Bezorgde vrouw

Onregelmatige menstruaties of menstruaties overslaan: Moet je je zorgen maken?

Een onregelmatige cyclus houdt in dat je onregelmatig ongesteld bent en dat het onduidelijk is wanneer je begint of eindigt met menstrueren. Of je nu pas net ongesteld bent geworden, of al langere tijd ongesteld bent, we weten allemaal dat het hebben van een onregelmatige ongesteldheid vervelend kan zijn. Maar wees gerust, het hebben van een onregelmatige menstruatie hoeft niet altijd gelijk te betekenen dat er wat aan de hand is.

Wat is precies een onregelmatige menstruatie?

Een onregelmatige cyclus houdt in dat je onregelmatig ongesteld bent en dat het onduidelijk is wanneer je begint of eindigt met menstrueren. Of je nu pas net ongesteld bent geworden, of al langere tijd ongesteld bent, we weten allemaal dat het hebben van een onregelmatige ongesteldheid vervelend kan zijn. Maar wees gerust, het hebben van een onregelmatige menstruatie hoeft niet altijd gelijk te betekenen dat er wat aan de hand is.

Wanneer je langer dan 42 dagen niet ongesteld bent geweest dan wordt dit oligomenorroe genoemd en wanneer je langer dan 6 maanden niet ongesteld bent geweest dan wordt dit amenorroe genoemd. Onregelmatig bloeden kan veel oorzaken hebben. Het kan zijn dat je eerder of later dan normaal begint met bloeden. Je kunt ongewoon licht bloeden met wat bruine afscheiding, spotting of juist heviger menstrueren dan normaal. Je kunt ook je menstruatie een keer overslaan of vaak ongesteld zijn en twee menstruaties in één maand hebben (metrorragie). Sommige vrouwen hebben last van menstruatiepijn of krampen wanneer ze ongesteld zijn.

Is een onregelmatige menstruatie normaal?

Naast dat onregelmatig menstrueren vervelend is, vraag jij je misschien ook af of je menstruatie wel normaal is.Het hebben van een ‘normale ongesteldheid’ is voor iedere vrouw anders maar de meeste vrouwen zijn tussen de 2 en 8 dagen ongesteld en worden om de 21 tot 35 dagen ongesteld. De eerste twee dagen ben je vaak het meest hevig ongesteld. Als je net begonnen bent met menstrueren, is het vaak normaal dat je menstruatie nog wat onregelmatig is. 

De puberteit

Het is normaal om de eerste paar jaar tijdens je puberteit onregelmatige menstruaties te hebben. Je ovulatie moet nog regelmatig worden, alles draait om verandering en aanpassing. Voordat je gaat menstrueren is er een heel proces aan de gang geweest in je lichaam. Je hersenen hebben namelijk je eierstokken de opdracht gegeven om een eitje aan te maken en hier zijn voldoende hormonen voor nodig. Wanneer de eicel niet wordt bevrucht verlaat het je lichaam samen met wat bloed. Als deze ovulatie of eisprong regelmatig gebeurt, dan worden ook je menstruaties voorspelbaarder. 

De overgang

Een onregelmatige menstruatiecyclus is een van de meest voorkomende overgangsklachten. Tijdens de perimenopauze, de tijd voorafgaand aan en rond de overgang, stopt namelijk langzamerhand je eisprong. Wanneer er geen eisprong plaatsvindt, dan menstrueer je ook niet. Maar de eierstok maakt nog wel hormonen waardoor het slijmvlies in de baarmoeder toch nog opbouwt en dan spontaan begint te bloeden. Het is dan ook normaal dat je menstruaties onregelmatiger worden en uiteindelijk helemaal stoppen.

Anticonceptie

Sommige anticonceptie kan je menstruatiecyclus verstoren. Dit komt doordat anticonceptie hormonen aan je lichaam afgeeft waardoor sperma de eicel niet kan bereiken. De toevoeging van deze hormonen kan je menstruatiecyclus veranderen of je menstruatie voor korte tijd onregelmatig maken. Dit komt doordat je lichaam zich aan moet passen aan de nieuwe hormonen. Lees hier meer over hoe je anticonceptie je menstruatie kan verstoren.

