vaak ongesteld

Als je vaak ongesteld bent of onregelmatig menstrueert, heeft dat vaak te maken met schommelingen in je hormoonhuishouding. Hormoonschommelingen kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf weer over.

Soms zijn er echter andere oorzaken voor hevig, weinig, vaak of onregelmatig ongesteld zijn. Als je je zorgen maakt, bijvoorbeeld doordat jouw menstruatie gepaard gaat met pijn extreme menstruatiekrampen of al langere tijd onregelmatig ongesteld bent, maak dan een afspraak met je huisarts. Vaak ongesteld zijn gaat vaak ook samen met wat bruine afscheiding.

Oorzaken van het vaak ongesteld zijn

Hoewel het aantal dagen van een cyclus kan verschillen, hebben de meeste een menstruatiecyclus die 21 (korte cyclus) tot 35 (lange cyclus) dagen duurt. Ook hoe lang je ongesteld bent verschilt. Je menstruatieperiode duurt zo'n 3 tot 8 dagen. Meestal duurt een menstruatieperiode 4 tot 6 dagen. Sommige worden echter weinig of vaak ongesteld. Er zijn ook manieren om ongesteldheid op te wekken of juist de ongesteldheid uit te stellen. Vaak wordt daarvoor geen duidelijke oorzaak gevonden. Waarschijnlijk werken de hormonen oestrogeen en progestageen dan minder regelmatig. Dit komt voor in perioden van hormonale veranderingen. Deze veranderingen kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf over. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor onregelmatige menstruatie of het feit dat je onregelmatig ongesteld bent:

  • De menstruatie kan na een bevalling de eerste keren vaker komen. Na je eerste keer ongesteld zijn is je menstruatie vaak nog onregelmatig. Het kan wat langer uitblijven of juist vaker komen.
  • De overgang: Een veel voorkomende overgangsklacht is onregelmatig en vaker ongesteld zijn. Dit kan al plaatsvinden vanaf 45 jaar.
  • Gebruik van medicijnen, gebruik van anticonceptie zoals het spiraaltje of de pil.
  • Als je voor het eerst ongesteld bent geweest kan je menstruatie daarna nog wat onregelmatig zijn.
  • Vaginale infectie of ontsteking door bijvoorbeeld het oplopen van een SOA, als chlamydia.
  • Endometriose is een aanleiding waarom menstruaties pijnlijk, zwaar en onregelmatig kunnen zijn.
  • Een dreigende miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Na een miskraam kan het even duren voordat je weer ongesteld wordt
  • Een afwijking aan de baarmoedermond of baarmoederholte.

Afwijking aan de baarmoedermond of baarmoederholte

Wanneer je last hebt van tussentijds bloedverlies en soms ook hevige menstruaties kan het ook een afwijking van de baarmoedermond of -holte zijn. Dit kan bijvoorbeeld een slijmvliesbobbeltje (poliep) zijn die zich heeft gevestigd op je baarmoedermond of -holte. Deze poliep kan met een echo te zien zijn en is vaak goedaardig. Door het samentrekken van je baarmoeder tegen de poliep ontstaan er bloedingen die je kan verwarren met menstruaties. Dit kan er voor zorgen dat je vaak ongesteld bent of dat je menstruaties lang duren. Ook afwijkende cellen kunnen voor doorbraakbloedingen zorgen of voor bloedverlies na het vrijen. Afwijkende cellen zou een voorstadium van baarmoederhalskanker kunnen zijn.

Ongesteld door pil heen

Een anticonceptiepil zou je meer zekerheid en controle moeten geven over je ongesteldheid. Soms is juist de anticonceptiepil de boosdoener waardoor je tussentijds bloedverlies krijgt. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je hebt doorgeslikt of per ongelijk een pil of enkele pillen uit de strip bent vergeten. Stop dan niet met die anticonceptiepil, maar maak de hele strip af. Mocht dit regelmatig gebeuren dan kan je aan de dokter vragen om een andere anticonceptiepil of anticonceptiemiddel te proberen om te kijken of het tussentijds bloedverlies weg blijft. Je kunt je ook onzeker voelen of de anticonceptie nog wel betrouwbaar is. Wanneer het alleen om spotting of doorbraakbloedingen gaat, hoef jij je geen zorgen te maken. De betrouwbaarheid van de anticonceptie kan wel sterk verminderen wanneer:

  • Je enkele pillen uit de strip bent vergeten 
  • Medicijnen hebt gebruikt die de betrouwbaarheid van de pil kunnen verminderen (Lees de bijsluiter) 
  • Je hebt diarree gehad of moest braken kort na de inname van de pil

Wanneer je dus ongesteld wordt als je nog midden in een pilstrip zit hoef jij je geen zorgen te maken als je verder geen andere symptomen hebt zoals hevige tussentijdse menstruaties, pijn of het gebeurt regelmatig. Met uitzondering van eerder situaties heeft het geen invloed op de betrouwbaarheid van de pil.

Het bijhouden van je menstruatie met een menstruatiekalender

Je kunt niet altijd vertrouwen op je geheugen. Als je geen anticonceptie gebruikt kan het soms lastig te onthouden zijn wanneer je voor het laatst ongesteld was. Je kan gaan twijfelen over wanneer je laatste menstruatie was. Daarom is deze tool om je menstruatiecyclus te berekenen zo handig. Op deze manier kun je de duur, de regelmaat en de hevigheid van je menstruatie bijhouden. Zodra je een regelmatige cyclus hebt, zul je nog maar nauwelijks worden verrast door je menstruatie. Je cyclus berekenen je simpel door het aantal dagen te tellen tussen de eerste dag van je menstruatie tot de laatste dag voor je volgende menstruatie. Meestal kom je uit tussen de 26 en 34 dagen. Als je bijvoorbeeld op 6 april ongesteld werd en de volgende menstruatie op 4 mei begon, dan heeft jouw cyclus een lengte van 28 dagen. De volgende menstruatie kun je dan op of rond 1 juni verwachten.

Als je geen oorzaak kan vinden waarom je vaak of onregelmatig ongesteld bent dan zou je ook kunnen beginnen met een anticonceptiemiddel. Als je al gebruik maakt van een anticonceptiemiddel dan zou je met de dokter kunnen overleggen of je een andere anticonceptie zou kunnen gebruiken.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.