een van deze symptomen tijdens je ovulatie van tijd tot tijd ervaart.

Hoe ziet afscheiding rond je ovulatie eruit?

Afscheiding kun je tijdens je hele menstruatiecyclus krijgen, behalve als je ongesteld bent. Het komt in verschillende kleuren en consistenties. Rond de tijd dat je ovuleert is afscheiding meestal doorzichtig en iets dikker, bijna als rauw eiwit. Ook kan het iets meer dan gewoonlijk zijn.

Wanneer de luteale fase, na je ovulatie begint, zou de hoeveelheid afscheiding moeten afnemen. Je zult merken dat het dan iets droger, plakkeriger en romiger wordt. Wil je meer weten over afscheiding en ovulatie? Lees dan dit artikel.

Wanneer zal ik ovuleren?

Onze lichamen zijn geen wetenschap en kunnen ook niet als zodanig gemeten worden. Het ebt en vloeit van nature en verandert van maand tot maand. Wanneer je precies ovuleert hangt van verschillende factoren af, waardoor het vrij lastig is om dit te voorspellen.

Meestal vindt je ovulatie plaats tussen de 11e en 21e dag van je cyclus. Dit is het moment waarop je lichaam het meest vruchtbaar is en de kans om zwanger te worden. Symptomen na de ovulatie, die bekend staat als de luteale fase, zijn onder andere dat je afscheiding minder glibberig en romiger wordt en dat je lichaamstemperatuur iets stijgt. Als je niet zwanger bent geworden in deze periode, moet je ongeveer 14 dagen na de ovulatie ongesteld worden.

Ovulatie berekenen

Ovulatie is het moment dat een eitje vrijkomt uit de eierstok. Dit eitje leeft ongeveer 12 tot 24 uur nadat het is vrijgekomen, ook wel je ovulatiecyclus genoemd. Dat betekent niet dat die dag het enige moment is waarop je zwanger kunt worden. Je vruchtbare dagen beginnen enkele dagen voordat je ovuleert, omdat sperma tot zeven dagen in iemands lichaam kan leven.

Als je wilt kun je een schatting maken wanneer je vruchtbare periode en ovulatie is door een menstruatietracker te gebruiken, door consequent je temperatuur op te nemen of door een ovulatietest te gebruiken dat hormoonspiegels in je plas kan detecteren! Als jij je ovulatie wilt berekenen om vruchtbaarheid redenen (om zwanger te worden of juist omdat je geen kinderwens hebt) dan kun je voor de zekerheid advies inwinnen bij een medisch deskundige.

Hoewel ovulatie ingewikkeld kan lijken, is het heel eenvoudig als je er meer over weet. Als je meer wilt weten over de ins en outs van je cyclus, lees dan onze artikelen om alles te weten te komen over PMS of wat menstruaties eigenlijk zijn.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.