Wat is ovulatie en wat zijn de symptomen

Heb je weleens van ovulatie (eisprong) gehoord, maar weet je niet wat het betekent? Maak je geen zorgen: het is gewoon onderdeel van je maandelijkse menstruatiecyclus.

Een ovulatie wordt ook wel eiersprong genoemd. De ovulatie komt elke maand, of beter gezegd elke menstruatiecyclus tot stand. Hormonale veranderingen zorgen er voor dat een van je eierstokken één keer per cyclus een rijpe eicel vrijgeeft, die naar een van je eileiders gaat. Als de eicel op zijn reis naar de baarmoeder een spermacel tegenkomt, kan hij bevrucht raken, en dan kun je zwanger worden. De eicel kan tot 24 uur na ovulatie worden bevrucht. Maar als de eicel niet bevrucht wordt, verlaat hij je lichaam samen met wat bloed en het baarmoederslijmvlies dat dikker is geworden om de baarmoeder voor te bereiden op een bevruchte eicel. Deze combinatie van bloed en slijmvlies is je menstruatie.

Vruchtbare dagen

Als vrouw ben je niet alleen tijdens dagen van de ovulatie vruchtbaar. De dag voor en de dag na je ovulatie ben je als vrouw wel het meest vruchtbaar en heb je dus het meeste kans om zwanger te worden. Na de ovulatie kan de eicel maar 24 uur bevrucht worden, maar sperma kan wel tot vijf dagen actief blijven. De vruchtbare periode zijn daarom ook de dagen voor je ovulatie. Deze dagen worden de vruchtbare periode genoemd. Alle andere dagen tijdens je menstruatiecyclus zijn de vruchtbare dagen. Buiten de vruchtbare periode kun je na het hebben van onbeschermde seks dus ook zwanger worden. De kans is kleiner, maar als een zwangerschap niet in de planning zit dan kun je beter het gokje niet nemen. Je kunt zelfs kans hebben om zwanger te worden wanneer je seks hebt tijdens je menstruatie. Als je op de voorgeschreven manier de pil slikt (of andere anticonceptie), dan ben je wel beschermd tegen zwangerschap, ook in je stopweek. Wanneer je graag zwanger wilt worden is het handig om je ovulatie te berekenen, zo weet je wanneer jouw meest vruchtbare periode is.

Ovulatiesymptomen

Het is niet altijd makkelijk om te weten te komen wanneer je ovuleert of eiersprong hebt, maar er zijn enkele ovulatiesymptomen. Ovulatiesymptomen zijn onder andere een continue pijn in de onderbuik, ook wel 'mittelschmerz' genoemd (Duits voor 'middelpijn'). Dit is meestal een milde pijn dat ook wel ovulatiepijn wordt genoemd. Deze pijn is vergelijkbaar met menstruatiepijn. Wanneer de pijn lang aanhoudt, is het misschien iets anders en moet je naar de dokter gaan. Je kunt tijdens de ovulatie ook een zeurende pijn hebben in je rug of je lichaamstemperatuur kan ineens dalen. Je kunt een glibberige afscheiding krijgen die lijkt op rauw eiwit. Sommige vrouwen merken dat hun borsten zachter of gevoeliger worden. Je libido kan ook veranderen zo kan je zin in seks worden verhoogd. Ook kun je gevoeliger worden voor smaken en geuren. Sommige vrouwen hebben last van premenstrueel syndroom (PMS). Met PMS heb je maandelijks milde of hevige klachten tijdens je menstruatiecyclus zoals gevoelige borsten, krampen, hoofdpijn, maagklachten en slapeloosheid. Lees hier wat je aan PMS kunt doen. Sommige vrouwen hebben licht bloedverlies of doorbraakbloedingen tijdens de ovulatie. Dit kan zorgen voor wat  bruine afscheiding.

Wanneer ovulatie

Dat hangt af van de vrouw. De ovulatie kan plaatsvinden tussen de elfde en eenentwintigste dag van je cyclus. Op dat moment is je lichaam het vruchtbaarst (mogelijkheid om zwanger te worden). Post-ovulatiesymptomen, ook wel de 'luteale fase' genoemd, is het moment waarop je afscheiding minder glibberig, maar romiger wordt. Als je niet zwanger bent, komt je menstruatie ongeveer 14 dagen na je ovulatie. Hoe lang een menstruatiecyclus duurt kan per vrouw verschillend zijn. Sommige vrouwen zijn vaker ongesteld en andere zijn bezorgd waarom ze niet ongesteld worden. Als je pas voor het eerst ongesteld bent geworden kan je onregelmatige menstruaties hebben.

Eisprong voelen

Voor sommige vrouwen kan het handig zijn om de eisprong te voelen (wanneer je zwanger wilt worden), maar dit kan pijnlijk zijn. Het wordt daarom ook wel ovulatiepijn genoemd. Wanneer je zwanger wil worden en misschien al bezig bent met vruchtbaarheidsbehandelingen, dan kun je bewuster zijn van wat er in je lichaam gebeurd. Ongeveer een op de vijf vrouwen kan de eisprong voelen. Dit voelt als een stekende pijn rondom één van je eileiders en het houdt een paar uur tot een dag aan. Ook al kan het vervelend zijn, je hoeft je geen zorgen te maken over deze pijn. Wanneer je deze pijn ongeveer 14 dagen voor je menstruatie ervaart dan kan dit een duidelijke ovulatiesymptoom zijn.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder