Er zijn verschillende symptomen om zwangerschap aan te herkennen.

Eerste symptomen zwangerschap

Wanneer je zwanger probeert te worden, ben je vaak extra alert op enige zwangerschapssymptomen. Om het voor jezelf wat makkelijker te maken, zetten we hier alle zwangerschapssymptomen op een rijtje.

Een van de eerste zwangerschapssymptomen is het uitblijven of wijzigen van je menstruatie. Zeker wanneer je altijd een regelmatige menstruatiecyclus hebt en maandelijks op hetzelfde moment ovuleert, kan dit een signaal zijn dat je mogelijk zwanger bent. Het uitblijven van je ongesteldheid kan echter ook andere oorzaken hebben, zoals stress of hormonale schommelingen. Wanneer je wel ongesteld wordt, kan het soms zo zijn dat je toch zwanger bent. Dit is bijvoorbeeld mogelijk het geval bij doorbraakbloedingeninnestelingsbloedingen of innestelingspijn. Om er zeker van te zijn of je wel of niet zwanger bent is het altijd goed om een zwangerschapstest te doen of een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Naast het uitblijven van je ongesteldheid, zijn er talloze andere symptomen die mogelijk op een zwangerschap kunnen duiden. Sommige vrouwen hebben last van alle soorten symptomen, andere vrouwen herkennen maar enkele zwangerschapssymptomen in zichzelf. Wij zetten de meest voorkomende zwangerschapssymptomen voor je op een rij.

Meest voorkomende zwangerschapssymptomen

Sommige vrouwen hebben nauwelijks symptomen nodig om te weten dat ze zwanger zijn, terwijl anderen juist wat meer houvast willen hebben. Naast het uitblijven van menstruatie en een algemeen ‘zwangerschapsgevoel’, kunnen de volgende symptomen wijzen op een zwangerschap:

 • Misselijkheid - misselijkheid treedt meestal in de eerste twee tot acht weken op en wordt ook wel ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd. Wanneer je hier last van hebt, is het meestal, in ieder geval, na de eerste zestien weken over.
 • Vaak plassen - in het begin van je zwangerschap zal je baarmoeder groter worden. Hierdoor drukt hij soms op je blaas en moet je vaker naar de toilet. Aan het einde van het eerste trimester schuift de baarmoeder meestal meer omhoog en zullen je tripjes naar de toilet minder worden. 
 • Gevoelige/opgezwollen borsten - dit symptoom herken je vast van je maandelijkse ongesteldheid en is, naast een ongesteldheid klacht, meestal een van de vroege zwangerschapssymptomen. Door hormoonschommelingen stroomt bloed beter door en kunnen aders beter zichtbaar worden. Dit kan ervoor zorgen dat je borsten gevoeliger zijn dan normaal. 
 • Veranderingen in vorm en kleur van tepelhof (huid rondom de tepel) - tijdens je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de bevalling en komst van je baby. Door de toename van pigment in je tepels, zullen je tepels straks beter vindbaar zijn voor je kindje wanneer je besluit om borstvoeding te geven. 
 • Veel en vaak moe - het ontwikkelen van een klein mensje is niet niks voor een vrouwenlichaam. Het is dan ook niet gek dat je, vooral in de eerste paar weken, vaker moe bent dan normaal. Vermoeidheid is een van de vroege zwangerschapssymptomen. 
 • Duizeligheid - doordat je lichaam tijdens de zwangerschap het hormoon progesteron aanmaakt, kun je je sneller duizelig voelen. Door de aanmaak van progesteron worden je bloedvaten wijder. Dit kan erin resulteren dat er voor korte tijd minder bloed naar je hersenen stroomt en dat je duizelig wordt. 
 • Opgezwollen buik - tijdens het menstrueren hebben de meeste vrouwen last van menstruatie klachten, zoals een opgezwollen of pijnlijke buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik kan echter ook een zwangerschapssymptoom zijn. Doordat je kindje groeit, hou je meer vocht vast en werken je darmen trager. Dit kan ervoor zorgen dat je last hebt van een opgezwollen buik. 
 • Constipatie - zoals in het voorgaande punt al wordt benoemd, werken je darmen vaak trager als je zwanger bent. Dit werkt niet bevorderend voor je stoelgang en kun je last krijgen van constipatie. 
 • Hoofdpijn - meestal wordt hoofdpijn tijdens je zwangerschap veroorzaakt door andere zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en vermoeidheid. Daarbij komt er veel kijken bij het op de wereld zetten van een kindje en is het dan ook niet gek als je misschien soms last hebt van stress. 
 • Zin in voedsel - iedereen heeft weleens gehoord van de augurk als ultieme guilty pleasure van een zwangere vrouw. Naast augurken kan je als zwangere vrouw ook ineens zin hebben in vet eten zoals patat of pizza. Hier af en toe aan toegeven is niet gelijk een ramp, maar het is goed om je te beseffen dat het eten van voldoende gezonde voeding belangrijk is voor zowel jou als je ongeboren kindje. 
 • Stemmingswisselingen - stemmingswisselingen zijn niet alleen klachten die je kunt ervaren als je last hebt van premenstruele spanning (extreme emoties wanneer je ongesteld bent) of wanneer je in de overgang bent, maar stemmingswisselingen kunnen ook een zwangerschapssymptoom zijn. 
 • (Over)gevoeligheid voor geuren - door je zwangerschap wordt je reukvermogen scherper waardoor je een afkeer kunt ontwikkelen tegen bepaalde geuren. Misschien walg je ineens wel van de geur van koffie en word je misselijk van de geur van vlees.

Symptomen zwangerschap onderkennen

Het is belangrijk om er snel achter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent omdat je als vrouw vaak enkele aanpassingen in je levensstijl moet doen om een ongeboren kindje goed te laten groeien. Gezonde en vitaminerijke voeding, beweging en veel rust zijn essentieel voor een gezonde zwangerschap.

Symptomen die wijzen op een zwangerschap zijn belangrijk om te onderkennen omdat je tijdens je zwangerschap geen alcohol mag drinken, niet mag roken, geen rauw vlees of cafeïne mag nuttigen en je niet teveel stress moet hebben. Zelfs al twijfel je omdat je misschien seks hebt gehad toen je ongesteld was (wat absoluut geen reden is om niet zwanger te kunnen zijn!) of degene waarmee je seks hebt gehad ‘voor het zingen de kerk uit’ is gegaan, dan nog is het goed om een zwangerschapstest te doen of naar je huisarts te gaan wanneer je een of meerdere van bovenstaande zwangerschapssymptomen bij jezelf herkent.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding