Bezorgde vrouw

Onregelmatige menstruaties of menstruaties overslaan: Moet je je zorgen maken?

Cyclus, bloedverlies en menstruatie: het zou allemaal met de regelmaat van de klok moeten verlopen. Maar de meesten krijgen wel een keer te maken met onregelmatige menstruaties. Moet je je zorgen maken? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen.

Wat is precies een onregelmatige menstruatie?

Als je onregelmatig ongesteld bent is het onduidelijk wanneer je begint of eindigt met menstrueren door een onregelmatige cyclus. De medische term voor onregelmatige menstruaties is oligomenorroe wanneer je langer dan 42 dagen niet ongesteld bent geweest en als dit langer van 6 maanden is noemen we dit amenorroe. Onregelmatig bloeden kan veel oorzaken hebben. Het kan zijn dat je eerder of later dan normaal begint met bloeden. Je kunt ongewoon licht bloeden met wat bruine afscheiding, spotting of juist heviger menstrueren dan normaal. Je kunt ook je menstruatie een keer overslaan of vaak ongesteld zijn door twee menstruaties in één maand te krijgen (metrorragie). Sommige vrouwen hebben ook veel menstruatiepijn wanneer ze ongesteld zijn.

Is een onregelmatige menstruatie normaal?

Naast dat onregelmatig menstrueren lastig kan zijn door het doorlekken kun jij je hierdoor ook afvragen of je menstruatie wel normaal is. Wat een normale ongesteldheid is, is bij elke vrouw anders. Vrouwen zijn ongeveer tussen de 2 en 8 dagen ongesteld. Om de 21 tot 35 dagen wordt je ongesteld. De eerste twee dagen ben je vaak het meest hevig ongesteld. Als je net begonnen bent met menstrueren, hoef je je geen zorgen te maken als je menstruatie onregelmatig is. Het is normaal om de eerste paar jaar onregelmatige menstruaties te hebben. Je ovulatie moet nog regelmatig worden. Voordat je gaat menstrueren is er een heel proces aan de gang geweest in je lichaam. Je hersenen hebben namelijk je eierstokken de opdracht gegeven om een eitje aan te maken en hier zijn voldoende hormonen voor nodig. Wanneer de eicel niet wordt bevrucht verlaat het je lichaam samen met wat bloed. Als deze ovulatie of eisprong regelmatig gebeurt, worden ook je menstruaties voorspelbaarder. De meeste vrouwen hebben tenminste één of twee keer in hun leven een onregelmatige menstruatie gehad. Je hoeft je ook geen zorgen te maken als je de overgang leeftijd nadert. Een onregelmatige menstruatiecyclus is een van de meest voorkomende overgangsklachten.

Kan stress onregelmatige menstruaties veroorzaken?

Dat kan zeker. Stress heeft meestal een negatieve invloed op je menstruaties. Misschien ben je net naar een nieuwe school gegaan of ben je aan een nieuwe baan begonnen. Misschien is je relatie net uitgegaan of heb je ruzie met je familie. Of je bent helemaal enthousiast over de aankomende vakantie, een trouwerij of verhuizing. Bij stress geeft je lichaam een hormoon af dat cortisol heet. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus. Stress is niet de enige oorzaak. Andere oorzaken van onregelmatige menstruaties zijn gewichtstoename, ondervoeding, overmatig veel sporten, hormonale disbalans, anticonceptiemiddelen, zwangerschap en de overgang.

Kun je meer dan één keer per maand ongesteld worden?

Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Frequente of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie, en te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede, een ijzertekort. Ga naar je huisarts om uit te vinden of je iets hebt waar behandeling voor nodig is. Je zou ook kunnen proberen om je menstruatie op te wekken.

Kan een bevalling onregelmatige menstruaties veroorzaken?

Als je lichaam een bevalling meemaakt, verandert de hormoonspiegel in je lichaam. En als je hormoonspiegel verstoord is, is het normaal om een tijdje niet ongesteld te worden na je bevalling. Ook bij borstvoeding kan de menstruatie helemaal stoppen en pas terugkomen als je met de borstvoeding bent gestopt. Dat betekent niet dat je geen ovaluatie hebt. Je kunt nog steeds zwanger worden, dus vergeet niet om een anticonceptiemiddel te gebruiken, en dan liever een condoom (de anticonceptiepil wordt niet aangeraden aan vrouwen die net bevallen zijn). Als je weer ongesteld wordt, kan je menstruatie lichter en korter zijn, of juist langer en heviger dan eerst. Dat komt vaak voor bij jonge moeders.

Moet ik iets doen als mijn menstruatie onregelmatig is?

Maak je geen zorgen als je menstruatie onregelmatig is. Je menstruatiecyclus wordt als het goed is vanzelf weer normaal of als je je levensstijl iets hebt aangepast. Maar als je langer dan drie maanden onregelmatige menstruaties hebt, ga dan naar je huisarts. Het is een goed idee om de duur van je menstruaties en een menstruatiekalender bij te houden. Om je menstruaties regelmatig te krijgen kan de huisarts een anticonceptie voorschrijven zoals de pil. En als je bang bent dat je op een onverwacht moment ongesteld wordt, zorg dan dat je altijd maandverband bij je hebt. Om 's nachts doorlekken te voorkomen kun je het beste voor de zekerheid een maandverband in je ondergoed doen. Voor het geval dat.

Voel je extra beschermd

Probeer ons best absorberende inlegkruisje ooit

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding