Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

Zwangerschap brengt veel fysieke en emotionele veranderingen met zich mee; sommige kun je als juist plezierig ervaren, terwijl andere veranderingen je misschien een beetje (of zelfs heel) ongemakkelijk maken.

Ook al zal iedereen een andere zwangerschapservaring hebben, het is zo'n beetje een garantie dat je lichaam zal veranderen. Je lichaam past zich tenslotte aan om een ​​nieuw leven erin te huisvesten. Sommige van de veranderingen die je ervaart liggen in de lijn der verwachting terwijl andere wat verrassender kunnen zijn. Wakker worden en ontdekken dat je lichaam er anders uitziet en aanvoelt kan een beetje een schok zijn, maar het is niets om je druk over te maken, want het is volkomen natuurlijk.

Als je op het punt staat een nieuwe baby te verwelkomen of zwanger wilt worden, lees dan verder voor alle ins en outs over hoe je lichaam zal veranderen tijdens de zwangerschap.

Is gewichtstoename tijdens je zwangerschap normaal?

Een groeiende buik is waarschijnlijk het meest bepalende en opvallende kenmerk van zwanger zijn. Sommige vrouwen krijgen een klein bultje, vergelijkbaar met die je krijgt na een grote lunch. Anderen zwangere vrouwen zullen een meer uitpuilende buik krijgen. Als gevolg hiervan zul je misschien merken dat je favoriete spijkerbroek wat strakker begint te zitten of dat de jurk die je afgelopen zomer droeg, meer op een top begint te lijken. Elk lichaam ontwikkelt zich anders tijdens een zwangerschap.

Je buik is niet het enige deel van je lichaam dat tijdens de zwangerschap zal groeien. Je borsten zullen voller worden en je zult misschien ook merken dat je ook op andere plekken, zoals je dijen, armen en billen aankomt.

Misschien hou je van de manier waarop je lichaam begint te veranderen, of misschien kan je er maar moeilijk aan wennen. Als het laatste het geval is, probeer dan niet te gestrest te raken en onthoud dat het volkomen natuurlijk is. Je moet in gewicht aankomen en vet opslaan, zodat het moedermelk kan maken nadat je baby is geboren [1]. Houd er ook rekening mee dat je lichaam niet voor altijd zo zal blijven, het is slechts een fase om te zorgen voor een gezonde baby. De gewichtstoename tijdens je zwangerschap kan ervoor zorgen dat jij je erg vermoeid voelt. Als jij je zo voelt kan het fijn zijn om naar buiten te gaan en een aantal oefeningen met een lage intensiteit te doen. Probeer bijvoorbeeld eens een stukje te wandelen, zwemmen of geef je op voor prenatale yoga.

Wat gebeurt er met zwangerschapshormonen?

Als je denkt dat hormonen alleen opspelen tijdens je menstruatie, dan heb je het mis. Tijdens de zwangerschap zal je hormoonspiegel namelijk ook een aantal grote veranderingen ondergaan. Als je zwanger bent en je humeur wat grillig is, dan weet je dus waardoor het zou kunnen komen.

Er zijn vier belangrijke hormonen die een grote rol spelen tijdens je zwangerschap:

Progesteron zwangerschap

Misschien heb je wel eens van dit hormoon gehoord wanneer het ging over je menstruatiecyclus, maar welke rol speelt progesteron tijdens de zwangerschap? Progesteron biedt ondersteuning bij de uitbreiding van je baarmoeder om zo een thuis te kunnen ontwikkelen voor je groeiende baby. Bovendien helpt het ook om je gewrichtsbanden en gewrichten los te maken ter voorbereiding op de bevalling. Oestrogeen Een ander menstruatie hormoon waar je misschien al eens van hebt gehoord, is oestrogeen. En hoewel het gedurende al je reproductieve jaren in je lichaam aanwezig zal zijn, maak je veel meer aan als je zwanger bent. Het extra oestrogeen creëert bloedvaten die essentiële voedingsstoffen van je baarmoeder naar de placenta doorgeven.

Humaan choriongonadotrofine hormoon (hCG)

Oké, we weten dat deze naam eruit kan zien als een enge chemische stof uit een waanzinnig wetenschappelijk experiment, maar hCG speelt een cruciale rol tijdens de zwangerschap. Het is verantwoordelijk voor het doorgeven van alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Het is ook een van de eerste hormonen die wordt opgepikt door een zwangerschapstest [2].

Humaan placentaal lactogeen (hPL)

Je raadt het misschien al door de naam, maar hPL wordt geproduceerd door de placenta. hPL helpt, net als hCG, je baby te voorzien van voeding en stimuleert ook de melkklieren om ze klaar te maken voor borstvoeding.

Hoe reageer je op zwangerschapshormonen?

Nu je weet welke belangrijke hormonen aanwezig zijn tijdens de zwangerschap en wat hun rol is, vraag je je misschien af ​​hoe ze je emotioneel en fysiek zullen beïnvloeden.

Sommige vrouwen met PMS ervaren dat emoties veranderen wanneer ook onze hormonen veranderen. Zwangerschap is hierop geen uitzondering. Normale emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap zijn humeurigheid, stress, angst en verdriet, om er maar een paar te noemen.

Je kunt merken dat hormonen je ook lichamelijk beïnvloeden met ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en algemene zwelling en een opgeblazen gevoel [3]. Maar het is niet allemaal slecht. Zwangerschapshormonen kunnen je ook gelukkiger maken en verlangens naar seksuele activiteiten stimuleren. Hoewel de meeste van deze reacties deel uitmaken van het natuurlijke zwangerschapsproces, is het altijd goed om een ​​arts te raadplegen als je denkt dat er iets mis is.

Stress tijdens de zwangerschap: omgaan met veranderingen

Door alle hormonale en lichamelijke veranderingen kun je je tijdens je zwangerschap misschien wat ongemakkelijk voelen. Probeer deze gevoelens niet de overhand te laten krijgen. Als je merkt dat je emoties hoog oplopen of als je lichamelijke symptomen ervaart zoals lichamelijke zwelling of ochtendmisselijkheid, is het belangrijk om goed voor jezelf, en je baby, te zorgen.

Als je zwanger bent, moet je prioriteit geven aan gezond eten, veel water drinken, goed rusten en actief blijven (met lichte lichaamsbeweging). Lees op de website van het voedingscentrum wat gezonde voeding is tijdens je zwangerschap. Praten kan ook helpen. Het is oké om je emoties te uiten die je hebt tijdens zo'n belangrijke fase in je leven. Overweeg om contact op te nemen met je naasten zoals je partner, ouders, vrienden of verloskundige.

Miljoenen mensen hebben een zwangerschap doorgemaakt en hebben soortgelijke ups en downs van geest en lichaam ervaren. Je bent dus niet de enige die zich zo voelt. Iedereen maakt verandering mee in zijn of haar leven en een nieuw leven op de wereld zetten zal van grote invloed zijn. Hoewel de ontwikkeling van je zwangerschap misschien even wennen is, is het altijd goed om te onthouden dat het de moeite waard zal zijn!

Als je meer wilt weten over de reis van de zwangerschap, ga dan naar onze handige pagina's over je vagina na de bevallingzwangerschapssymptomen en wat je (echt) kunt verwachten van de bevalling.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld als informatiebron en mag niet worden gebruikt of erop worden vertrouwd voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Raadpleeg je arts voor advies over een specifieke medische aandoening.


Bronnen:

[1]Verloskundigenpraktijk Hellevoetsluis

[2]Medicinfo

empty

[3]Verloskundige Praktijk Ypenburg

Lees verder

Volledig assortiment producten

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse