Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap brengt een heleboel fysieke en emotionele veranderingen met zich mee.

Als je zwanger bent maak je verschillende veranderingen mee. Met de ene verandering ben je misschien heel blij en met de ander juist (totaal) niet. En ook al heeft iedereen een andere ervaring tijdens een zwangerschap, het is vrijwel zeker dat je lichaam gaat veranderen. Het moet zich namelijk aanpassen om een nieuw persoon in je lichaam te huisvesten. Hoe je ook tegen de veranderingen van je zwangerschap aankijkt, laten we eens kijken wat de meest voorkomende lichamelijke veranderingen zijn. Zo weet jij wat je kunt verwachten.

Is het normaal om aan te komen tijdens je zwangerschap?

De meest opvallende lichamelijke verandering van een zwangerschap is je groeiende buik. Sommige krijgen een klein buikje, zoals na een uitgebreid etentje, terwijl anderen een enorme bolle buik krijgen. Je zult misschien wel merken dat je spijkerbroeken iets strakker gaan zitten of dat je zomerjurkjes nu meer op een top beginnen te lijken.

Andere delen van je lichaam die kunnen groeien tijdens je zwangerschap zijn je borsten, armen, dijen en billen. Misschien vind je het heerlijk hoe je lichaam begint te veranderen, maar het kan ook iets zijn waar je moeilijk aan kunt wennen. Als dat het geval is, probeer er dan niet gestrest over te raken en onthoud dat lichamelijke veranderingen heel normaal en nodig zijn tijdens je zwangerschap. Je lichaam moet aankomen en vet opslaan zodat het na de geboorte van je baby moedermelk kan aanmaken [1]. Vergeet ook niet dat je lichaam niet voor altijd zo zal blijven.

Voel je je futloos door je zwangerschap of wil je graag in beweging blijven, dan kun je nog steeds naar buiten gaan en oefeningen met een lage intensiteit doen. Probeer bijvoorbeeld power walking, zwemmen of zwangerschapsyoga.

Wat gebeurt er met je hormonen tijdens je zwangerschap?

Je hormoonspiegels veranderen niet alleen met je menstruatie, maar ook wanneer je zwanger bent. Merk je dus dat je last hebt van stemmingswisselingen, dan weet je nu wat misschien de boosdoener is. De belangrijkste zwangerschapshormonen zijn:

Progesteron

Ook tijdens je zwangerschap krijg je te maken met dit hormoon. Progesteron is namelijk verantwoordelijk voor het vergroten van je baarmoeder om zo een thuis te bieden aan jouw groeiende baby. Het helpt ook om je gewrichtsbanden losser te maken ter voorbereiding op een bevalling.

Oestrogeen

Hoewel oestrogeen gedurende je hele vruchtbare jaren aanwezig is, maak je hier veel meer van aan als je zwanger bent. Het extra oestrogeen maakt bloedvaten aan die essentiële voedingsstoffen van je baarmoeder naar je placenta brengen.

hCG hormoon

oké, het klinkt misschien als een eng chemisch product uit een gek experiment, maar het hCG hormoon speelt een essentiële rol tijdens je zwangerschap. Het is namelijk verantwoordelijk voor het doorgeven van alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Dit hormoon is ook een van de eerste die door een zwangerschapstest wordt opgepikt [2].

hPL hormoon

Het hormoon hPL wordt geproduceerd door de placenta en net als hCG helpt het je baby van voeding te voorzien, terwijl het ook je melkklieren stimuleert om ze klaar te maken voor borstvoeding.

Hoe reageer je op zwangerschapshormonen?

Nu je weet met welke hormonen je te maken krijg tijdens je zwangerschap en wat hun rol is, vraag je je misschien af hoe ze je emotioneel en lichamelijk zullen beïnvloeden.

Zoals velen van ons al ervaren met PMS, veranderen onze emoties wanneer hormoonspiegels veranderen. Je zwangerschap is hier geen uitzondering op. Normale emotionele veranderingen tijdens je zwangerschap zijn onder andere humeurigheid, stress, angst en verdriet.

Naast emotionele veranderingen kun je ook merken dat het je lichaam beïnvloedt. Denk aan ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, algemene zwellingen en een opgeblazen gevoel over je hele lichaam [3]. Maar het hoeft niet alleen slecht te zijn. Door zwangerschapshormonen kun je je ook heel gelukkig voelen of meer zin hebben in seksuele activiteiten!

Hoewel de meeste reacties een deel uitmaken van het natuurlijke zwangerschapsproces, is het altijd goed om een dokter te raadplegen als je het gevoel hebt dat er iets mis is.

Stress tijdens je zwangerschap

Door alle hormonale veranderingen voel je je misschien wat ongemakkelijk tijdens je zwangerschap. Probeer om deze gevoelens niet de overhand te laten krijgen! Als je merkt dat je emoties hoog oplopen of als je last hebt van lichamelijke klachten, zoals zwellingen of ochtendmisselijkheid, dan kun je het beste goed voor jezelf (en je nieuwe baby) zorgen.

Als je zwanger bent moet je prioriteit geven aan gezond eten, veel water drinken, rust nemen en actief blijven met lichte lichaamsbeweging. Het kan ook helpen om met anderen te praten en je emoties te uiten tijdens zo’n belangrijk moment in je leven. Denk aan je partner, ouders, vrienden of je verloskundige.

Miljoenen mensen (letterlijk!) hebben een zwangerschap meegemaakt en zullen soortgelijke ups en downs hebben ervaren. Weet dat je dus niet de enige bent die zich op een bepaalde manier voelt! Uiteindelijk zijn veranderingen normaal, dus waarom zou het op de wereld zetten van nieuw leven een uitzondering zijn? En hoewel de ontwikkeling van je zwangerschap misschien even wennen is, is het altijd goed om te onthouden dat het aan het eind helemaal de moeite waard is geweest!

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld als informatiebron en mag niet worden gebruikt of erop worden vertrouwd voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Raadpleeg je arts voor advies over een specifieke medische aandoening.


Bronnen:

[1] Verloskundigenpraktijk Hellevoetsluis

[2] Medicinfo

empty

emptyempty[3] Verloskundige Praktijk Ypenburg