doorbraakbloeding

Je kunt er best van schrikken als je tussentijds bloedverlies hebt, vooral als je cyclus regelmatig is.

Wat is een doorbraakbloeding?

Een doorbraakbloeding, spotting of een tussentijdse bloeding: deze begrippen staan voor hetzelfde. Ze geven allemaal aan dat er onverwachts bloedverlies is tussen de normale menstruaties door. Deze tussentijdse bloedingen kunnen steeds plaatsvinden op dezelfde momenten, tussen je normale menstruatiecyclus door, of elkaar afwisselen op verschillende dagen. Mocht dit bij jou gebeuren, raak dan niet gelijk in paniek. Immers, 1 op de 4 vrouwen heeft weleens last van tussentijds bloedverlies. De meeste tussentijdse bloedingen zijn dan ook niet gevaarlijk, maar ga wel altijd voor controle naar de huisarts. Gewoon voor de zekerheid.

Wat zijn de oorzaken van een tussentijdse bloeding?

Voor veel vrouwen is ongesteld worden, en zeker een eerste ongesteldheid, geen pretje. Het kan gepaard gaan met pijnen en soms kan het gebruik van een tampon als vervelend worden ervaren. Als je hierbij ook nog eens last hebt van doorbraakbloedingen is dit natuurlijk niet leuk. Daarom is het goed om te weten wat de oorzaken zijn van een doorbraakbloeding en wat je er tegen kunt doen. De oorzaken die hieronder worden benoemd zijn de meest voorkomende oorzaken van tussentijds bloedverlies. Helaas is bij ruim een helft van de vrouwen niet duidelijk waar hun tussentijdse bloedingen vandaan komen.

Onschuldige oorzaken van een tussentijdse bloeding

Een doorbraakbloeding kan worden veroorzaakt wanneer een van je eierstokken een eicel vrijgeeft en je dus ovuleert. Wanneer je iedere maand op hetzelfde moment in je cyclus last hebt van zo’n doorbraakbloeding is het makkelijk om je vruchtbare dagen te bepalen. Als je zwanger wilt worden is het goed om te weten dat je 12 uur voor en 12 uur na deze tussentijdse bloeding op je vruchtbaarste bent. Verder kan een tussentijdse bloeding komen door hormonale fluctuaties. Deze kunnen ontstaan door het gebruik van of stoppen met het gebruik van anticonceptie of het gebruik van een IUD (Intra-Uterine Device of spiraaltje). Ook kun je last hebben van een tussentijdse bloeding wanneer je meerdere strips van de pil hebt doorgeslikt. Omdat je de stopweek hiermee overslaat geeft je lichaam op zijn deze manier aan dat het tijd is om ongesteld te worden.

Oorzaken met risico’s van tussentijds bloedverlies

Een doorbraakbloeding kan ook een innestelingsbloeding zijn. Dit houdt in dat een eicel zich aan je baarmoederslijmvlies hecht en kan dus een teken zijn dat je misschien zwanger bent. Om er achter te komen of dit daadwerkelijk het geval is, is het goed om een zwangerschapstest te doen. Tussentijds bloedverlies is niet altijd een probleem met de zwangerschap, maar je moet het wel even laten onderzoeken. Andere oorzaken van tussentijds bloedverlies kunnen vaginale infecties of chlamydia zijn. Doorbraakbloedingen kunnen ook optreden tijdens of na de seks. Deze tussentijdse bloedingen kunnen in enkele gevallen een teken zijn van baarmoederhalskanker of vaginakanker [1]. Het is daarom belangrijk om altijd voor de zekerheid een uitstrijkje te laten maken om je baarmoederhals te laten controleren.

Doorbraakbloedingen wanneer je net ongesteld bent

Als je net bent begonnen met menstrueren, kan je soms jaren last hebben van onregelmatige menstruaties. Soms ben je ineens vaak ongesteld en dan ben je een periode weinig ongesteld. Dit kan ertoe leiden dat je af en toe last hebt van doorbraakbloedingen tussen de menstruaties door. Ook wanneer je menstruatie begint af te nemen en je in de overgang terecht komt, kunnen je menstruaties onregelmatig en onvoorspelbaar worden, wat kan leiden tot doorbraakbloedingen. Wanneer deze doorbraakbloedingen plaatsvinden 1 jaar na je laatste ongesteldheid, dan heb je te maken met postmenopauzaal bloedverlies (PMB). Wanneer je hier last van hebt is het goed om even langs de huisarts te gaan.

Wat kun je doen tegen een doorbraakbloeding?

Er zijn dus verschillende oorzaken van doorbraakbloedingen, maar wat kun je doen tegen deze vervelende tussentijdse bloedingen? Als je weet waarom je last hebt van tussentijds bloedverlies kun je een inlegkruisje gebruiken (zoals Libresse DailyFresh) om je kleding te beschermen. Zorg daarnaast dat je altijd iets bij je hebt voor als de doorbraakbloeding terugkomt. Net zoals tijdens je menstruatie, is hygiëne belangrijk. Hou jezelf dan ook schoon door voldoende te douchen en daarna schoon ondergoed aan te doen. En misschien wel het belangrijkste advies: laat de doorbraakbloedingen je leven niet beïnvloeden!

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

[Sources]

Voel je extra beschermd

Probeer ons best absorberende inlegkruisje ooit

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding