menstruatie producten

Het kiezen van het beste menstruatieproduct kan moeilijk zijn.

Niet alleen zijn er veel menstruatieproducten om uit te kiezen, maar er zijn ook veel opties met verschillende vormen, maten en absorptieniveaus. In onze gids helpen we je om meer te weten te komen over de verschillende producten die momenteel verkrijgbaar zijn. Zo kun jij kiezen wat het beste past bij jou.

Waar wil je meer over weten?

Maandverband

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van maandverband. Je draagt ze in je gewone ondergoed om je menstruatiebloed op te vangen als je ongesteld bent. Het is een van de populairste producten en ook heel makkelijk om te gebruiken. Vooral als je net ongesteld bent geworden is het een goede keuze.

Om het te gebruiken wikkel je het maandverband uit de verpakking. Je ziet dan een zachte, absorberende kant die je tegen je lichaam draagt en een kleverige kant die het maandverband in je onderbroek vasthoudt. Dat was het! Heel eenvoudig dus.

Maandverband is een toegankelijke optie die je in bijna elke supermarkt en drogisten kunt vinden. Let bij het kiezen van maandverband wel op het absorptieniveau. Dit geeft namelijk aan hoeveel menstruatievocht het kan vasthouden. Houdt ook rekening met de verschillende maten die er zijn, zoals normal en long. Sommige maandverband hebben ook 'vleugels' die je om je ondergoed kunt wikkelen, zodat je maandverband op zijn plaats blijft. Dit kan helpen om je veiliger te voelen.

Hoe vaak moet ik mijn maandverband vervangen?

Probeer om elke vier uur je maandverband te vervangen, afhankelijk van hoeveel bloed je verliest. Er is ook maandverband voor de nacht, die speciaal ontworpen is om langer gedragen te worden en je bescherming te bieden als je slaapt. Als je net ongesteld bent geworden kan het helpen om in het begin een herinnering op je telefoon in te stellen dat je je maandverband moet vervangen. Na een paar cycli zul je merken dat je in een routine komt en je weet wanneer je even snel naar de wc moet.

Als je je maandverband vervangt dan kan je de gebruikte gewoon in de prullenbak gooien, spoel het nooit door het toilet!

Wat zijn inlegkruisjes?

Inlegkruisjes zijn ontworpen voor dagelijks gebruik en bieden een comfortabele bescherming voor al het vagina vocht, zoals afscheiding, spotting, urine en zweet. Het is een veel gebruikt en populair product. Bijna een derde van de vrouwen+ draagt regelmatig een inlegkruisje. Maar wat is dan het verschil met een maandverband? Op het eerst gezicht lijkt dit misschien niet zo duidelijk, maar maandverband is er om je door je menstruatie heen te helpen. Inlegkruisjes daarentegen zijn er voor al het andere dat je cyclus met zich mee kan brengen.

Net als bij maandverband zijn er ook veel verschillende soorten inlegkruisjes verkrijgbaar. Zo kan jij de absorptie, pasvorm en stijl kiezen die bij jou past. Bij Libresse vindt je een inlegkruisjes voor elke gelegenheid. Zo zijn onze So Slim inlegkruisjes zo licht als een veertje en houdt het jouw mooie lingerie schoon, zodat jij je de hele dag fris kunt voelen. Er zijn ook inlegkruisjes die speciaal ontworpen zijn voor strings. Draag je vaak zwart of donker gekleurd ondergoed? Misschien zijn onze zwarte inlegkruisjes dan wel wat voor jou.

De All fluid protection inlegkruisjes van Libresse zijn geschikt voor afscheiding, spotting en licht urineverlies. Het absorbeert 30% meer in vergelijking met andere inlegkruisjes en neutraliseren geur om zo elk type vagina vocht aan te kunnen. Zo voel jij je de hele dag schoon en fris.

Tampons

Het kan moeilijk of vreemd klinken om een tampon in je lichaam in te brengen, maar dat is het niet. Het is simpelweg een andere manier om je menstruatiebloed te absorberen. Miljoenen andere over de hele wereld gebruiken het!

Tampons breng je in je vagina om het menstruatiebloed op te vangen tijdens je menstruatie. Het kleine, kogelvormige uiteinde absorbeert het bloed terwijl het touwtje buiten je lichaam blijft. Op deze manier kun je de tampon er gemakkelijk uittrekken als je hem wilt verwijderen. Sommige tampons komen met een applicator, wat het makkelijk maakt om een tampon in te brengen. Anders kun je het ook met je vingers inbrengen. Het is de bedoeling dat een tampon comfortabel in je vagina zit en dat je het niet voelt zitten.

Ze zijn vooral handig als je wilt gaan zwemmen terwijl je ongesteld bent. Er is dus geen reden om dit laten als je net ervoor ongesteld bent geworden. Ongeacht wanneer je besluit om een tampon te gebruiken, vervang hem om de 4 à 6 uur, hoewel je er gerust een tot acht uur in kan laten zitten.

Misschien heb je weleens gehoord van het Toxic Shock Syndrome? Deze tamponziekte wordt soms in verband gebracht met het dragen van tampons, maar het is uiterst zeldzaam en wordt niet veroorzaakt door de tampon zelf. Wel is het heel belangrijk om hygiënisch te zijn door je handen te wassen voor en na het inbrengen van een tampon, de laagste absorptiegraad te kiezen die bij je bloedverlies past en je tampon regelmatig te vervangen.

Hoe gebruik je een tampon?

De eerste keer een tampon inbrengen kan misschien een beetje lastig zijn, maar als je het eenmaal onder de knie hebt dan hoef je er niet meer aan te denken! Het kan helpen om voordat je begint de instructies op het doosje te lezen. Ook kan het makkelijker zijn om te beginnen met een tampon die een laag absorptiegraad heeft en een applicator heeft. Dit kan helpen met het inbrengen van de tampon totdat je eraan gewend bent.

Het belangrijkste om te onthouden is het vinden van een comfortabele positie. Misschien met licht gebogen knieën staan of met een voet op de toiletbril of het bad? Probeer je vooral te ontspannen.

Wil je meer weten over tampons? Lees dan onze artikelen over hoe je een tampon gebruikt en hoe je een tampon verwijdert.

Milieuvriendelijke en duurzame menstruatieproducten

Sommige van ons heroverwegen de dagelijkse keuzes die we maken, de producten die we gebruiken en hoe duurzaam we zijn. Dit kan weer worden omgezet in acties, zoals duurzamere ingrediënten, herbruikbare waterflesjes en meer nadenken over de impact die onze menstruatiecyclus heeft op het milieu.

Als het gaat om milieuvriendelijke en duurzame menstruatieproducten, dan zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Denk aan het gebruik van verantwoorde ingrediënten en verpakkingskeuzes. Dit kan de impact op het milieu en de ecologische voetafdruk echt verminderen. Lees meer over onze benadering van duurzaamheid.

Een andere optie is het onderzoeken van herbruikbare producten, zoals menstruatie ondergoed, herbruikbaar maandverband en menstruatiecups. Wil je meer over deze menstruatieproducten weten? Lees dan verder voor alle details voer deze alternatieven.

Menstruatiecups: Een tampon alternatief

Menstruatiecups zijn een alternatief voor tampons; je brengt ze op een vergelijkbare plaats in je vagina in. Maar in plaats van bloed te absorberen zoals bij een tampon, vangen menstruatiecups het op! Het zijn kleine, trechtervormige cups van soepel rubber of silicone. Ze kunnen er in het begin een beetje intimiderend uitzien, maar na een paar keer oefenen heb je het inbrengen van je menstruatiecup snel onder de knie.

Menstruatiecups worden beschouwd als een milieuvriendelijkere optie dan tampons, omdat je ze tot 10 jaar lang kunt hergebruiken [1]. Ze kosten meer dan andere menstruatieproducten, maar omdat je ze kunt hergebruiken, kunnen ze je op de lange termijn geld besparen.

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Als je geen problemen hebt met het inbrengen van een tampon, dan is het gebruik van een menstruatiecup niet veel moeilijker!

  1. Was je handen voordat je begint.
  2. Het is makkelijker om een natte menstruatiecup in te brengen dan een droge. Maak de rand een beetje nat of breng wat glijmiddel op waterbasis aan op de rand van de cup.
  3. Vouw je menstruatiecup dubbel en houd hem in één hand.
  4. Breng hem in je vagina, zoals je een tampon zou inbrengen, zodat het een paar centimeter onder je baarmoederhals zit.
  5. Zodra hij op zijn plaats zit, draai eerst en laat dan los. De gevouwen cup springt open en zorgt voor een luchtdichte afsluiting die lekken voorkomt.

Zo eenvoudig is het! Raadpleeg de instructies die bij je menstruatiecup zitten voor het beste advies. Hoe eenvoudig de stappen ook lijken, het kan een lastige klus zijn die vaak een paar pogingen zal kosten - niet iedereen lukt het om hem de eerste keer in de juiste positie te krijgen en dat is niet erg! Als je het moeilijk hebt, haal diep adem, neem een pauze en probeer het opnieuw. Als je cup vol is, hoef je alleen maar het opgevangen bloed in een gootsteen of toilet te legen, de beker af te wassen of af te vegen en hem er dan weer in te doen.

Wasbaar, herbruikbaar menstruatie ondergoed

Heb je ooit de vrijheid gewild om gewoon je normale, comfortabele ondergoed te dragen en je geen zorgen te maken over je menstruatie? Dit is waar de herbruikbare menstruatie ondergoed om de hoek komt kijken. Ze zien en voelen als normaal ondergoed, met één belangrijk verschil namelijk een speciale absorberende laag. In menstruatie ondergoed zit een laag die al je menstruatievocht absorbeert, waardoor je ze de hele dag kunt dragen wetend dat je beschermd bent. Ongeacht hoe veel bloedverlies je op dat moment hebt. Ze zijn ook een goede oplossing voor de hele dag, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het verschonen ervan.

Als je geïnteresseerd bent in menstruatie ondergoed dan zou je de Intimawear van LibresseTM kunnen proberen. Het heeft Tritech Performance, een vocht absorberende laag en twee absorptielagen, om alle vloeistoffen op te vangen, inclusief bloed, spotting, zweet en licht urineverlies tot acht uur lang.

Omdat menstruatie ondergoed is ontwerp om gewassen en hergebruikt te worden zijn ze niet alleen handig voor jou, maar bieden ze ook een duurzame manier om je menstruatie te verzorgen. Wil je meer weten over Intimawear bij LibresseTM, inclusief de milieu-impact van herbruikbaar menstruatie ondergoed en hoe het moet zitten? Lees dan onze pagina over hoe menstruatie ondergoed is ontworpen voor jou.

Hoe was je herbruikbare menstruatieproducten?

Herbruikbare menstruatieproducten kunnen lang meegaan als je ze goed verzorgt, waardoor je op de lange termijn mogelijk ook geld bespaart.

Zoals de naam al zegt, moet je herbruikbaar maandverband en ondergoed wassen zodat ze klaar zijn voor je volgende menstruatie. Je hoeft ze alleen maar uit te spoelen in koud water en dan in de was te doen! Je kunt het beste geen wasverzachter of bleekmiddel gebruiken, want die kunnen de efficiëntie van je product beïnvloeden. Hier lees je hoe je het menstruatie ondergoed van Intimawear van Libresse™ moet wassen.

Menstruatiecups moeten ook worden gewassen, maar ze werken iets anders dan herbruikbare maandverband. Nadat je het bloed uit je cup hebt geleegd, moet je hem uitspoelen met koud water voordat je hem weer inbrengt. Als je geen toegang hebt tot water, kun je hem schoonvegen met toiletpapier. Het is een goed idee om uw cup na elke cyclus te steriliseren door hem ongeveer 5 minuten in heet water te koken - om alles veilig en hygiënisch te houden, kunt u beter een schone pot hebben die u alleen hiervoor gebruikt en niet om te koken!

Welk Libresse product is geschikt voor mij?

Libresse biedt een assortiment maandverband, herbruikbare menstruatie ondergoed en inlegkruisjes aan die zijn ontworpen om je elke dag van je cyclus zowel veel comfort als bescherming te bieden. Ongeacht hoeveel bloedverlies je die dag hebt.

Maandverband, zoals onze Ultra Regular, laat je intieme zone ademen door snel het bloed te absorberen. Zo blijf je de hele dag fris en beschermd.

Nacht maandverband, zoals onze Ultra X-Large Wings biedt maximale bescherming en comfort. Zo kun jij stressvrij slapen. Deze maandverband heeft een bredere voor- en achterkant en biedt tot 10 uur bescherming, zodat jij je rustig kunt slapen en ontspannen.

Voor je gevoelige, intieme huid bevat onze Libresse PureSensitieTM assortiment maandverband zonder veelvoorkomende allergenen*, kleur- en geurstoffen en een extra zachte toplaag om het risico op huidirritatie te minimaliseren.

Als je niet ongesteld bent kun je het assortiment inlegkruisjes van Libresse bekijken, die je droog en fris houden. Tegelijkertijd biedt het je de bescherming die je nodig hebt. Regular inlegkruisjes zijn perfect om je dagelijkse stijl aan te vullen met elk type ondergoed, terwijl de All fluid inlegkruisjes net dat beetje meer bescherming bieden.

Ben je meer geïnteresseerd in wasbaar ondergoed om je menstruatie op te vangen? Dan is de Intimawear van LibresseTM misschien een goede optie voor je.

Hoewel er veel opties zijn om uit te kiezen, wat een beetje overweldigend kan voelen, kun je er zeker van zijn dat je er een zult vinden die aan jou behoeften voldoet! Als je nog een beetje hulp nodig hebt, dan kun je alle informatie die je nodig hebt nog vinden op onze productpagina’s.

Hoe kies je het beste product voor jou?

Als je eenmaal onderzoek hebt gedaan en een beter idee hebt van wat je fijn zou kunnen vinden, dan is het enige wat je hoeft te doen; uitproberen! Hoewel andere een voorkeur kunnen hebben voor één soort product, moet je bedenken dat iedereen anders is. Het “beste” product is het product dat voor jou werkt.

Je hoeft niet voor altijd maar één bepaald product te gebruiken of zelfs tijdens een menstruatie. Het enige dat telt is dat je doet wat goed voelt voor jouw cyclus en dat je de producten kiest waarmee je onbevreesd kunt leven terwijl je voor je vloed zorgt.

*Wij hebben de meest voorkomende allergenen waarvan bekend is dat zij huidirritatie veroorzaken, getest volgens de laboratoriumtestmethode NF EN 16274 met een detectiegrens van 2 ppm. In deze test vonden we geen detecteerbare aanwezigheid van de volgende allergenen: D-limoneen, Benzyl alcohol, Linalool, Methyl 2-octynoaat, Citronellol, Citral, Geraniol, Cinnamal, Anisyl alcohol, Hydroxycitronellal, Cinnamyl alcohol, Eugenol, Coumarin, Isoeugenol, Alpha-isomethyl ionone, Butylphenyl methylpropional, Amyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Farnesol, Amylcinnamyl alcohol, Hexyl cinnamaldehyde, Benzyl benzoate, Benzyl salicylate, Benzyl cinnamate.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] Cupkiezer