Stress

Stress heeft meestal een negatieve invloed op je menstruaties. Misschien ben je net naar een nieuwe school gegaan of ben je aan een nieuwe baan begonnen. Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus. Lees hier meer over hoe stress je menstruatie kan beïnvloeden. Lees hier meer over hoe stress je menstruatie kan verstoren.

Zwangerschap en na een bevalling

Tijdens een zwangerschap zul je veranderingen ervaren in je menstruatiecyclus. Daarbij is het uitblijven van je menstruatie vaak een van de eerste tekenen dat je mogelijk zwanger bent.

Het is ook normaal dat je na de bevalling een specifiek type afscheiding, beter bekend als lochia, ervaart voordat je menstruatie uiteindelijk terugkeert. Deze verandering is normaal. Zeker als je borstvoeding geeft dan wordt je menstruatie lang onderdrukt.

Als je lichaam een bevalling doormaakt, dan verandert de hormoonspiegel in je lichaam. Als je hormoonspiegel verstoord is, is het normaal om een tijdje niet ongesteld te worden na je bevalling. Ook bij borstvoeding kan de menstruatie helemaal stoppen en pas terugkomen als je met de borstvoeding bent gestopt. Dat betekent niet dat je geen ovulatie hebt. Je kunt nog steeds zwanger worden, dus vergeet niet om een anticonceptiemiddel te gebruiken. Als je weer ongesteld wordt, dan kan je menstruatie lichter en korter, of juist langer en heviger zijn dan eerst.

Kun je meer dan één keer per maand ongesteld worden?

Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Meerdere menstruaties of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie. Te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede. Ga naar je huisarts om hier meer over te weten te komen.

Wat als ik een menstruatie heb gemist?

Maak je niet gelijk zorgen als je menstruatie onregelmatig is of als je een menstruatie hebt gemist. Je menstruatiecyclus wordt als het goed is vanzelf weer normaal. Als je langer dan drie maanden onregelmatige menstruaties hebt, ga dan naar je huisarts. Het is een goed idee om de duur van je menstruaties in een menstruatiekalender bij te houden. Om je menstruaties regelmatig te krijgen kan de huisarts anticonceptie, zoals de pil, voorschrijven. Als je bang bent dat je op een onverwacht moment ongesteld wordt, zorg dan dat je altijd maandverband bij je hebt. Om 's nachts doorlekken te voorkomen kun je het beste maandverband gebruiken.

Als je seksueel actief bent en je menstruatie uitblijft dan kan het misschien ook zo zijn dat je zwanger bent. Om te beoordelen of je zwanger bent kun je een zwangerschapstest doen of je huisarts raadplegen.

De andere vele redenen voor het missen van een menstruatie of hebben van een onregelmatige menstruatie zijn:

  • Ondervoeding 
  • Overmatig veel sporten 
  • Hormonale disbalans 
  • Plotseling gewichtsverlies of toename Overgewicht

Je onregelmatige menstruatie kan soms ook het gevolg zijn van een medische aandoening, zoals PCOS, hartaandoeningen, ongecontroleerde diabetes, een overactieve schildklier of vroegtijdige overgang. Als je meer dan 3 menstruaties achter elkaar hebt gemist en je hebt gecontroleerd of je niet zwanger bent, dan is het goed om even een afspraak te maken met je huisarts.

Moet ik iets doen aan een onregelmatige menstruatie?

We begrijpen dat onregelmatige menstruaties zeer lastig kunnen zijn, maar je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Zoals je hebt gelezen, kan je menstruatiecyclus door een aantal factoren uit balans raken, maar wordt het meestal vanzelf weer normaal. Mocht het langdurig aanhouden dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Wanneer het komt door PCOS kan het moeilijker worden om zwanger te worden.

Marlies Bongers
Dit artikel is gecontroleerd door: Marlies Bongers

Marlies Bongers is hoogleraar en professor op het gebied van Gynaecologie. Zij is al jarenlang gespecialiseerd in menstruatieklachten en endoscopische chirurgie. Lees hier meer over Marlies Bongers

Voel je extra beschermd

Probeer ons best absorberende inlegkruisje ooit

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding